Straipsniai » Investavimo pagrindai » Ar turite problemų su įėjimu į rinką?

Net ir patyrę prekiautojai- investuotojai susiduria su problema, kai "pražiopsoma" gera proga atlikti pelningą sandorį, o mažiau patyrusių atveju ji kur kas didesnė ir skausmingesnė.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-06-26 04:10.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32827


Jūs tikriausiai žinote tokius sandorius, kai „žinojote“, kad turite įeiti į rinką, bet dėl kokių nors priežasčių to nepadarėte? Arba jums kyla pyktis, kai ryte pabudę pamatote, kad galėjote daug uždirbti, nes kaina pajudėjo teisinga linkme? Ar kada nors sakėte sau: „Aš žinojau, kad turėčiau atlikti sandorį, tai kodėl aš taip nepadariau?“

Net ir patyrę prekiautojai - investuotojai susiduria su šia problema, o mažiau patyrusių atveju ji kur kas didesnė ir skausmingesnė. Šiame straipsnyje bus aptarta ši problema ir bus pateikta keletas galimų sprendimų, kad ji nesikartotų. Visų pirma, nėra nieko blogiau už kovą su savimi, nes jūs tiesiog išsikvėpete tobulos situacijos rinkoje akivaizdoje.

Kodėl nepasinaudojate proga?

Pirmas žingsnis norint įveikti baimę patekti į rinką, t.y. atlikti sandorį, kai pamatysite teisingą signalą, yra problemos nustatymas. Kodėl neįeini, kai žinai, kad turėtum? Štai keletas populiarių priežasčių:

Baimė - baimė įeiti į rinką yra būdinga pradedantiesiems ar prekybininkams, patyrusiems daugybę didelių nuostolių. Baimė gali kilti iš įvairių šaltinių, ji gali sustiprėti dėl to, kad iki galo neįvaldėte savo strategijos, arba dėl to, kad rizikuojate per daug ir patiriate didelių nuostolių. Kad ir kokia būtų priežastis, sėkmingo prekybininko galvoje neturėtų būti baimės. Apie tai, kaip elgtis, bus parašyta toliau.

Netikrumas dėl savo strategijos - galbūt jūs taip pat nesate visiškai tikras, kaip prekiauti pagal savo strategiją. Jei taip, jums reikia daugiau mokytis, praktikuoti demonstracinę versiją ir įsitikinti, kad jūsų strategija nėra pernelyg sudėtinga. Jei esate sutrikęs dėl to, kad jūsų grafikuose yra 10 skirtingų rodiklių, natūralu, kad praleisite gerą progą rinkoje (o tada ieškosite pateisinimų), nes jūsų strategija yra per sunkiai skaitoma. Prieš tapdami sėkmingu prekybininku, turėtumėte tiksliai žinoti, kada rinkoje pasirodo jūsų ieškomas signalas, o kada ne - tai iš esmės pašalina daugelį pasipriešinimo įeiti į rinką atvejų.

Nepasitikėjimas savimi - gal jus kamuoja žema savivertė, dėl kurios abejojate, ar galite būti geras prekybininkas. Jei per mažai tikite savo sugebėjimais, greičiausiai praleisite daug gerų progų. Toliau bus aprašyta keletą būdų, kaip padidinti jūsų pasitikėjimą rinkoje.

Per daug dėmesio skiriama vienam sandoriui - prekybininkai, įpratę rizikuoti per daug ar per daug prekiauti, natūraliai per daug akcentuoja vieną sandorį. Tai gali sukelti susirūpinimą dėl ateinančios prekybos po daugybės nuostolių, net jei susidarė labai perspektyvi situacija rinkoje. Jei rizikuosite per daug ir pralaimėsite kelis kartus iš eilės, bijosite didesnių nuostolių, dėl kurių praleisite tobulus signalus. Jei prekiaujate per daug ir įeinate į rinką net tada, kai žinote, kad neturėtumėte, dėl to rizikuojate dideliais nuostoliais, o tai taip pat sukelia baimę net ir esant palankiai situacijai rinkoje.

Pasitikėkite rinkos signalais

Pirmas dalykas, kurį turėtumėte padaryti, jei norite įveikti baimę įeiti į rinką, net tada, kai turėtumėte tai daryti, yra tikėjimas savo strategija ir kiekvienu signalu, kurį ketinate naudoti. 

Niekada neatlikite sandorio, jei juo iki galo netikite. Ar turite tokį požiūrį? Ji galite įgauti, jei gerai suprantate savo strategiją, žinote, ko ieškoti, kaip ir kada prekiauti. Jei tiksliai žinote, ko ieškote rinkoje, nėra pagrindo abejoti savimi ir sandoriu. Taip pat nėra jokios priežasties praleisti tobulus signalus.

Daugelis prekybininkų iki galo nepasitiki signalais, nes jie yra per daug painūs, kad galėtų jais naudotis, arba dėl to, kad dar neišpraktikavo savo strategijos. Prieš persijungdami į realią sąskaitą, turėtumėte žinoti, ką darote. Įvaldyti po vieną sąranką (situaciją rinkoje) demonstracinėje versijoje yra geras būdas sklandžiai pereiti prie prekybos realiu kapitalu.

Norint pasitikėti svarbiomis plano nuostatomis, reikia tikėjimo savo sugebėjimais. Daugelis prekybininkų savo veiklą vertina pernelyg asmeniškai - bet kokią sėkmę ar nesėkmę jie laiko savo talento ar įgūdžių atspindžiu. Tiesą sakant, net ir geriausi pasaulio prekybininkai patiria nesėkmių, nes tai yra neatsiejama prekybos dalis, jei turite kelis nuostolius iš eilės, tai tame nėra nieko asmeniško, tai nereiškia, kad esate blogas žmogus arba nemokate prekiauti. Tiesą sakant, tai yra natūrali tapimo prekybininku proceso dalis. Taigi, neleiskite nesėkmėms jūsų nugalėti, nes jei tinkamai valdote riziką, neturėtumėte jaudintis, kad turite kelis nuostolingus sandorius iš eilės, tai galėjo nutikti anksčiau ar vėliau, tiesiog laikykitės plano ir prekiaukite drausmingai.

Patikėkite savimi ir savo galimybėmis gerai prekiauti

Norint tikėti savo strategija ir bet kokiu jos įgyvendinimu, pirmiausia reikia patikėti savimi ir tuo, kad sugebėsite būti geru prekybininku. Jei netikite, kad GALITE būti pelningas prekybininkas, niekada juo netapsite. Tačiau daugelis žmonių sabotuoja savo pačiu pastangas uždirbti vien todėl, kad nemąsto kaip profesionalai - jie netiki, kad sugeba sistemingai užsidirbti pinigų rinkoje.

Išmintis po fakto - norėdami patikėti savo sugebėjimu prekiauti ir laikytis plano, turite kovoti su įpročiu būti išmintingu po fakto. Tai patikrinimas situacijos rinkoje po fakto ir įprotis grįžti atgal ir žiūrėti į praeities signalus, ar verta buvo pasinaudoti proga. Tai nėra pratimas, skatinantis pasitikėti savimi ar tikėti savo sugebėjimais. Geriausias būdas išsiugdyti šiuos įgūdžius yra išbandyti juos dabartinėmis rinkos sąlygomis demonstracinėje versijoje, kad judėti į priekį, o ne analizuoti po fakto. Tai visai kitas reikalas, jei galite prekiauti dabartinėmis sąlygomis, kai nematote kainos reakcijos po signalo. Testavimas dabartinėmis sąlygomis yra tinkamas strategijos testavimo tipas, o istorinių duomenų naudojimas lemia, kad jūs tampate „išmintingas po fakto“. Užuot įgiję tikrą pasitikėjimą savo sugebėjimais DABAR, jūs stiprinate pasitikėjimą tuo, kad praeityje galėjote sėkmingai prekiauti ... ir tai nesvarbu.

Nesijaudinkite dėl nuostolių - nekritikuokite savęs dėl nesėkmingos prekybos, visų pirma, tai neišvengiama net ir geriausiems pasaulio prekybininkams. Visi prekybininkai turi nesėkmingų sandorių. Negalite rizikuoti savo pasitikėjimu savimi ir savo gebėjimais, nes jei taip padarysite, pradėsite „numatyti“ teisingą palankios padėties susidarymo rinkoje laiką, o tai veiks kaip sniego gniūžtė ir privers bijoti patekti į rinką.

Susidurkite su savo baime

Galų gale, jūs turite būti pasirengęs rizikuoti ir stengtis, jei norite būti prekybininku, tai reiškia, kad jūs turite sutikti, kad galite prarasti savo kapitalą, todėl nekovokite su tuo. Kuo daugiau kovosite su nuostoliais, tuo daugiau galite pralaimėti. Tai panašu į tarpasmeninius santykius ... jei bandysite juos suvaldyti ir kažką primesti, tai nebus jokio poveikio, o jei bandysite valdyti ir ką nors „priversti“ rinkoje, patirsite nuostolių. Jūs turite priimti asmenį, su kuriuo norite palaikyti gerus santykius, o ne bandyti jį „priversti“ ar kontroliuoti, taip pat jūs tiesiog turite sutikti, kad negalite kontroliuoti rinkos - priimkite rinką tokią, kokia ji yra, vietoj to, ką norėtume, kad ji darytų. 

Rinka judės skirtingomis kryptimis, ji turi savo atoslūgį ir antplūdį, todėl reikia išmokti skaityti kainų judėjimą ir juo pasinaudoti. JŪS privalote pasinaudoti rinka, jei norite iš jos pasipelnyti ... kitaip ji jus „išnaudos“. Kai sutiksite, kad turėsite nuostolių ir turėsite pasinaudoti tuo, ką jums duoda rinka, ir nebandysite nieko priversti, jūsų prekyboje bus mažiau streso ir ji taps lengvesnė. Žmonės yra nusivylę ir nepatenkinti, kai jų lūkesčiai nėra patenkinti, pavyzdžiui, prekybininkai yra nusivylę ir pikti, kai tikisi tam tikro pelno iš prekybos, tačiau taip nėra.

Turite išmokti atsikratyti lūkesčių, susijusių su kiekvienu sandoriu, nes jis kiekvienas gali būti nuostolingas. Svarbu tikėti savo planu ir pasinaudoti galimybėmis, kai jos yra grafike. Turite nepamiršti, kad kiekvienas sandoris yra dar vienas plano vykdymas, ir jei jūs įvaldysite strategiją ir griežtai laikysitės plano, turėsite geros kokybės signalus. Išmokę pasinaudoti kainų judėjimu ir atmetę baimę dėl uždarbio neapibrėžtumo, pamatysite reikšmingą savo prekybos skirtumą.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais