Verslo ir rinkų naujienos » Vokietijos ZEW indeksas vėl krito, t.y. penktą kartą iš eilės


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-10-12 14:27.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33319


Per antrąjį šių metų rudens mėnesį Vokietijos ZEW indeksas, kuris atspindi investuotojų ir analitikų lūkesčius bei kuris yra skirtas numatyti ekonominius pokyčius per artimiausius šešis mėnesius, vėl susitraukė ir labiau nei laukta bei krito penktą kartą iš eilės.

Spalį palyginus su praėjusiu mėnesiu, minimas indeksas smuko nuo 26.5 iki 22.3 reikšmės, kai laukta, jog susitrauks mažiau, t.y. iki vidutiniškai dvidešimt keturių reikšmės. Tuo pačiu tai penktas mėnesis iš eilės kai krito ZEW indeksas, kuris gegužę buvo pasiekęs aukščiausią lygį per pastaruosius dvidešimt vienerius metus, na o dabar jo reikšmė mažiausia nuo pat praėjusių metų kovo mėnesio, kai prasidėjo koronaviruso pandemija Europoje.

Tuo tarpu Vokietijos dabartinės situacijos vertinimo ZEW indeksas šį mėnesį palyginti su rugsėju, irgi susitraukė labiau nei prognozuota, t.y. nuo 31.9 iki 21.6 reikšmės. Analitikai tikėjosi, jog šis rodiklis kris tik iki vidutiniškai 28.5 reikšmės. Tai pirmas jo nuosmukis nuo pat vasario mėnesio.

Analogiškas euro zonos ZEW indeksas, kuris atspindi šios zonos investuotojų ir analitikų lūkesčius, per minimą laikotarpį krito nuo 31.1 iki dvidešimt vieno reikšmės. Šis rodiklis taip pat susitraukė penktą mėnesį iš eilės.

„Vokietijos ekonomikos perspektyvos pastebimai pritemo. Tolesnis ZEW ekonominių nuotaikų rodiklio nuosmukis daugiausia susijęs su nuolatinėmis žaliavų ir tarpinių produktų tiekimo kliūtimis. Finansų rinkos ekspertai tikisi, kad pelnas mažės, ypač į eksportą orientuotose sektoriuose, tokiuose kaip transporto priemonių gamyba ir chemikalai/farmacija“ - sakė ZEW instituto prezidentas Achim Wambach.

Infliacijos lūkesčiai euro zonoje šiek tiek sumažėjo. Spalio mėnesio infliacijos rodiklis yra 17,1 punkto, trimis punktais mažesnis nei praėjusį mėnesį. Tačiau 49,1 procento ekspertų vis dar tikisi, kad per ateinančius šešis mėnesius infliacijos lygis toliau augs.