Verslo ir rinkų naujienos » Į Volstrytą grįžo raudona spalva


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-09-15 01:59.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33187


Po vienos dienos pertraukos Volstryte indeksai vėl krito: Dow Jones 34577.57 (-0.84%), S&P500 4443.05 (-0.57%), Nasdaq 15037.76 (-0.45%). Net šiek tiek geresni nei tikėtasi infliacijos duomenys nepadėjo. Taip pat turėtume prisiminti, kad rugsėjis yra statistiškai blogiausias mėnuo investuotojams.

Šios dienos įvykis turėjo būti oficialių JAV vartotojų infliacijos duomenų paskelbimas. Paaiškėjo, jog metinis kainų prieaugis kaip ir laukta kiek smuktelėjo, o štai bazinė metinė infliacija krito antrą mėnesį iš eilės bei labiau nei prognozavo ekonomistai.

Nors, kaip sako ekonomistai „vieni duomenys nekeičia tendencijos“, net šiek tiek sumažėjęs infliacijos spaudimas sustiprina centrinių bankų pasakojimą apie „laikiną“ ir „pereinamąjį“ šių metų infliacijos šuolio pobūdį. O tai atleidžia FED nuo tam tikro spaudimo atsisakyti savo itin ekspansyvios pinigų politikos nulinių palūkanų normų pavidalu ir didžiulės (120 mlrd. dolerių per mėnesį) obligacijų pirkimo programos, paprastai žinomos kaip „pinigų spausdinimas“.

Teoriškai po tokių duomenų akcijų kainos turėtų kilti. Tokia taip pat buvo pirmoji rinkos reakcija. Bet tada pagrindiniai Amerikos akcijų rinkos indeksai pradėjo kristi.

„Svarbi naujiena yra ta, kad mes matome nuoseklų pagerėjimą, o būtent to mums ir reikia. Manau, kad rugsėjį FED svarstys QE mažinimą ir apie tai paskelbs tik lapkričio mėnesio posėdyje, o tada pradės tai daryti iki metų pabaigos“ - sakė National Securities vyriausiasis rinkos strategas Art Hogan.

Žinoma, visi žino niūrią Volstryto statistiką, kur rugsėjis yra silpniausias mėnuo JAV akcijų rinkoje. Per pastaruosius dvyliką mėnesių šioje rinkoje vyravo akivaizdi augimo tendencija. Bet kokia korekcija po tokio ilgo monotoniško augimo visais atžvilgiais būtų sveikas reiškinys ir vargu ar stebintų.

„Šiuo metu investuotojai yra atsargesni nei anksčiau. Rugsėjis yra istoriškai silpnesnis mėnuo akcijų kainoms. Iki šiol rinkos vertinimas buvo labai aukštas, todėl klientai dabar yra atsargesni. Yra tikimybė sumažinti FED turto pirkimo programą per ateinančius 2-3 mėnesius, o tai yra neigiamas katalizatorius rinkoms“ - sakė Credit Suisse banko vyresnysis investicijų strategas Suresh Tantia.

Per pastarąsias kelias savaites rinka nekreipė dėmesio į šiek tiek prastesnius makroekonominius duomenis, didelę infliaciją ir ateinančio rudens netikrumą dėl kitų vyriausybės ribojamų dėl koronaviruso. Dabar nauja grėsmė gali būti prezidento Joe Biden administracijos pasiūlymas, kuriuo jie norėtų padidinti biržoje listinguojamų korporacijų apmokestinimą (nuo 21 iki 26,5 procento) ir kapitalo prieaugį (nuo 20 iki 25 procentų). Tiesa, tai buvo vienas iš pavyzdinių Demokratų partijos postulatų, su kuriuo investuotojai susidūrė dar 2020 metais.

„Artimiausiu metu tikimės didesnio akcijų rinkos nepastovumo, nors ilgalaikiai investuotojai turėtų koreguoti savo portfelius, kad padidintų savo akcijų pozicijas. Atrodo, kad kitos šešios savaitės akcijoms sezoniškai bus silpnos, o tai kelia papildomą nerimą rinkoje, kuri jau kovoja su padidėjusiu vertinimu ir trumpalaikių augimo katalizatorių trūkumu“ - komentavo Treasury Partners investicijų direktorius Richard Saperstein.