Verslo ir rinkų naujienos » Pirmoji šalis pripažins bitkoiną kaip teisėtą mokėjimo priemonę


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-06-07 17:14.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32738


Salvadoras bus pirmoji šalis, kurioje kriptovaliuta taps teisėta mokėjimo priemone. Tačiau šios Centrinės Amerikos šalies atvejis yra gana specifinis ir sunku tikėtis, kad netrukus padaugės „bitkoinų respublikų“.

Nors daugelis šalių domisi, kaip reguliuoti (ar net uždrausti) kriptovaliutų prekybą, ir dirba siekiant sukurti Centrinių bankų skaitmeninius pinigus, Salvadoro Respublika nusprendė tiesiog įteisinti kriptovaliutas.

Nayib Bukele, Salvadoro prezidentas nuo 2019 metų, praėjusį savaitgalį Majamyje vykusioje konferencijoje „Bitcoin 2021“ pranešė apie savo planą.

„Kitą savaitę parlamentui išsiųsiu įstatymo projektą, kuris pavers bitkoiną legalia mokėjimo priemone“ - sakė jis.

Palestinos šaknų turintis 39 metų politikas gali pasikliauti Salvadoro įstatymų leidybos asamblėjos dauguma. Taigi, atrodo, kad projektas turi visas galimybes būti priimtu.

Viso įstatymo teksto dar nėra. Pristatymo metu buvo parodytas tik fragmentas, kuriame buvo teigiama: „Centriniai bankai imasi vis daugiau priemonių, kurios gali neigiamai paveikti Salvadoro ekonominį stabilumą. Norint apriboti neigiamą centrinių bankų veiksmų poveikį, būtina įteisinti skaitmeninės valiutos apyvartą, kurios tiekimo nekontroliuoja joks centrinis bankas ir ji priklauso tik nuo objektyvių kriterijų“.

Teisėtos mokėjimo priemonės statusas reiškia, kad tam tikra valiuta yra plačiai priimta šalies teritorijoje ir ją galima naudoti įsipareigojimams padengti.

Valiutos klausimas Salvadore nėra toks akivaizdus, ​​kaip daugumoje pasaulio šalių. Iki 2001 metų Centrinės Amerikos valstybė turėjo tik savo valiutą (tai buvo colon), tačiau prezidento Francisco Floreso kadencijos metu vienašališkai buvo nuspręsta įsivesti ir dolerį, taikant fiksuotą 1 USD = 8,75 SVC kursą. Šiuo požiūriu Salvadoras, priimdamas bitkoinus, neatsisakys valdžios savo pinigų politikai, nes tai jau padarė prieš du dešimtmečius.

Salvadoras taip pat yra ypatingas atvejis dėl milžiniško emigrantų siunčiamų lėšų poveikio vietos ekonomikai. Anot BBC, pervedimai, kuriuos siunčia didelė diaspora (daugiausia iš JAV, kur gyvena daugiau nei 2 milijonai salvadoriečių, palyginti su šiek tiek daugiau nei 6 milijonais šalyje), yra atsakingi už beveik 20 procentų šalies bendrojo vidaus produkto. Būtent greito lėšų pervedimo į šalį tema yra motyvas priimti bitkoinus valstybės lygiu. Be to, beveik 70 procentų Salvadoro gyventojų neturi sąskaitos banke, todėl užsienio pervedimai atsiimami grynaisiais pinigais.

Salvadoro valdžios institucijas vykdant „kriptovaliutų revoliuciją“ turėtų paremti Strike kompanija. Būtent per jos prezidento Jack Mallers kalbą buvo paskelbtas Salvadoro prezidento planas. Šiuo metu programą naudoja 20 tūkstančių salvadoriečių.

„Bitkoino kapitalizacija siekia 680 mlrd. dolerių. Jei vienas procentas šios sumos būtų investuota į Salvadorą, tai padidintų mūsų BVP 25 procentais. Kita vertus, bitkoinas turėtų 10 milijonų potencialių naujų vartotojų ir galimybę tvarkyti iki 6 milijardų dolerių mokėjimus per metus“ - Twitter parašė Salvadoro prezidentas.