Straipsniai » Verslas » Verslo ABC: Devynios paslaptys norint priimti gerus sprendimus

Kaip smulkaus verslo savininkas dažnai susiduriate su sprendimais, kuriems reikia aiškios mąstysenos ir tinkamo sprendimo. 
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-08-07 01:23.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33014


Kaip smulkaus verslo savininkas dažnai susiduriate su sprendimais, kuriems reikia aiškios mastysenos ir tinkamo sprendimo. Nors gerai turėti gerą intuiciją, negalite visiškai pasikliauti vien ja. Norėdami priimti sunkius sprendimus, turite sukurti tinkamą procesą. Taigi, kokios yra gero sprendimo paslaptys?


Veikite apgalvotai

Skirkite laiko savo sprendimams apgalvoti. Greiti sprendimai gali sukelti brangiai kainuojančių klaidų. Pagalvokite apie geriausius ir blogiausius scenarijus. Tai neturi būti išsami SWOT analizė, tačiau privalumų ir trūkumų sąrašas užrašų gale gali padėti jūsų smegenims galvoti apie jūsų sprendimo realijas.

Paklauskite patarimo

Taip, jūs esate viršininkas, bet tai nereiškia, kad negalite prašyti pagalbos. Nesvarbu, ar tai jūsų darbuotojai, tos pačios srities atstovas, ar draugas, kuriuo pasitikite. Naudokite juos kaip garso plokštę, kad pamatytumėte, ar jie buvo toje pačioje situacijoje ir ką darytų kitaip.

Praktikuokite aktyvų klausymąsi

Gerų sprendimų raktas yra turėti visus faktus. Ir tam reikia įsiklausyti į žmones, kurie pateikia faktus. Tačiau aktyvus klausymasis reikalauja drausmės, kai turite daug nuveikti. Nutildykite savo telefoną ir išjunkite elektroninį paštą. Tik aktyviai klausydamiesi gausite aiškesnį vaizdą apie tai, kas vyksta, ir galėsite priimti geresnius sprendimus.

Tegul jūsų smegenys valdo jūsų širdį

Visą laiką reikia daryti sunkius pasirinkimus. Tačiau svarbu, kad pašalintumėte emocijas iš savo sprendimų priėmimo proceso. Tai ypač pasakytina apie sprendimus dėl žmogiškųjų išteklių. Jei kas nors dirba įmonėje nuo pat pradžių, bet jau neatitinka reikalavimų, natūralu, kad jaučiate pareigą tam asmeniui. Tačiau ši pareiga gali pakenkti jūsų verslo augimui.

Suskaičiuokite iki dešimties

Jei sprendimą reikia priimti akimirksniu, prieš reaguodami įkvėpkite dešimčiai sekundžių. Ne, to nepakaks pasverti privalumus ir trūkumus ar paprašyti pagalbos. Bet tai leis jums šiek tiek nusiraminti ir panaudoti savo smegenis racionaliam sprendimui priimti.

Grįžkite prie savo verslo plano

Jūs sukūrėte savo verslo planą, veiklos planą ir rinkodaros planą dėl priežasties - naudokitės jais. Kiekvienas jūsų planas turėtų apibūdinti jūsų pagrindines vertybes ir jūsų viziją. Įgyvendinkite savo sprendimą tik pažiūrėję, ar jis atitinka jūsų prieš tai parengtus planus.

Skirkite laiko apsvarstymui

Atminkite, kad jūsų sprendimas neturi būti „taip“ arba „ne“. Tai gali gerai atitikti jūsų verslo vertybes ir viziją, tačiau galbūt neturite finansavimo, darbo jėgos ar pajėgumų pasiekti tikslą. Taigi, atidėkite jį kitam kartui.

Stebėkite rezultatus

Kuo daugiau priimsite sprendimų, tuo lengviau bus įsiklausyti į savo vidų ir žinoti, į ką kreiptis pagalbos. Kiekvieną kartą, kai savo versle susiduriate su svarbiu sprendimu, užsirašykite, su kuo kalbėjotės, iš kur gauti duomenys ir panašiai. Tada, kai kitą kartą susidursite su panašia situacija, galėsite vėl naudoti šią taktiką, asmenį ar informaciją. 

Įsipareigokite savo sprendimui

Raktas į puikius sprendimus yra įsipareigojimas. Jei skyrėte laiko įvertinti galimus rezultatus, paklausėte vertingų žmonių nuomonės ir žinote, kad tai atitinka jūsų vertybes, tuomet skirkite laiko peržiūrai. Jei po to manote, kad reikia iš naujo pradėti vertinimo procesą, turėsite turėti daugiau informacijos situacijai įvertinti. Priimdami pagrįstus sprendimus galite pasiekti norimos sėkmės tiek savo versle, tiek asmeniniame gyvenime.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais