Straipsniai » Apžvalgos » Rekordai, atšokimas ir mini korekcija

Apžvelkime kas įdomesnio įvyko Pasaulio finansų rinkose per 2021 metų III ketvirtį.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-10-03 01:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33274


Priartėjęs itin ekspansinės monetarinės politikos griežtinimas, rekordai ir korekcija akcijų rinkoje, atšokimas po buvusio didelio kritimo kriptovaliutų rinkoje, žaliavų kainų augimas (ypač anglies ir dujų) - tai esminiai praėjusio ketvirčio įvykiai finansų rinkose.  


Artėja monetarinės politikos griežtinimas

Per trečiąjį šių metų ketvirtį, t.y. per vasaros mėnesius, kaip iš esmės ir buvo prognozuota, tiek Amerikoje, tiek ir euro zonoje monetarinės politikos srityje konkrečių pokyčių nebuvo, t.y. šis klausimas buvo atidėtas rudeniui. Tačiau bet kokiu atveju, monetarinės arba pinigų politikos, kuri šiuo metu dėl pandemijos yra itin ekspansinė, arba skatinamoji, griežtinimas vis labiau akivaizdžiai artėja. Tiesa, Europos Centrinio banko atstovai po paskutinio savo rugsėjį įvykusio posėdžio jau pranešė, kad specialiosios pandeminės aktyvų supirkimo programos apimtys per paskutinį šių metų ketvirtį mažės, tiesa, euro zonos monetarinės politikos vykdytojai pasiliko erdvės interpretacijai, t.y. nenurodė konkrečiai kiek bus mažinamas obligacijų pirkimas.

Tuo tarpu Amerikos Federalinis Rezervų bankas taip pat artėja prie savo vykdomos politikos griežtinimo, kuris visų pirma prasidės irgi nuo aktyvų supirkimo programos mėnesinės apimties mažinimo. Nors kai kurie ekonomistai to tikėjosi, per praėjusį mėnesį įvykusį posėdį pinigų politikos vykdytojai vis gi nusprendė dar palūkėti ir nepaskelbti apie QE arba kiekybinio švelninimo mažinimą. Tiesiog buvo pabrėžta, kad jei toliau viskas vyks FED norima kryptimi, tuomet jau per artimiausią posėdį, kuris įvyks lapkričio pradžioje, monetarinės politikos vykdytojai priims sprendimą sumažinti mėnesinę aktyvų supirkimo rinkoje apimtį. Be to, užsimenama, kad pati programa galiausiai užbaigta gali būti jau kitų metų viduryje. Verta pabrėžti, jog tarp Amerikos Centrinio banko atstovų padaugėjo laukiančių, kad jau kitais metais šalyje reikės didinti šiuo metu rekordinėse žemumose esančią bazinę palūkanų normą.

Pačioje akcijų rinkoje per praėjusį ketvirtį vėl sulaukėme rekordų, nors pats augimas nebuvo įspūdingas. Akivaizdžiai matėsi, kad rinkai trūksta jėgos ir argumentų judėti toliau į viršų, o čia dar artėjantis itin ekspansinės monetarinės politikos, kuri labai palanki akcijų rinkai, griežtinimas. Nieko nuostabaus, kad sulaukėme korekcijos, tiesa, ją kol kas galima drąsiai apibūdinti kai mini, t.y. minimalus kritimas, na o didesnio nuosmukio, t.y. rimtos korekcijos akcijų rinkoje nebuvo jau metus, tad gal pats laikas pasikoreguoti labiau?
 
Artimiausiu metu rinkos dalyviai su nekantrumu lauks naujausių įmonių ir bankų praėjusio ketvirčio veiklos ataskaitų bei, žinoma, itin atidžiai seks naujausią informaciją apie infliacijos pokyčius ir stebės kitus makroekonominius rodiklius bei atsižvelgiant į tai priiminės sprendimus. Bet kokiu atveju, didesnė korekcija tikrai būtų sveikas reiškinys akcijų rinkai.


Kriptovaliutų rinkoje veiksmo netrūko

Kriptovaliutos ir toliau išlieka labiau rizikuoti nusiteikusių investuotojų, o ypač agresyvių spekuliuotojų dėmesio centre, ir tikrai ne veltui, nes čia veiksmo, arba galimybių uždirbti, bei netgi itin solidžiai, ir vėl netrūko. Po tikrai įspūdingo ir iš ties pastebimo bitkoino ir kitų kriptovaliutų kainų kritimo per antrą šių metų ketvirtį, kaip ir buvo prognozuojama, sulaukėme ne ką mažiau solidaus atšokimo, o po to jo korekcijos, tad rinka iš tiesų išlieka dinamiška. Kol kas dar per anksti pasakyti, ar tai tik atšokimas po prieš tai buvusio didelio kritimo, o gal naujo augimo etapo pradžia.

Kaip įprasta per ketvirtį buvo gan daug informacijos, įvairių naujienų susijusių su kriptovaliutų rinka. Tačiau bene svarbiausios buvo dvi, t.y. kad Salvadoras tapo pirmąja šalimi pasaulyje, kuri įteisino bitkoiną kaip oficialią mokėjimo priemone valstybėje, be to, ši šalis tuo pačiu nusprendė investuoti į šią virtualią valiutą, kuri  yra populiariausią pasaulyje, bei įsigijo gan nemažą bitkoinų kiekį bei planuoja tą daryti ir ateityje. Kitą vertus, antroji naujiena jau yra negatyvi kriptovaliutų rinkai, tiesa, tai ne visai naujieną, nes jau prieš tai buvo žinoma apie Kinijos valdžios neigiamą požiūrį į virtualias valiutas, tačiau nuo kalbų buvo pereita prie realių darbų. Šios valstybės valdžia uždraudė bet kokius atsiskaitymus kriptovaliutomis šalies viduje, be to, užsienio kriptovaliutų biržoms draudžiama teikti savo paslaugas Kinijoje, o kai kurios iš jų jau paskelbė, kad neregistruos naujų vartotojų iš šios valstybės, be to, esamos kinų sąskaitos kai kuriose iš virtualių valiutų biržų iki šių metų pabaigos bus uždarytos.

Ko gero galima drąsiai prognozuoti, kad įvykių ir veiksmo kriptovaliutų rinkoje, kuri, beje, verta pabrėžti, yra gan techniška (techninės analizė ir jos įvairūs elementai pasiteisina ir turi reikšmės) ir toliau netrūks. Tad tuo pačiu labiau rizikuoti linkę rinkos dalyviai ir vėl turės progų uždirbti. Labai tikėtina, kad būtent per paskutinį šių metų ketvirtį galutinai paaiškės, ar virtualių valiutų rinkoje sulauksime tolesnio augimo ir naujų rekordų, ar vis gi po atšokimo prasitęs judesys žemyn.


Žaliavų kainos toliau kyla

Žaliavų rinkoje per trečiąjį šių metų ketvirtį stebėjome tolesnį kainų augimą, tiesa, vis dėlto kai kurios iš jų gan daug atpigo. Ir vėl, t.y. antrą ketvirtį iš eilės pagal didžiausią kainų šuolį lyderiavo du tie patys energijos ištekliai, t.y. anglis ir dujos. Pirmuoju atveju kaina šįkart pašoko net daugiau nei dvigubai, kai ketvirtį prieš tai - beveik penkiasdešimt trimis procentais. Dujų kaina, po to, kai per antrąjį šių metų ketvirtį paaugo net keturiasdešimt procentų, per praėjusį stiebėsi dar sparčiau ir labiau, t.y, net virš šešiasdešimt procentų. Verta pabrėžti, jog abu šie energijos ištekliai brangsta nuo pat praėjusių metų antrojo ketvirčio, t.y. jau net šeštą ketvirtį iš eilės. Kitą vertus, nors nafta vėl brango, bet gerokai mažiau nei per ankstesnius tris ketvirčius iš eilės. 

Tačiau, kaip minėta, kai kurios žaliavos gan daug per praėjusį ketvirtį atpigo. Šioje srityje lyderiauja geležies rūda, kurios kaina krito beveik trisdešimt šešiais procentais, kai per antrąjį šių metų ketvirtį buvo pakilusi net virš trisdešimt devynių procentų. Taip pat pastebimai, t.y. beveik trisdešimt dviem procentais šįkart susitraukė paladžio kaina, o sidabras pigo apie šešioliką procentų. 

Verta atkreipti dėmesį į medieną, kurios kaina antrą ketvirtį iš eilės krito, tiesa, šįkart mažiau nei per antrąjį šių metų ketvirtį, kai prieš tai ši žaliava nuosekliai ir reikšmingai brango net keturis ketvirčius iš eilės. Būtent mediena čia gali būti puikus pavyzdys, kas nutinka po to, kai kokios nors žaliavos kaina ilgesnį laiką nuosekliai kyla, kitaip tariant, korekcija anksčiau ar vėliau prasideda, t.y. ji neišvengiama, ir būna iš tiesų.