Verslo ir rinkų naujienos » Amerikoje sukurta gerokai mažiau nei laukta naujų darbo vietų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-10-08 15:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33308


Pasirodžiusi rugsėjo mėnesio Amerikos darbo rinkos ataskaita yra prieštaringa. Nors naujų darbo vietų buvo sukurta gerokai mažiau nei laukta, tačiau bedarbystė krito labiau nei prognozuota.

Per mėnesį šios šalies ne žemės ūkio sektoriuose iš viso sukurta tik 194 tūkstančiai naujų darbo vietų, arba mažiausiai šiais metais, kai laukta, jog šis rodiklis sieks vidutiniškai net 500 tūkstančius. Tiesa, rugpjūčio rodiklis po korekcijos buvo gerokai kilsteltas nuo 235 iki 366 tūkstančių. Liepos sukurtų darbo vietų skaičius padidintas trisdešimt aštuoniais tūkstančiais iki 1.091 milijono.

Tuo tarpu bedarbystė Amerikoje rugsėjį smuktelėjo nuo 5.2 iki net 4.8 procento, o prognozuota, kad sumažės tik iki 5.1 procento. Tai žemiausias rodiklis nuo pat 2020 metų kovo. Tačiau tuo pačiu dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis smuktelėjo nuo 61.7 iki 61.6 procento.

Vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje rugsėjo mėnesį, palyginti su ankstesniu, sumažėjo nuo 8.8 iki net 8.5 procento, kai praėjusių metų balandį buvo pašokusi iki net 22.8 procento.

JAV privačiame sektoriuje per praėjusį mėnesį atsirado 317 tūkstančių naujų darbo vietų, o laukta, kad rodiklis sieks vidutiniškai 455 tūkstančius. Rugpjūčio sukurtų darbo vietų skaičius pakoreguotas nuo 243 iki net 332 tūkstančių. O štai šios šalies viešajame sektoriuje rugsėjį darbo vietų sumažėjo 123 tūkstančiais. Kitą vertus, rugpjūtį šioje srityje atsirado 34 tūkstančiai naujų darbo vietų, kai prieš tai skelbta, jog jų sumažėjo aštuoniais tūkstančiais.

Vidutinis valandinis atlyginimas rugsėjį Amerikoje paaugo 0.6 procento, o laukta, kad kaip ir mėnesį prieš tai pakils vidutiniškai 0.4 procento. Tuo tarpu metinis šio rodiklio prieaugis padidėjo nuo keturių procentų iki net 4.6 procento, kas atitiko prognozių vidurkį.

Praėjusį mėnesį šioje šalyje gamyklose sukurta 26 tūkstančiai darbo vietų, arba tūkstančiu daugiau nei prognozuota. Tiesa, ankstesnio mėnesio rodiklis sumažintas šešiais tūkstančiais iki 31 tūkstančio.

Darbo vietų taip pat padaugėjo laisvalaikio ir svetingumo (74 tūkstančiais), profesionalių ir verslo paslaugų (60 tūkstančių), mažmeninės prekybos (56 tūkstančiais), transporto ir sandėliavimo (47 tūkstančiais), informacinių technologijų (32 tūkstančiai) bei statybos (22 tūkstančiai) srityse. Tuo tarpu užimtumas viešajame švietime per mėnesį sumažėjo 161 tūkstančiu, o sveikatos priežiūros srityje - 18 tūkstančių.

Nuo paskutinio žemiausio 2020 metų balandžio mėnesio lygio ne žemės ūkio srityse užimtumas padidėjo 17,4 mln. žmonių, tačiau sumažėjo 5,0 mln., arba 3,3 procento, palyginti su lygiu prieš pandemiją 2020 metų vasarį.