Verslo ir rinkų naujienos » Ką paaiškins ECB?


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-07-20 17:53.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32923


Šią savaitę vyksiantis ECB posėdis turėtų daugiau išaiškinti, ar naujoji strategija yra tik gerai žinomos monetarinės pozicijos papuošimas ir įforminimas, ar iš tikrųjų bus judama link labiau ryžtingesnio pinigų palengvinimo siekiant to, ko nepasiekė Centrinis bankas dešimtmetį - infliacijos sugrįžimas į tikslinį lygį.

Dar neseniai artimiausias ECB posėdis neturėjo būti įvykis, o tik tarpinis susitikimas prieš kitą, kuris bus rugsėjo devintą dieną. Tačiau paskelbus Europos Centrinio banko strategijos peržiūrą, bet kuris stebėtojas, kuris ruošėsi vasaros atostogoms, turėjo pakeisti savo planus.

„Šios savaitės susitikimas staiga tapo labai įdomus, nes turėtų paaiškinti, kaip ECB nori įgyvendinti savo naują strategiją“ - pabrėžia ING Germany vyriausiasis ekonomistas ir ING makro tyrimų vadovas Carsten Brzeski.

Jis primena, kad naujoji strategija nustatė infliacijos tikslą iš „žemiau, bet arti 2 procentų“ į „du procentai“, su įsipareigojimu simetrijai, o tai reiškia?? Valdančioji taryba mano, kad tiek neigiami, tiek teigiami nukrypimai nuo šio tikslo yra vienodai nepageidaujami, tačiau trumpalaikiai ar laikini nukrypimai nuo tikslo bus toleruojami. Ypač pastarąjį teiginį galima vertinti kaip patvirtinantį ligšiolinę nuomonę, kad dabartinė didesnė infliacija yra daugiausia dėl vienkartinių veiksnių.

„Naująją strategiją galima interpretuoti dvejopai: arba tai yra tik oficialus to, ką ECB padarė per pastaruosius kelerius metus, įforminimas, arba tai žingsnis rodantis ryžtingesnes pastangas, paliekant mažiau lankstumo nei „žemiau, bet arti“. Pastaruoju atveju paties ECB infliacijos prognozė 2023 metams, kuri siekia 1,4 procento, neleis atlikti bet kokius sumažinimus ateinančiais mėnesiais. Tai net neleistų nutraukti pirminio turto pirkimo pagal Pandemijos skubių pirkimų programą (PEPP), kuri šiuo metu vykdoma iki kitų metų kovo, įgyvendinimo. Tiesą sakant, griežtas strategijos aiškinimas gali net atverti kelią didesnėms, bet tikrai ne mažesniems turto pirkimams“ - tikino Carsten Brzeski.

„Nemanome, kad ECB žengtų tiek, kad iš tikrųjų padidintų obligacijų pirkimą, turint omenyje, kad kai kurie ECB nariai jau birželio posėdyje pasiūlė apriboti turto pirkimą. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad delta variantas ir naujosios Covid-19 bangos keliose euro zonos šalyse kelia pakankamai netikrumo, tad monetarinę politiką griežtinti linkstantys ECB nariai gali pritilti bent iki rugsėjo posėdžio, tačiau tuo pačiu obligacijų pirkimo padidėjimas būtų pernelyg tolima perspektyva“ - reziumavo jis.