Verslo ir rinkų naujienos » Volstryte tęsiasi atšokimas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-10-08 01:03.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33304


Ketvirtadienį Volstryte vėl fiksuotas augimas. Investuotojus staiga liovėsi varginti didelė infliacija, pablogėję makroekonominiai duomenys ir artėjantis FED „pinigų spausdinimo“ apribojimas. Tiesa, yra pažanga derybose dėl JAV skolos ribos didinimo, sumažėjo naujų bedarbių ir mažėja susirūpinimas dėl Europos energetikos krizės.

Tai buvo trečioji iš eilės augimo sesija Amerikos akcijų rinkoje. Po gana monotoniškos prekybos S&P500 pakilo 0,83 procento, o diena baigė per plauką žemiau 3400 punktų. Dėl to dienos grafikas rodo rudens mini korekcijos linijos lūžį, kuris kartu su sezoniniu modeliu žada grįžimą į augimo tendenciją.

Šį kartą gerai sekėsi didelėms technologijų įmonėms (NYSE FANG + indeksas padidėjo daugiau nei dviem procentais) ir klasikiniams cikliniams gigantams sudarantiems Dow Jones. Minimas indeksas ketvirtadienį padidėjo beveik vienu procentu ir pakilo iki 34754,94 punktų. Nasdaq ūgtelėjo 1,05 procento ir pasiekė 14654,02 punktų lygį.

Tuo tarpu padėtis iš esmės nepasikeitė, palyginti su situacija rugsėjo mėnesio mini korekcijos pradžioje. Makroekonominės ataskaitos rodo, kad labai sulėtėjo JAV ekonomikos augimas, kai išlieka labai didelė infliacija, t.y. metinis vartotojų kainų indeksas viršija penkis procentus. Atsižvelgiant į tai, rugsėjo mėnesio JAV darbo rinkos ataskaita, kuri bus paskelbta prieš penktadienio sesijos pradžią, gali turėti reikšmingą poveikį rinkai. Ekonomistai tikisi 470 tūkstančių naujų darbo vietų, palyginti su tik 235 tūkstančiais rugpjūčio mėnesį.

O štai JAV rinkos palūkanų normos ir toliau lėtai kyla. Ketvirtadienį dešimties metų trukmės iždo obligacijų pajamingumas padidėjo penkiais baziniais punktais ir pasiekė 1,575 procento lygį, kas yra didžiausia vertė nuo birželio. Pavasarį ir rugsėjį būtent kylančios ilgalaikės palūkanų normos buvo pagrindinis akcijų rinkos nuosmukio paaiškinimas, ypač Nasdaq atveju.

Niekas nepasikeitė kalbant apie kitus FED veiksmus. Rinkos sutarimas daro prielaidą, kad iki metų pabaigos Federalinis rezervų bankas paskelbs apie savo obligacijų pirkimo programos sumažinimą, o pati QE turi būti baigta iki 2022 metų vidurio. Kitų metų pabaigoje JAV tikimasi pirmojo palūkanų normų pakėlimo.

Tuo pačiu metu rinkos analitikai laukia, kad ateinančius ketvirčius įmonių pelnų augimas bus žymiai lėtesnis. Visa tai kartu sukuria nelabai draugišką mišinį bumo Volstryte tęsimuisi. Nepaisant to, kol kas atrodo, kad rinka tiki tolesniu augimu ir netrukus gali atakuoti visus rugsėjo pradžioje pasiektus rekordus. O gal tai tik atšokimas prieš dar vieną korekcijos bangą.