Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-06-20 01:48.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32798


Prieš tai buvo apžvelgti į OMX Baltic Benchmark GI indeksą įeinančių įmonių bei bankų veiklos rezultatai, tačiau kaip įprasta neignoruosime ir kitų akcinių bendrovių, kurių akcijomis (absoliuti dauguma nuo metų pradžios pabrango) prekiaujama Baltijos biržose.


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta apskaičiavome EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad tarp apžvelgiamų įmonių savo ketvirčio ataskaitų neskelbia Panevėžio Statybos Trestas, Žemaitijos Pienas, Rokiškio Sūris, K2 LT, Linda Nektar, East West Agro ir MADARA Cosmetics bei NEO Finance. Tuo tarpu Invalda INVL, INVL Baltic Farmland bei INVL Technology taip pat neskelbia ketvirčio ataskaitų ir praneša tik preliminarius neišsamius duomenis. Be to, atkreipiame dėmesį, kad birželio aštuoniolikta diena buvo paskutinė, kuomet buvo prekiaujama Valmieras stikla škiedra akcijomis, nes ši bendrovė pasitraukė iš Rygos biržos, todėl ji ir nefigūruoja šioje apžvalgoje.



Kaip matome lentelėje, kalbant apie veiklos rezultatų pokyčius, dominuoja augimą simbolizuojanti žalia spalva. Savo veiklos rezultatų kritimą per pirmąjį šių metų ketvirtį fiksavo tik keturios Baltijos biržų atstovės (prieš metus - šešios), t.y. trys iš Estijos - Baltika, Nordecon ir PRFoods bei mūsų šalies įmonė Utenos trikotažas. Bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos paaugo. Iš esmės visais kitais atvejais, kalbant apie apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas, irgi fiksuotas prieaugis.

Per pirmus tris šių metų mėnesius didžioji dauguma apžvelgiamų bendrovių pagerino savo veiklos rezultatus, o ypač šoktelėjo EBITDA pelnai, tačiau labiausiai tuo pasigirti gali dvi Latvijos atstovės, t.y. SAF Tehnika bei HansaMatrix, Lietuvos įmonės Amber Grid bei Linas, kurio EBITDA tapo teigiama, kaip, beje, ir Estijos baldų bei kitų medienos gaminių gamintojos Nordic Fibreboard atveju.

Kalbant apie EBITDA maržą, tai per 2021 metų pirmą ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp analizuojamų Baltijos biržos atstovių ją kilstelėjo keturiolika, o kritimą užfiksavo tik vos penkios, tad nieko stebėtino, jog bendra šio rodiklio mediana pašoko daugiau nei dvigubai nuo 5,9 iki 13,9 procento. Visais kitais apskaičiuotais EBITDA pelningumų medianiniais atvejais irgi fiksuotas tas pats pozityvus reiškinys, t.y. prieaugis. Didžiausias maržas per praėjusį ketvirtį sugeneravo EfTEN Real Estate Fund III ir Amber Grid, tuo tarpu tokių įmonių kaip Baltika, Nordecon, PRFoods ir mūsų šalies atstovės Utenos trikotažo šis rodiklis šįkart buvo su minuso ženklu.



Kaip įprasta buvo apskaičiuotas ir kitas pelningumo rodiklis, t.y. turto grąžos arba ROA, kurio bendra mediana per praėjusį ketvirtį siekė 1,7 procento, kai prieš metus per tą patį laikotarpį buvo apskritai neigiama. Visais kitais apskaičiuotais turto grąžų medianų atvejais per lyginamąjį laikotarpį padėtis irgi pagerėjo, kas, žinoma, yra pozityvus reiškinys. Tarp analizuojamų Baltijos biržų atstovių per pirmą šių metų ketvirtį savo ROA rodiklius kilstelėjo aštuoniolika, o kritimą fiksavo tris kartus mažiau. Šįkart didžiausiomis turto grąžomis gali pasigirti baldų ir kitų medienos produktų gamintoja Nordic Fibreboard, Latvijos dujų tiekėja Latvijas Gaze ir kita šios šalies bendrovė SAF Tehnika, kuri veikia informacinių technologijų srityje. O štai šešių bendrovių (Baltika, Ekspress Grupp, Nordecon, PRFoods, Snaigės ir Utenos trikotažo) ROA per praėjusį ketvirtį buvo su minuso ženklu, t.y. jos patyrė grynąjį nuostolį.

Pažvelgus į naujausius nagrinėjimų kompanijų santykinius finansinius rinkos vertės bendrus medianinius rodiklius, t.y. P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo (atkreipiame dėmesį, kad absoliuti dauguma Baltijos atstovių nusprendė nemokėti dividendus už 2020 metus) matome, kad jie yra tradiciškai žemi (iš esmės panašūs į OMX Baltic Benchmark GI indekso narių, išskyrus dividendinį pajamingumą), kas susiję su mažesniu analizuojamų įmonių akcijų likvidumu ir tuo pačiu didesne rizika. Pabrėžtina, kad kukliausiais rinkos vertės medianiniais rodikliais, bent jau šiuo metu, išsiskiria mūsų šalies atstovės.

Nuo šių metų pradžios tarp apžvelgiamos trisdešimt vienos Baltijos biržų atstovės nuvertėjo vos trijų vertybiniai popieriai, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia net  dvidešimt procentų. 2020 metais savo akcijų kainų kritimą fiksavo tris kartus daugiau įmonių, tačiau bendra akcijų kainų pokyčių mediana irgi buvo teigiama, bet mažesnė. Kaip matome lentelėje, kur pateiktos apskaičiuotos akcijų kainų pokyčių medianos, šiais metais labiausiai pakilo paslaugų šakos ir finansų sektoriaus narių rinkos vertės, o štai mažiausiai pabrango pramonės kompanijų akcijos.
 
Didžiausią teigiamą investicinę grąžą šiais metais sugeneravo Nordic Fibreboard akcijos, kurių vertė pašoko net beveik trimis šimtais procentų. Daugiau nei dvigubai šoktelėjo Estijos nekilnojamo turto bendrovės Trigon Property Development rinkos vertė, o štai žemės ūkio technika prekiaujančios East West Agro akcijų kaina pakilo nuo metų pradžios lygiai šimtą procentų. Tuo tarpu labiausiai tarp analizuojamų įmonių 2021 metais nuvertėjo Baltika nuosavybės vertybiniai popieriai.


Tęsiasi OMX Vilnius GI indekso augimas, kuris prasidėjo praėjusių metų pavasarį, ir naujų rekordinių lygių šturmavimas. Indekso reikšmė ir toliau išlieka virš augimo trendo linijos, kuri prieš tai buvo patestuota ir nuo jos buvo atšokta, kas yra pozityvus reiškinys.




OMX Tallinn GI indeksas taip pat auga ir šturmuoja naujus rekordinius lygius. Tiesa, pastaruoju metu testuojama lokalaus augimo trendo linija. Jei šis lygis neatlaikys, t.y. bus tvariai pralaužtas, tuomet lauktų lokalaus augimo korekcija.




OMX Riga GI indeksas praėjusių metų vasaros pabaigoje pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto piko, tačiau po to sulaukėme horizontalios konsolidacijos, kuri ir toliau tęsiasi, tiesa, pastaruoju metu bandoma iš jos ištrūkti pro viršutinę dalį. Jei šis bandymas bus tvarus - sėkmingas, galime sulaukti naujos augimo bangos.




Nordic Fibreboard akcijų kaina augimo etapo, kuris prasidėjo praėjusių metų pabaigoje, metu pastebimai pašoko ir pasiekė prieš korekciją buvusį užfiksuotą piką ir netgi jį viršijo. Tačiau po to sulaukėme korekcijos - pelnų realizacijos, kas gali dar labiau pagilėti, jei nepavyks tvariai pralaužti minėtą piką.




Tęsiasi dabartinė Trigon Property Development akcijų kainos augimo tendencija, kuri prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Vis dėlto po tokio šuolio padidėjo korekcijos rizika.




East West Agro akcijų kaina po gegužės mėnesį pasiekto rekordinio lygio, pralaužė augimo tendencijos liniją, tad dabar esame korekcinėje fazėje, kas po tokio pastebimo akcijų kainos šuolio yra natūralus ir sveikintinas reiškinys.




Tęsiasi INVL Baltic Farmland akcijų kainos augimas ir naujų rekordinių lygių šturmavimas. Tiesa, artėjame prie augimo kanalo viršutinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




SAF Tehnika akcijų kaina pasiekė prieš korekciją užfiksuotą piką. Dabar testuojame šį lygį. Jei pavyks jį tvariai pralaužti, tuomet augimas prasitęs, na o priešingu atveju galime sulaukti korekcijos.




MADARA Cosmetics akcijų kaina gegužės pradžioje pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, po ko sulaukėme horizontalios konsolidacijos. Na o pastarosiomis savaitėmis prasidėjo naują augimo banga.




Ekspress Grupp akcijų kaina po rudenį suformuoto dugno pajudėjo į viršų ir atsimušė į ankstesnio dugno lygį, kuris dabar jau tapo pasipriešinimo lygiu, po ko sulaukėme korekcijos ir konsolidacijos. Jei pavyks tvariai įveikti šį pasipriešinimo lygį, tuomet lauktų nauja augimo banga, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Po Baltika akcijų kainos atšokimo sulaukėme korekcijos ir konsolidacijos, kuri ir toliau tęsiasi. Po šio etapo pabaigos paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)