Verslo ir rinkų naujienos » Metinė bazinė infliacija JAV krito labiau nei laukta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-09-14 15:37.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33186


Praėjusį mėnesį Amerikoje fiksuotas bazinės metinės infliacijos kritimas, kuris tuo pačiu buvo didesnis nei laukta. Be to, per patį rugpjūtį kainos šioje šalyje irgi augo mažiau nei prognozuota.

Metinė bazinė infliacija, kurią apskaičiuojant nėra atsižvelgiama į energijos išteklių ir maisto kainų pokyčius, per praėjusį mėnesį, lyginant su liepa, smuktelėjo nuo 4.3 procento iki keturių procentų, o laukta, kad kris tik iki vidutiniškai 4.2 procento. Ji po to, kai birželį pasiekė pastarųjų trisdešimties metų aukštumas, krito antrą mėnesį iš eilės.

Tuo tarpu metinis vartotojų kainų indeksas per rugpjūtį Amerikoje smuktelėjo nuo 5.4 iki 5.3 procento, kas šiuo atveju atitiko lūkesčius. Šis rodiklis krito pirmą kartą nuo pat praėjusių metų spalio mėnesio.

Per paskutinį vasaros mėnesį kainos šioje šalyje pakilo 0.3 procento, kai mėnesį prieš tai - 0.5 procento. Ekonomistai laukė, kad šis rodiklis paaugs vidutiniškai 0.4 procento. Bazinis rodiklis rugpjūtį paaugo tik 0.1 procento, arba tris kartus lėčiau nei mėnesį prieš tai bei nei prognozuota. Tai mažiausias prieaugis nuo pat vasario.

Oro linijų bilietų, naudotų automobilių ir sunkvežimių (1.5 procento, o metinis kainų prieaugis sumažėjo nuo 41.7 iki 31.9 procento) bei transporto priemonių draudimo kainos per mėnesį sumažėjo, o padidėjo benzino, baldų, maisto ir būsto nuomos kaina.

Energijos kainos pagrinde lėmė mėnesio infliacijos augimą Amerikoje. Jos pakilo dviem procentais, o vien benzino kaina - 2.8 procento. Palyginus su praėjusių metų rugpjūčiu, energijos ištekliai pabrango net 25 procentais, o benzinas - net 42 procentais.

Naujos transporto priemonės per praėjusį mėnesį Amerikoje pabrango dar 1.2 procento, o metinis jų kainų prieaugis padidėjo nuo 6.4 iki 7.6 procento.

Mažiau žmonių pirko lėktuvo bilietus, galbūt dėl to, kad vaikai grįžo į mokyklą ir išplito delta. Dėl to skrydžio kaina nukrito 9.1 procento bei labiausiai prisidėjo prie to, kad rugpjūčio mėnesio infliacija JAV buvo mažesnė už Volstryto lūkesčius.