Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-06-13 02:16.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32764


Absoliuti dauguma Lenkijos stambiųjų bankų ir įmonių pagerino savo veiklos rezultatus. Tris ketvirtadaliai iš WIG20 indekso atstovių šiais metais fiksuoja savo rinkos verčių prieaugius, na o labiausiai pabrango finansų sektoriaus narių vertybiniai popieriai.


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) ir dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, kad LPP kompanija paskelbė tik savo preliminarius neišsamius finansinius ketvirčio veiklos rezultatus.


Pažvelgus į lentelės stulpelius, kur surašyti praėjusio ketvirčio pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai procentine išraiška, matome, kad akivaizdžiai faktiškai yra vien tik augimą simbolizuojanti žalia spalva. Daug ką pasako faktas, jog tiek savo pajamų, tiek EBITDA pelno kritimą šįkart fiksavo tik vienas WIG20 indekso atstovas, t.y. Santander Bank bankas. Tad nieko stebėtino, jog per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2020 metų tuo pačiu laikotarpiu, bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos ūgtelėjo (EBITDA pelno - iš neigiamos tapo teigiama). Toks pats pozityvus reiškinys (ypač pramonėje ir prekyboje) fiksuotas ir kalbant apie visas kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas, išskyrus finansų sektorių, kur pajamų pokyčių mediana iš teigiamos pasidarė neigiama, tiesa, EBITDA pelno atveju buvo atvirkščiai.

Per pirmus tris šių metų mėnesius labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino Mercator Medical (pajamos ir EBITDA pelnas pastebimai šoktelėjo penktą ketvirtį iš eilės), vario ir sidabro kasybos bei gavybos kompanija KGHM Polska Miedz (veiklos rezultatai gerokai šoktelėjo antrą ketvirtį iš eilės), dvi prekybos įmonės CCC bei LPP, naftos perdirbimo įmonė PKN Orlen (EBITDA tapo teigiama) ir energetikos milžinė Tauron PE. Tuo tarpu Lenkijos anglių kasybos bendrovės JSW ir draudimo gigantės PZU ketvirčio EBITDA pelnai pašoko daugiau nei dvigubai, o antros pagal dydį naftos perdirbimo įmonės Lotos EBITDA tapo teigiama.

Kaip įprasta buvo apskaičiuoti ir analizuojamų stambiųjų Lenkijos įmonių ir bankų praėjusio ketvirčio EBITDA pelningumai. Paaiškėjo, jog bendra EBITDA maržų mediana per pirmą šių metų ketvirtį sudarė 27,3 procento, kai prieš metus siekė 16,8 procento, bei tuo pačiu buvo aukštesnė nei ketvirtį prieš tai. Tarp dvidešimties WIG20 indekso narių, lyginant su 2020 metų pirmu ketvirčiu, savo pelningumus kilstelėjo net septyniolika. Didžiausias ketvirčio EBITDA maržas sugeneravo guminių pirštinių ir kitų medicinos ir ne tik priemonių gamintoja Mercator Medical, didžiausias Lenkijos bankas PKO BP bei mažmeninės prekybos internetu tinklapio valdytoja Allegro. Tuo tarpu dviejų prekybos įmonių, t.y. CCC ir LPP minimas pelningumo rodiklis per praėjusį ketvirtį buvo kukliausias.



Kalbant apie ROA rodiklį arba turto grąžą, tai jo bendra mediana per pirmus tris šių metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, gerokai šoktelėjo, t.y. nuo 0,1 iki  net 1,2 procento, kai per paskutinį praėjusių metų ketvirtį buvo perpus mažesnė. Prieaugis fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas ROA medianas, be to, tarp pramonės ir prekybos atstovių šis procentinis rodiklis iš neigiamo pasidarė teigiamu. Savo turto grąžas šį kartą kilstelėjo net penkiolika didžiųjų Lenkijos bankų ir įmonių. Absoliučiai stambiausią ROA rodiklį per praėjusį ketvirtį sugeneravo Mercator Medical (17.4 procento), o štai dviejų bendrovių (CCC ir JSW) turto grąža buvo neigiama, kai per 2020 metų pirmąjį ketvirtį tokių atvejų buvo net tris kartus daugiau.
 
Pažvelgus į pateiktus naujausius rinkos vertės rodiklius (P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA) matome, kad jų bendros medianos iš tiesų yra panašios į OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių, tačiau dividendinio pajamingumo medianinis rodiklis yra lygus nuliui, nes dauguma WIG20 indekso narių arba nemokės už praėjusius metus dividendų, arba dar nespėjo priimti tokio sprendimo. Tuo tarpu lyginant su Skandinavijos ir Vakarų šalių akcijų rinkomis, medianiniai rinkos vertės rodikliai yra žemesni, tad galima teigti, jog didžiųjų Lenkijos bankų ir įmonių akcijos yra kiek nuvertintos. Kaip matome lentelėje, bent šiuo metu žemiausiais P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA rodikliais išsiskiria Lenkijos pramonės atstovės.

Tarp dvidešimties analizuojamų Varšuvos biržos narių šiais metais pabrango net trijų ketvirtadalių akcijos, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra pastebimai teigiama ir siekia beveik dvidešimt keturis procentus, kai per 2020 metus savo rinkos verčių prieaugį  fiksavo tik devynios, o akcijų kainų pokyčių bendra mediana buvo neigiama. Kaip matome lentelėje, daugiausiai šiais metais pabrango Lenkijos finansų sektoriaus atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o mažiausiai pakilo prekybos įmonių rinkos vertė.

Nuo šių metų pradžios tarp WIG20 indekso atstovių labiausiai šoktelėjo Bank Pekao rinkos vertė, kuri pakilo net virš šešiasdešimties procentų. Daugiau nei penkiasdešimt šešiais procentais ūgtelėjo Lenkijos energijos milžinės PGE kapitalizacija, be to, pastebimiau pabrango PKN Orlen ir didžiausio šios šalies banko PKO BP akcijos. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė praėjusių metų absoliučios lyderės pagal rinkos vertės šuolį Mercator Medical akcijos, kurios šiais metais jau spėjo nuvertėti net 44,6 procento. Be to, pastebimiau krito mažmeninės prekybos internetu tinklapio valdytojos Allegro bei kompiuterinių žaidimų kūrėjo CD Projekt kapitalizacija. 


WIG20 indeksas po praėjusių metų pavasarį suformuoto dugno ir rudenį buvusio pakartotinio jo patestavimo, kuris buvo sėkmingas, t.y. dugnas atlaikė, pajudėjo į viršų. Po lokalios korekcijos sulaukėme naujos augimo bangos, kuri ir toliau tęsiasi.




Po rudenį suformuoto dugno sulaukėme pastebimo Bank Pekao akcijų kainos atšokimo, kuris ir toliau tęsiasi, tačiau po tokio pastebimo šuolio tuo pačiu padidėjo korekcijos - pelnų realizacijos tikimybė.




PGE akcijų kaina po konsolidacinio - korekcinio etapo pajudėjo į viršų. Dabartinė augimo tendencija ir toliau išlieka.




PKN Orlen akcijų kaina po rudenį (spalį - lapkritį) pasiekto korekcinio dugno išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris ir toliau tęsiasi.




Po rudenį pasiekto korekcinio dugno sulaukėme PKO BP akcijų kainos pastebimo atšokimo, kuris pasiekė prieš korekciją buvusį pasiektą piką. Artimiausiais mėnesiais paaiškės ar pavyks tvariai įveikti šį lygį. Tačiau po tokio pastebimo akcijos kainos šuolio, tuo pačiu gerokai padidėjo korekcijos - pelnų realizacijos tikimybė, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Mercator Medical akcijų kaina po praėjusiais metais buvusio išspūdingo šuolio ir toliau išlieka korekcinėje fazėje (nuosmukio kanale), kurios aiškių pabaigos ženklų vis dar nematyti.




Allegro akcijų kaina po korekcinio etapo šiuo metu yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė kryptis, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




CD Projekt akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar praėjusių metų rudenį. Tiesa, šiuo metu testuojama nuosmukio kanalo viršutinė dalis. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, galime sulaukti didesnio atšokimo.




Dino Polska akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, tačiau sulaukėme atšokimo. Labai tikėtina, kad gali susiformuoti taip vadinama dviguba viršunė, po ko sektų nauja didesnė korekcija - kainos kritimas.




KGHM Polska Miedz akcijų kaina metų pradžioje pakilo iki naujo rekordinio lygio, tačiau po to sulaukėme horizontalios konsolidacijos, kurios metu akcijų kaina pralaužė augimo trendo liniją, tad padidėjo didesnės korekcijos - pelnų realizacijos rizika.




JSW akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo po praėjusių metų pavasarį pasiekto korekcinio dungo. Tiesa, šiuo metu testuojama augimo kanalo apatinė dalis. Jei ji atlaikys, augimas prasitęs.




LPP akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio ir išlieka virš darbtinės augimo tendencijos linijos. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.