Verslo ir rinkų naujienos » FED kitais metais gali būti priverstas greitai veikti


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-09-22 17:31.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33225


Didžiausio Amerikos banko JPMorgan Chase generalinis direktorius James Dimon mano, kad JAV pinigų valdžios institucijai šiuo metu didžiausią neapibrėžtumą keliantis veiksnys yra infliacijos kelias. Jis perspėjo, kad kitais metais FED gali būti priverstas greitai bei gan dideliu mastu įsikišti.

Vieno iš pirmaujančių pasaulio investicinių bankų vadovo nuomone, šiandien pasibaigsiančio dviejų dienų FOMC (Federalinio rezervų banko atstovų organo, atsakingo už palūkanų normų politiką) susitikimo rezultatas gali būti aiški deklaracija apie pasitraukimo iš monetarinių paskatų, įgyvendintų pandemijos metu, pradžią, o tai gali prasidėti vėliau šiais metais.

Infliacijos ir palūkanų normų prognozės turėtų atsakyti į tai, kokie gali būti būsimi Amerikos Centrinio banko veiksmai.

James Dimon pabrėžė, kad su infliacijos spaudimu susiję klausimai turės įtakos tarybos sprendimams. Jei artimiausiais mėnesiais infliacija išliks aukšta, centriniai bankininkai bus priversti pripažinti, kad kai kurios didelės kainos išliks ilgesnį laiką. Tuo pat metu gali atsirasti poreikių greitai imtis veiksmų.

„Neatmetama galimybė, kad tokiu atveju FED stengsis apriboti likvidumą. Jis negali būti proaktyvus visą laiką“ - sakė JPMorgan Chase banko generalinis direktorius.

Jis mano, kad jei didelę infliaciją ir toliau lydės stiprus, neginčijamas ir, svarbiausia, ilgalaikis ekonomikos augimas, taip pat ir visame pasaulyje, tai nebus bloga padėtis.

„Pritariu nuomonei, kad kai kurie kainų padidėjimai yra laikini, o kiti - nuolatiniai. Bet tai ne katastrofa“ - tikino James Dimon.

Rugpjūčio mėnesį metinis vartotojų kainų indeksas JAV ekonomikoje sumažėjo iki 5,3 procento nuo 5,4 procento mėnesiu anksčiau, kai įkopė į pastarųjų trylikos metų viršūnę.