Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

Lenkijos akcijų rinkos apžvalga - 2021 II ketvirtis.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-09-18 20:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33206


Tarp stambiųjų Lenkijos bankų ir įmonių, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir jos įrauktos į WIG20 indeksą, šiais metais absoliuti dauguma fiksuoja savo veiklos rezultatų gerėjimą ir tuo pačiu rinkos verčių augimą.


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) ir dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, kad CCC kompanija paskelbė tik savo preliminarius neišsamius finansinius ketvirčio veiklos rezultatus, tuo tarpu LPP ir PGE įmonės iki šiol dar nepaviešino praėjusio ketvirčio ir pirmojo pusmečio veiklos rezultatų, tad lentelėje ties jų pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiais bei EBITDA maržomis ir ROA rodikliais palikome klaustukus.



Pažvelgus į lentelės stulpelius, kur pateikta informacija kaip procentine išraiška per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pakito apžvelgiamo indekso atstovių veiklos rezultatai procentine išraiška matome, kad tik vienintelis Santander Bank bankas užfiksavo tiek savo pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimą, kai per 2020 metų antrąjį ketvirtį tokių atvejų buvo net devynis kartus daugiau. Tad nieko stebėtino, jog bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos pastebimai šoktelėjo, tiesa, EBITDA pelnų yra kiek mažesnė už pajamų, kaip beje, ir prekybos srityje. Paslaugų veiklos rezultatų pokyčių medianos iš neigiamų pasidarė teigiamomis, o finansų srityje irgi jos pagerėjo, tiesa, pajamų atveju ji ir toliau išliko neigiama. Abiem atvejais EBITDA pelnų pokyčių medianos buvo didesnės nei pajamų, o štai Lenkijos pramonėje pajamų pokyčių mediana iš neigiamos pasidarė teigiama, o EBITDA pelnų išliko teigiama, tačiau kiek sumažėjo ir buvo kuklesnė už pajamų procentinį rodiklį.

Per antrą šių metų ketvirtį tarp analizuojamų Lenkijos stambiųjų bankų ir bendrovių labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino po koronaviruso ir su tuo susijusių apribojimų atsigavusi batais prekiaujanti CCC įmonė, kurios EBITDA pašoko net virš tūkstančio procentų, anglių kasybos kompanija JSW, kurios EBITDA tapo teigiama, naftos perdirbimo bendrovė Lotos, kuri veiklą vykdo ir mūsų šalyje kaip beje ir draudimo milžinė PZU bei viena didžiausių Europoje vario ir sidabro kasybos bei gavybos kompanija KGHM Polska Miedz. Pabrėžtina, kad visais atvejais EBITDA pelnai augo pastebimai labiau nei pajamos.

Kaip įprasta buvo apskaičiuotos ir EBITDA maržos. Paaiškėjo, jog bendra medianinė per praėjusį ketvirtį sudarė 26 procentus, kai prieš metus buvo kiek aukštesnė ir siekė 29,6 procento. Kalbant apie kitas apskaičiuotas EBITDA pelningumų medianas, kritimas fiksuotas ir tarp pramonės bei prekybos atstovų, tuo tarpu tiek paslaugų srityje, tiek tarp finansų sektoriaus narių šis rodiklis per lyginamąjį laikotarpį ūgtelėjo. Tarp aštuoniolikos stambiųjų bankų ir įmonių minimą pelningumo rodiklį per antrąjį šių metų ketvirtį, lyginant su 2020 metų tuo pačiu laikotarpiu, kilstelėjo tik septyni. Didžiausias maržas per praėjusį ketvirtį tarp WIG20 indekso narių, kurių duomenys žinomi, sugeneravo didžiausias Lenkijos bankas PKO BP, kitas bankas Bank Pekao bei prekybos internetu tinklapį valdantis Allegro. Tuo tarpu tokių įmonių kaip prekybos tinklų valdytojos Dino Polska bei anglių kasėjo JSW minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo kukliausias.



Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžą, jo prieaugiu per praėjusį ketvirtį, palyginus su 2020 metų antru ketvirčiu, galėjo pasigirti dešimt apžvelgiamo indekso atstovių, vienos ROA nepakito, o likusių penkių - smuktelėjo. Bendra šio rodiklio mediana pašoko nuo 0,2 iki net 1,6 procento. Visais kitais apskaičiuotais turto grąžų medianų atvejais irgi fiksuotas tas pats pozityvus reiškinys, ypač tai pasakytina apie pramonę ir prekybos sektorių. Tarp analizuojamų stambiųjų Lenkijos bankų ir įmonių didžiausiais ROA rodikliais šįkart gali pasigirti medicininių ir ne tik priemonių gamintojas Mercator Medical, vario ir sidabro kasybos bei gavybos bendrovė KGHM Polska Miedz bei antra pagal dydį Lenkijos naftos perdirbimo įmonė Lotos. Tuo tarpu kadangi tiek JSW, tiek energetikos milžinė Tauron PE per praėjusį ketvirtį patyrė grynąjį nuostolį, tad jų turto grąža buvo neigiama.

Kaip įprasta pateikiame analizuojamų mūsų kaimyninės šalies bankų ir įmonių naujausius rinkos vertės rodiklius. Bendri medianiniai P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA rodikliai iš tiesų yra žemesni už Vakarų ar Skandinavijos šalių atitinkamus medianinius rodiklius, bet tuo pačiu labai panašūs į mūsų Baltijos biržos atstovių. Verta pabrėžti, kad štai dividendinio pajamingumo medianinis rodiklis apskritai lygus nuliui, nes už praėjusius metus daugiau nei pusė WIG20 indekso atstovių savo akcininkams dividendų nemokėjo. Kaip matome lentelėje, bent šiuo metu žemiausiais P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA bei dividendinio pajamingumo rodikliais ir toliau išsiskiria Lenkijos pramonės atstovės.

Tarp dvidešimties stambiųjų Lenkijos bankų ir įmonių, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje, šiais metais pakilo absoliučios daugumos, t.y. net šešiolikos rinkos vertė. Tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia net 35,6 procento, kai per praėjusius metus ji buvo neigiama, nes pabrango tik mažiau nei pusės, t.y. vos devynių WIG20 indekso atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai. Kaip matome lentelėje, nuo šių metų pradžios labiausiai šoktelėjo Lenkijos finansų įstaigų rinkos vertė, tuo tarpu mažiausiai pasistiebė prekybos įmonių kapitalizacija.

Daugiausiai uždirbo tie, kurie metų pradžioje įsigijo anglies kasybos įmonės JSW vertybinių popierių, kurių vertė pašoko kiek daugiau nei dvigubai. Drabužių kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimančios LPP kapitalizacija šiais metais išsipūtė virš aštuoniasdešimt procentų, Pekao banko - 74,2 procento, o kito banko Santander Bank akcijos pabrango virš penkiasdešimt aštuonių procentų. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė guminių pirštinių ir kitų produktų gamintoja Mercator Medical, kurios rinkos vertė šiais metais susitraukė net virš šešiasdešimt procentų po to, kai praėjusiais metais pašoko net 4120 procentų. Be to, nuo šių metų pradžios taip pat atpigo ir kompiuterinių žaidimų gamintojo CD Projekt, prekybos internetu svetainės valdytojos Allegro bei Lenkijos vario bei sidabro kasybos ir gavybos bendrovės KGHM Polska Miedz akcijos.


WIG20 indeksas praėjusį mėnesį nusmuko žemiau augimo trendo linijos, po to sulaukėme bandymo sugrįžti virš jos, tačiau šį mėnesį indekso reikšmė vėl atsirado žemiau augimo tendencijos linijos, tad padidėjo didesnės korekcijos tikimybė.




JSW akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pavasarį prieš tai patestavus anksčiau suformuotą dugną. Po lokalios korekcijos ir konsolidacijos bei augimo kanalo apatinės dalies patestavimo sulaukėme naujo augimo etapo.




LPP akcijų kaina, po to kai praėjusių metų rudenį patestavo pavasarį suformuotą korekcijos dugną, nuo jo atšoko ir praėjo naują augomo etapą, kuris tęsiasi iki šiol. Nuosekliai šturmuojami vis naujesni rekordiniai lygiai.




Bank Pekao akcijų kaina nuosekliai augo nuo pat praėjusių metų pabaigos, tačiau praėjusį mėnesį ji nukrito žemiau augimo trendo linijos, na o bandymas sugrįšti atgal virš jos kol kas buvo nesėkmingas, tad padidėjo didesnės korekcijos rizika.




Santander Bank akcijų kaina taip pat nuo pat praėjusių metų pabaigos ėmė augti, bet praėjusį mėnesį taip pat nukrito žemiau augimo tendencijos linijos ir taip ir nesugebėjo sugrįžti atgal virš jos, tad šiuo atveju irgi galime sulaukti didesnės korekcijos.




PGE akcijų kaina jau kurį laiką yra korekcinėje fazėje ir šiuo metu testuoja augimo tendencijos liniją. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime naujos augimo bangos, priešingu atveju korekcija gali pagylėti.




PKO BP akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą piką. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Lotos akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Po šio kanalo apatinės dalies patestavimo sulaukėme atšokimo ir naujo augimo.




PKN Orlen akcijų kaina šiuo metu yra korekciniame - konsolidaciniame etape bei liepą ištrūko iš augimo kanalo pro jo apatinę dalį.




Tauron PE akcijų kaina po korekcinio - konsolidacinio periodo ir augimo trendo linijos patestavimo, nuo jos atšoko ir pradėjo naują augimo etapą.




CCC akcijų kaina nuo pat gegužės yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Asseco Poland akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2018 metų vasarą. Artėjame prie augimo kanalo viršutinės dalies, kuriuos testavimo artimiausiais mėnesiais galime sulaukti.




PZU akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą piką, kuris ne kartą prieš tai nebuvo pralaužtas. Jei vis dėlto šį kartą sulauksime tvaraus šio lygio pralaužimo, tuomet augimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Orange Polska akcijų kaina po horizontalaus - konsolidacinio periodo liepą pakilo virš jo viršutinės dalies, na o dabar panašu į tai, kad sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




PGNiG akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, tačiau bandymas sugrįžti į ilgalaikį augimo kanalą kol kas buvo nesėkmingas ir šiuo metu vyksta savotiška akcijų kainos konsolidacija, po kurios pabaigos pabaigos paaiškės tolimesnė kryptis.




Dino Polska akcijų kaina išlieka dabartiniame naujame augimo etape, kuris prasidėjo dar gegužę. Nuosekliai šturmuojami vis naujesni rekordiniai lygiai, tačiau tuo pačiu padidėjo ir korekcijos rizika.




Cyfrowy Polsat akcijų kaina išlieka virš dabartinio augimo trendo linijos ir liepą bei rugpjūtį nuosekliai šturmavo vis naujesnius rekordinius lygius, tačiau šį mėnesį sulaukėme pelnų realizacijos ir korekcijos. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai tik trumpalaikis reiškinys, ar galime sulaukti didesnio kritimo.




KGHM Polska Miedz akcijų kaina po augimo periodo šiuo metu yra korekcinėje fazėje, kurios aiškių pabaigos ženklų bent šiuo metu tikrai nematyti.




Allegro akcijų kaina po korekcinio periodo, kurio metu buvo pasiektas ankstesnės korekcijos metu pasiektas dugnas, nuo jo atšoko ir bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




CD Projekt akcijų kaina liepą ištrūko iš nuosmukio kanalo, kuris tęsėsi nuo pat praėjusių metų rugpsėjį pasiekto kainos piko. Šiuo metu esame savotiškoje horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Po praėjusiais metais buvusio iš tiesų įspūdingo Mercator Medical akcijų kainos šuolio, nuo praėjusių metų pabaigos ir toliau išliekame korekciniame nuosmukio kanale. Tiesa, šį mėnesį sulaukėme šio kanalo aptinės dalies patestavimo ir atšokimo, tačiau dar tikrai anksti kalbėti apie nuosmukio tendencijos pabaigą.