Verslo ir rinkų naujienos » JAV ir Europos Sąjunga rengiasi skelbti prekybines paliaubas


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2021-06-09 10:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32747


Gamintojų kainų indeksas Kinijoje užkopė į nuo 2008 m. nematytas aukštumas. Kitą savaitę vyksiančiame susitikime JAV prezidentas ir ES lyderiai planuoja pranešti apie prekybinių konfliktų pabaigą.

Iki metų pabaigos bus panaikinti importo tarifai, įvesti prasidėjus konfliktui dėl plieno ir aliuminio, taip pat rengiamasi išspręsti dviejų dešimtmečių senumo konfliktą dėl valstybės pagalbos „Boeing“ ir „Airbus“. J. Biden‘o administracija nusprendė toliau rengti investicijų į infrastruktūra paketą be respublikonų paramos, nes derybos tarp partijų nebuvo sėkmingos. JAV Senatas patvirtino teisės aktą dėl 250 mlrd. JAV dolerių investicijų į pramonę ir technologijas paketą, kurio tikslas – spręsti strateginius iššūkius, kuriuos kelia Kinija.

Paskelbti duomenys rodo, kad žaliavinės naftos atsargos JAV per savaitę sumažėjo 2,1 mln. barelių. „Brent“ tipo nafta pabrango 1,02 proc., iki 72,22 JAV dolerio už barelį. JAV ir Europos akcijų biržose indeksai vakar aiškios krypties neįgavo („Stoxx Europe 600“ +0,10 proc., „S&P 500“ +0,02 procento). Vokietijos birželio mėn. ZEW finansų rinkų ekspertų dabartinės ekonominės situacijos vertinimo indeksas buvo aukštesnis, negu prognozuota, bet atitinkamas ateities lūkesčių rodiklis nuvylė lūkesčius.

Kinijoje toliau smarkiai skiriasi vartotojų ir gamintojų kainų rodikliai. Vartotojų kainų indeksas gegužę siekė 1,3 proc. (0,3 proc. punkto mažiau, negu tikėtasi), o gamintojų kainų rodiklis – net 9,0 proc. (prognozė – 8,5 procento). Tai aukščiausias lygis nuo 2008 metų. Siekdama pristabdyti kainų augimą, Kinijos valdžia planuoja reguliuoti kai kurių resursų (pvz., anglies) kainas. Rytoj 15.30 val. Lietuvos laiku bus skelbiami infliacijos JAV duomenys.

Baltijos šalių biržose akcijų kainos kilimu išsiskyrė „Klaipėdos nafta“ (+5,02 proc., iki 0,335 euro už akciją, apyvarta 88,4 tūkst. eurų). Bendrovės akcijų kaina gerokai ūgtelėjo antrą dieną po gegužės mėn. pajamų rodiklių paskelbimo, nepaisant to, kad pajamos krito 25,7 procento. Tarp septynių 100 tūkst. eurų apyvartą viršijusių bendrovių didžiausiais kainų pokyčiais išsiskyrė „LHV Group (+1,01 proc.) ir „Merko Ehitus“ (-2,18 procento). „Nasdaq Vilnius“ akcijų birža pranešė apie stebimojo statuso suteikimą „Žemaitijos pienui“ (-3,74 proc.) dėl bendrovės paskelbtos informacijos apie ketinimą išbraukti akcijas reguliuojamoje rinkoje ir nebesiūlyti jų viešai.