Verslo ir rinkų naujienos » FED žada jau lapkritį mažinti kiekybinį skatinimą


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2021-09-23 10:51.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33228


Palūkanų normas JAV centrinis bankas gali didinti jau 2022-aisiais. Vakar vykusiame posėdyje FED, kaip ir tikėtasi, nepakeitė pinigų politikos parametrų, bet banko vadovasJ. Powell‘as pareiškė, kad mažinti kiekybinį skatinimą planuojama jau artimiausiu metu – greičiausiai lapkritį.

Dėl palūkanų normų didinimo laiko Federalinio atvirosios rinkos komiteto narių nuomonės išsiskyrė – atnaujintas prognozių grafikas rodo, kad pusė jų mano, kad tai gali padaryta jau 2022 metais. J. Powell‘as taip pat pareiškė, kad jeigu ekonomikos atsigavimas nesusidurs su nenumatytais sunkumais, visiškai baigti vertybinių popierių supirkimus planuojama iki 2022 m. vidurio (to nepadarius, FED neketina didinti palūkanų).

JAV doleris po FED posėdžio euro atžvilgiu vakar pabrango 0,33 proc. (iki 1,169 dolerio už eurą), JAV vyriausybės 10-ies m. obligacijų pajamingumas net šiek tiek sumažėjo (2 baziniais punktais, iki 1,30 procento). Investuotojų į akcijas griežtesnės pinigų politikos perspektyva irgi neišgąsdino – „S&P500“ indeksas pakilo 0,95 proc., „Dow Jones“ 1,00 procento. Europos biržose taip pat dominavo optimistinės nuotaikos (Vokietijos DAX +1,03 proc., Prancūzijos „CAC 40“+1,29 proc., Didžiosios Britanijos „FTSE 100“ +1,47 procento).

Azijoje šįryt 8.15 val.Lietuvos laiku Kinijos „Shanghai Composite“ buvo pakilęs 0,58 proc., Honkongo „Hang Seng“ 0,75 proc., Pietų Korėjos KOSPI smuktelėjo 0,38 procento. Kinijos nekilnojamojo turto giganto „Evergrande“ akcijų kaina pašoko 10,57 proc., gerokai pakilo ir bendrovės išleistų obligacijų kaina. Vienam „Evergrande“ padalinių susitarus su kreditoriais dėl vėlesnio palūkanų už obligacijas išmokėjimo, investuotojai viliasi, kad bendrovei pavyks išvengti nekontroliuojamo bankroto. Šiandien pinigų politikos sprendimus skelbs Anglijos bankas ir Norvegijos centrinis bankas, prognozuojama, kad pastarasis pradės bazinės palūkanų normos kėlimo ciklą, padidindamas ją nuo 0 iki 0,25 procento.

„Ignitis grupės“ akcijų kaina nukrito padidėjus reguliacinei rizikai. Bendrovės akcijos vakar atpigo 4,52 proc. (apyvarta 2,7 mln. eurų), investuotojams vertinant Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos viešai konsultacijai pateiktus dokumentus dėl ESO paslaugų kainų nustatymo. Jei metodikos pakeitimai būtų įgyvendinti, „Ignitis grupės“
skaičiavimais, ESO turto bazės sumažinimas siektų 350-400 mln. eurų. Preliminariu vertinimu, dėl perskaičiavimo bendrovė netektų apie 160 mln. eurų reguliuojamos veiklos pajamų. „Ignitis grupės“ vertinimu, siūloma papildoma dedamoji, kuri gali būti skirta būtinai investicijų į esamų pagrindinių ir pagalbinių tinklo elementų atstatymą
apimčiai užtikrinti, galėtų atsverti apie pusę neigiamos įtakos.

Didžiausiais teigiamais kainos pokyčiais tarp bent 50 tūkst. eurų prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių vakar išsiskyrė „AUGA group“ (+2,07 proc.) ir „Arco Vara“ (+2,15 procento).