Verslo ir rinkų naujienos » Artėjant ECB posėdžiui, akcijų biržose vyravo korekcinės nuotaikos


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2021-09-09 10:48.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33162


Investuotojai laukia žinių dėl ECB vykdomo vertybinių popierių supirkimo tempo. Euro zonos centrinis bankas pinigų politikos sprendimus skelbs šiandien 14.45 val. Lietuvos laiku. Neabejojama, kad bazinė palūkanų norma keičiama nebus, taip pat turėtų būti gerokai padidintos 2021 m. BVP augimo ir infliacijos prognozės.

Labiausiai rinkos dalyvius domina ECB planai dėl turto supirkimo programos įgyvendinimo tempo ateinančiais mėnesiais – dėl šio klausimo nuomonės Valdytojų taryboje skiriasi. Jungtinės Karalystės parlamente vakar kalbėjęs Anglijos banko valdytojas A. Bailey pareiškė, kad pagrindinės sąlygos pinigų politikos griežtinimui yra įgyvendintos. Apie mažesnį monetarinį stimulą vis garsiau kalba ir FED nariai – vakar FED Dalaso banko vadovas R. Kaplan‘as užsiminė, kad vertybinių popierių supirkimas gali būti pradėti mažinamas jau nuo spalio. JAV dolerio kursas euro atžvilgiu kilo trečią prekybos sesiją iš eilės (0,20 proc., iki 1,182 dolerio už eurą).

Jungtinės Karalystės premjeras B. Johnson‘as laimėjo balsavimą Bendruomenių rūmuose dėl mokesčių didinimo iki aukščiausio lygio per pastarąjį dešimtmetį. Šalies vyriausybė iš surinktų lėšų planuoja gerokai padidinti sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos sistemos finansavimą. Socialinio draudimo įmokos ir dividendų apmokestinimas padidinti po 1,25 proc. punkto. Europos bendrovių akcijų „Stoxx Europe 600“ indeksas vakar smuktelėjo 1,06 proc., JAV biržose kiek didesniu nuosmukiu išsiskyrė technologijų sektoriaus NASDAQ (-0,57 proc.), „S&P 500“ vertė sumažėjo 0,13 procento. JAV šiandien bus paskelbti per savaitę naujai užregistruotų bedarbių duomenys.

Baltijos šalių biržose tęsėsi bankų akcijų išpardavimas. „Coop Pank“, Šiaulių banko ir „LHV Group“ akcijų perleista po daugiau, negu 1 mln. eurų, kainos krito atitinkamai 3,75, 2,35 ir 3,26 procento. Pirmajame dešimtuke (pagal prekybos apyvartą) nepakito tik „Tallinna Sadam“ akcijų kaina, visų kitų bendrovių krito. Didžiausių neigiamu pokyčiu išsiskyrė „Tallink Grupp“ (-4,50 proc., iki 0,616 euro už akciją). OMXB indeksas krito trečią prekybos sesiją iš eilės – vertė sumažėjo lygiai 2 procentais.