Verslo ir rinkų naujienos » Po įspūdingo šuolio dujų kainos Europoje mažėja 25 procentais


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-10-07 13:12.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33299


Dujų kainos Europoje ketvirtadienio prekybos metu nukrito dvidešimt penkiais procentais po to, kai per dvi ankstesnes sesijas jos padidėjo net šešiasdešimt procentų.

Olandijos dujų ateities sandoriai pinga 25 procentai iki 81,08 euro už megavatvalandę. Trečiadienį šios sutartys buvo įvertintos rekordine 162,125 eurų kaina, o nuo metų pradžios jų kaina padidėjo beveik 400 procentų.

Didžiojoje Britanijoje dujų kaina šiandien krito 24 procentų iki 209 pensų už THM.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paskelbė, kad šiemet iš Rusijos į Europą gali būti eksportuojama rekordinis gamtinių dujų kiekis, nors jis nenurodė, kada Gazprom galėtų pradėti siūlyti daugiau šio energijos ištekliaus.

Gazprom duomenimis, per pirmuosius devynis šių metų mėnesius šios bendrovės dujų eksportas į Europą buvo artimas visų laikų rekordui. Šis eksportas rugsėjį šiek tiek susilpnėjo reaguojant į ankstyvą šildymo sezono pradžią ir padidėjusią šio kuro paklausą Rusijos viduje.

Rusijos prezidentas sakė, kad Gazprom per Ukrainą siųs daugiau dujų nei sutarta šiais metais. Tačiau jis įvertino, kad naujos Rusijos dujotiekio sistemos, po Juodąja jūra ir Baltijos jūra, įskaitant Nord Stream 2, ekonomiškai ir aplinkai yra geresnės.

Šių metų dujų tiekimas kol kas atsilieka nuo augančios paklausos, o dujų atsargos Europoje yra žemiausio sezoninio lygio per pastarąjį dešimtmetį.