Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga

Didžiausioje pasaulyje akcijų rinkoje toliau tęsiasi augimas ir naujų rekordinių lygių šturmavimas, o lyderiauja finansų sektorius, kuris tuo pačiu atsitiesė po pandemijos sukeltų problemų ir labiausiai pagerino savo veiklos rezultatus.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-08-28 18:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33109


Didžiausioje pasaulyje akcijų rinkoje toliau tęsiasi augimas ir naujų rekordinių lygių šturmavimas, o lyderiauja finansų sektorius, kuris tuo pačiu atsitiesė po pandemijos sukeltų problemų ir labiausiai pagerino savo veiklos rezultatus.


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Pačiame Dow Jones Industrial Average indekse, t.y. jo sudėtyje, per ketvirtį neįvyko jokių pokyčių.

Vienintelis kompiuterinių procesorių gamintojas Intel per praėjusį ketvirtį fiksavo tiek savo pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimą (tiesa, pastebimiau smuktelėjo farmacijos sektoriaus nario Merck bei sveikatos priežiūros srityje veikiančios UnitedHealth Group pelnai), kai prieš metus per 2020 metų tą patį laikotarpį dėl koronaviruso pandemijos ir su tuo susijusių ribojimų tokių atvejų buvo net aštuoniolika. Tad akivaizdu, kad padėtis gerokai pagerėjo ir tą rodo bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos, kurios iš neigiamų pasidarė teigiamos. Toks pats pozityvus reiškinys fiksuotas ir Amerikos pramonės bei paslaugų šakose ir ypač tarp finansų institucijų, kur EBITDA pelnų pokyčių mediana buvo gerokai didesnė už pajamų. Tuo tarpu kalbant apie informacinių technologijų sektorių, čia kaip ir prieš metus bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos išliko teigiamos ir paaugo, o štai tarp prekybos įmonių pajamų pokyčių mediana kiek paaugo, kai EBITDA pelnų - smuktelėjo. 

Tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių per antrą šių metų ketvirtį labiausiai savo veiklos rezultatus (ypač EBITDA pelnus) pagerino finansų sektoriaus atstovės, t.y. draudimo kompanija Travelers, American Express bei investicinis bankas Goldman Sachs. Be to, tą patį galima pasakyti apie chemijos srityje veikiantį Dow, puikiai visiems žinomą McDonald's, tuo tarpu tokių kompanijų kaip lėktuvų gamintojos Boeing, naftos bendrovės Chevron, sportinių ir laisvalaikio drabužių bei avalynės kūrėjos ir gamintojos Nike bei vaistinių tinklo valdytojos Walgreens Boots EBITDA tapo teigiama.

Kalbant apie EBITDA maržą, tarp trisdešimties stambiųjų Amerikos bankų ir įmonių, kurie analizuojami šioje apžvalgoje, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus,  ją kilstelėjo daugiau nei du trečdaliai, t.y. dvidešimt viena. Tuo tarpu bendra šio pelningumo rodiklio mediana irgi paaugo, t.y. nuo 20,9 iki 25,6 procento. Toks pats pozityvus reiškinys, t.y. maržos prieaugis fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas EBITDA pelningumų medianas, išskyrus Amerikos pramonę, kur šis rodiklis  nežymiai krito nuo 26,5 iki 25,7 procento. Mokėjimo kortelių tinklo valdytojos Visa, didžiausio Amerikos banko pagal valdomą turtą JPMorgan Chase bei greito maisto restoranų tinklo savininko McDonald's minimas pelningumo rodiklis per antrą šių metų ketvirtį buvo pats didžiausias. Tuo tarpu prekybos įmonių, t.y. Walgreens Boots bei Walmart, EBITDA maržos buvo mažiausios, kai prieš metus per antrąjį ketvirtį keturių Dow Jones Industrial Average indekso narių šis pelningumo rodiklis buvo su minuso ženklu.



Kaip įprasta, buvo apskaičiuota ir turto grąža, arba ROA. Palyginus su 2020 metų antru ketvirčiu, šio rodiklio bendra mediana ūgtelėjo, kaip ir pramonėje, paslaugose, o ypač finansų sektoriuje. Tuo tarpu tiek tarp prekybos įmonių, tiek informacinių technologijų srityje ROA mediana per lyginamąjį laikotarpį smuktelėjo. Šįkart tarp analizuojamo indekso atstovių savo turto grąžą kilstelėjo du trečdaliai, t.y. dvidešimt, keturių nepakito, o likusių šešių ROA krito. Per ketvirtį didžiausias turto grąžas šįkart sugeneravo Home Depot bei puikiai visiems žinoma Apple. Tuo tarpu JPMorgan Chase ir Goldman Sachs bankų bei lėktuvų gamintojo Boeing ROA buvo kukliausios, tačiau neigiamų grąžų per antrą šių metų ketvirtį nebuvo, kai prieš metus tokių atvejų buvo net septyni.

Remiantis pateiktais naujausiais analizuojamų stambiųjų Amerikos bankų ir bendrovių rinkos vertės (P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo) rodikliais matome, kad bendros jų medianos iš tiesų yra gana aukštos bei tuo pačiu panašios į Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių analogiškus medianinius rodiklius. Taigi, galima drąsiai teigti, kad analizuojamo indekso atstovių akcijos tikrai nėra nuvertintos, o iš esmės įvertintos tinkamai. Faktiškai žemiausiais apžvelgiamais medianiniais rinkos vertės rodikliais ir toliau pasižymi Amerikos finansų sektoriaus narės.

Šiais metais tarp Dow Jones Industrial Average indekso narių pabrango net dvidešimt šešių vertybiniai popieriai, o štai atpigo vos keturių, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia 14,5 procento. Per 2020 metus šis santykis sudarė 19 ir 11, bei tuo pačiu nors bendra akcijų kainų pokyčių mediana irgi buvo teigiama, bet mažesnė. Labiausiai 2021 metais pakilo Amerikos finansų sektoriaus atstovių rinkos vertė, o štai mažiausiai pabrango šios šalies pramonės bendrovių akcijos. 

Daugiausiai uždirbo tie, kurie metų pradžioje įsigijo investicinio banko Goldman Sachs nuosavybės vertybinių popierių, kurių vertė pašoko net virš šešiasdešimt procentų. Taip pat tarp analizuojamų stambiųjų Amerikos bankų ir įmonių pastebimai šoktelėjo finansų sektoriaus atstovės American Express bei dviejų informacinių technologijų milžinių Microsoft bei Cisco Systems rinkos vertė. Tuo tarpu šiais metais atpigo tik vaistų gamintojo Merck, telekomunikacijų bendrovės Verizon, biotechnologijų sektoriaus atstovo Amgen bei pramogų ir laisvailaikio srityje veikiančios Walt Disney akcijos.




Tęsiasi Dow Jones Industrial Average indekso augimas ir naujų rekordinių lygių šturmavimas. Kol kas nematyti jokių itin aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų, tačiau po tokio prieaugio padidėjo didesnės korekcijos rizika, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Goldman Sachs akcijų kaina šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius bei šį mėnesį pro viršutinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys. Jeigu taip, augimas prasitęs, priešingu atveju lauktų didesnė korekcija.




American Express akcijų kaina šį mėnesį nusileido žemiau augimo trendo linijos, tad sulaukėme korekcijos. Jei paaiškės, kad tai tvarus judesys, korekcija gali užsitęsti.




Microsoft akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2016 metų vasarą, bei nuosekliai po buvusios lokalios korekcijos ir toliau šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius.




Cisco Systems akcijų kaina tęsia atšokimą, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Šiuo metu testuojamas prieš korekciją buvęs pasiektas pikas. Jei pavyks tvariai virš šio lygio pakilti, kas yra tikėtina, tuomet augimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Merck akcijų kaina birželį pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, na o dabar panašu į tai, kad sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei šis lygis atlaikys, t.y. kaina nenukris žemiau nuosmukio linijos, tuomet sulauksime naujo augimo etapo.




Verizon akcijų kaina išlieka horizonaliame - konsolidaciniame kanale bei tai jau tęsiasi beveik trejus metus. Artėjame prie apatinės kanalo dalies, kurios testavimo su laiku galime sulaukti, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Amgen akcijų kaina šiuo metu jau kurį laiką yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje. Kol kas akivaizdžių šios tendencijos pabaigos ženklų nematyti.




Walt Disney akcijų kaina po kovo mėnesį pasiekto visų laikų rekordinio lygio šiuo metu yra korekcinėje fazėje bei artėjome prie augimo trendo linijos. Jei šis lygis atlaikys, tuomet tikėtina, jog sulauksime naujos augimo bangos.




Po korekcinio - konsolidacinio periodo Nike akcijų kaina praėjo naują augimo etapą ir šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius. Tiesa, pastarosiomis savaitėmis sulaukėme lokalios korekcijos.




JPMorgan Chase banko akcijų kaina bando atsitiesti po korekcinio periodo ir pajudėjo link prieš korekciją buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs, priešingu atveju lauktų naujas korekcijos etapas.




Intel akcijų kaina pavasario pradžioje patestavo prieš ankstesnę korekciją buvusį pasiektą piką, tačiau nepavykus tvariai virš jo pakilti sulaukėme korekcijos, kurios itin aiškių pabaigos ženklų dar kol kas nematyti.




Po atšokimo ir ištrūkimo iš ilgalaikio nuosmukio kanalo pro viršutinę dalį, sulaukėme Walgreens Boots akcijų kainos korekcijos, po kurios pabaigos gali laukti nauja augimo banga, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




McDonald’s akcijų kaina išlieka virš dabartinio augimo trendo linijos ir po lokalios korekcijos bando pradėti naują augimo etapą šturmuojant naujus rekordinius lygius.




Caterpillar akcijų kaina po vasaros pradžioje pasiekto rekordinio lygio nukrito žemiau augimo tendencijos linijos, tad sulaukėme korekcijos etapo, kuris ir toliau tęsiasi bei peraugo į konsolidaciją.