Verslo ir rinkų naujienos » Manipuliacija kriptovaliutų rinkoje


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-09-14 13:03.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33183


Nežinomi nusikaltėliai išsiuntė netikrą pranešimą, tariamai iš Walmart, apie planus leisti mokėti už prekes kriptovaliuta litekoinu. Šios kriptovaliutos kaina pašoko net trisdešimt procentų, vėliau staigiai smuko žemyn. Sukčiai naudojo strategiją, žinomą kaip „pump and dump“.

Litekoinas yra skaitmeninė valiuta, kurios rinkos kapitalizacija siekia beveik dvyliką milijardų dolerių. Tai yra 16 -oji pagal dydį kriptovaliuta rinkoje.

Litekoino patvirtintoje Twitter paskyroje buvo paskelbta nuoroda į pranešimą, kuris pasirodė GlobeNewswire naujienų svetainėje. Investuotojams buvo pateiktas spaudos pranešimas, kurį tariamai paskelbė Walmart apie planuojamą litekoinų priėmimą mokant už pirkinius internetu, kartu su bendrovės prezidento Doug McMillon citatomis.

Walmart neseniai paskelbė darbo pasiūlymą kriptovaliutų ekspertui, todėl investuotojai susiejo faktus, dėl kurių šoktelėjo litekoino kaina. Piko metu kriptovaliuta kainavo 233,4 dolerius, o tai yra trisdešimties procentų prieaugis.

Nenuostabu, kad rinką apėmė euforija, nes Walmart yra didžiausias mažmenininkas pasaulyje. Įmonė turi per 10,5 tūkstančio parduotuvių, o jos metinės pajamos viršija 0,5 trln. dolerių.

Tačiau šis pranešimas buvo klaidingas, tai patvirtino Walmart atstovas, sakydamas, kad bendrovė nepriima litekoinų. Be to, litekoino įrašas Twitter buvo pašalintas.

„Walmart nežinojo apie GlobeNewswire paskelbtą pranešimą spaudai ir jame nėra tiesos. Walmart neturi nieko bendra su litekoinu“ - sakė Reuters bendrovės atstovas.

Todėl praėjus valandai po pranešimo spaudai paskelbimo kotiruojamos kriptovaliutos kaina nukrito nuo 233,4 iki 178 dolerių, o tai yra lygis, kuris buvo prieš pasirodant melagingai informacijai.

Kol kas neaišku, kas yra sukčiai, tačiau schema yra klasikinis manipuliavimo rinka pavyzdys, žinomas kaip „pump and dump“ (pripompuoti ir išversti). Paprastai tai apima melagingos informacijos paskelbimą, kad padidėtų aktyvo kotiruotė, o tada jis parduodamas už padidintą kainą.

Šiandien apie pietus litekoinas vienoje iš kriptovaliutų biržų pinga apie vieną procentą iki 179.6 dolerių. Nuo metų pradžios jo kaina pakilo keturiasdešimt keturiais procentais, o per pastaruosius vienerius metus - 266 procentais.