Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-06-05 17:17.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32732


Baltijos akcijų rinkoje itin puikios nuotaikos, nes nuo metų pradžios pabrango absoliučios daugumos OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių akcijos, na o labiausiai šoktelėjo finansų sektoriaus narių rinkos vertės.


OMX Baltic Benchmark GI

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų ir bankų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves ir bankus. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta apskaičiavome EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Visos analizuojamos Baltijos šalių atstovės paskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, tad pristatome naujausią apžvalgą. Kaip matome pateiktoje lentelėje, per pirmą 2021 metų ketvirtį savo pajamų ir EBITDA pelnų prieaugį tarp dvidešimt keturių nagrinėjo indekso narių fiksavo mažiau nei pusė, t.y. vienuolika, kai prieš metus - devyni, o per paskutinį praėjusių metų ketvirtį - septyni. Tad padėtis kiek pagerėjo šiuo klausimu ir tą taip pat rodo ir bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos . Tiesa, štai pramonės šakoje veiklos rezultatų pokyčių medianos, lyginant su 2020 metų pirmu ketvirčiu, iš teigiamų tapo neigiamos (paslaugų srityje buvo priešingai), finansų sektoriuje paaugo tik EBITDA pelnų pokyčių mediana, o štai tarp Lietuvos ir Estijos atstovių pagerėjo tik pajamų pokyčių medianos. 

Tarp apžvelgiamų Baltijos biržos atstovių per pirmus tris šių metų mėnesius labiausiai savo veiklos rezultatus kilstelėjo Estijos nekilnojamo turto projektų plėtotoja Arco Vara, kurios EBITDA pelnas pašoko net virš tūkstančio procentų, o pajamos - virš trijų šimtų procentų bei kita šios šalies kompanija Pro Kapital Grupp, kuri irgi veikia toje pačioje srityje. Be to, pastebimiau savo pajamas ir pelnus padidino Lietuvos atstovė veikianti žemės ūkio srityje Linas Agro Group, du Estijos bankai Coop Pank bei LHV Group bei statybos įmonė Merko Ehitus ir mūsų šalies energetikos milžinė Ignitis grupė. Tuo tarpu kelionių organizatoriaus Novaturo EBITDA tapo teigiama. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė, t.y. pastebimiausiai smuktelėjo Baltijos šalyse drabužiais prekiaujančios Aprangos, ką, žinoma, lėmė pandeminiai ribojimai, kaip ir Tallink Grupp atveju, veiklos rezultatai, be to, didesnius pajamų ir pelnų kritimus per praėjusį ketvirtį fiksavo Klaipėdos Nafta, kurios veiklos rezultatai pablogėjo jau trečią ketvirtį iš eilės, bei Estijos elektros įrangos gamintoja Harju Elekter. Lietuvos pieno produktų gamintojos Vilkyškių pieninės EBITDA pelnas šįkart susitraukė virš keturiasdešimties procentų.

Iš OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių savo EBITDA mažų prieaugį per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su 2020 metų tuo pačiu laikotarpiu, užfiksavo dešimt, o kritimą daugiau -  trylika, tačiau nepaisant to bendra šio rodiklio mediana paaugo nuo 19,8 iki 21,6 procento. Taip pat šio medianinio rodiklio prieaugis fiksuotas ir paslaugų srityje, finansų sektoriuje bei tarp Estijos atstovių, o štai pramonėje ir tarp mūsų šalies atstovių EBITDA maržų mediana per lyginamą laikotarpį krito. Didžiausius pelningumus šį kartą sugeneravo Šiaulių Bankas, vandens tiekėjas Tallinna Vesi bei uosto operatorius Tallinna Sadam. Tuo tarpu transportavimo jūra paslaugas teikiančio Tallink Grupp EBITDA marža per pirmą 2021 metų ketvirtį buvo neigiama ir šis minusinis rodiklis buvo gerokai didesnis nei prieš metus per tą patį laikotarpį, nes karantininis laikotarpis buvo ilgesnis.



Kalbant apie apskaičiuotą turto grąžos bendrą medianinį rodiklį, tai jis lyginant su praėjusių metų pirmais trimis mėnesiais, pakilo, tačiau ketvirtį prieš tai buvo gerokai didesnis. Toks pats prieaugis lyginant su 2020 metų pirmu ketvirčiu, fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais ROA medianiniais atvejais, išskyrus mūsų šalį, kur šis rodiklis išliko stabilus. Iš dvidešimt keturių analizuojamo indekso atstovių per minimą laikotarpį turto grąžas kilstelėjo vienuolika, o kritimą irgi fiksavo tiek pat. Tarp Baltijos biržų atstovių didžiausiomis per praėjusį ketvirtį sugeneruotomis turto grąžomis gali pasigirti nekilnojamo turto įmonė Arco Vara bei moteriško apatinio trikotažo kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimanti Silvano Fashion Group. Tuo tarpu net septynių analizuojamų bendrovių (Aprangos, Klaipėdos Naftos, Linas Agro Group, Pro Kapital Grupp, Tallink Grupp, Tallinna Kaubamaja bei Vilkyškių pieninės) ROA rodiklis per pirmą 2021 metų ketvirtį buvo neigiamas, t.y. jos patyrė grynąjį nuostolį, kai prieš metus per tą patį laikotarpį tokių atvejų buvo aštuoni.

Pažvelgus į naujausius rinkos vertės P/E, P/BV, P/S EV/EBITDA rodiklius matome, kad jų bendros medianos iš tiesų yra labai žemos, ypač palyginus su Vakarų ar Šiaurės šalių pagrindinių indeksų medianiniais rinkos vertės rodikliais. Tad galima teigti, kad OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių akcijos bent šiuo metu yra nepakankamai įvertintos ir tai susiję su mažesniu Baltijos biržų likvidumu ir tuo pačiu didesne rizika. Be to, atkreipiame dėmesį, kad mūsų šalies atstovių rinkos vertės medianiniai rodikliai yra žemesni (išskyrus dividendinio pajamingumo, kuris didesnis) už Estijos atstovių analogiškus medianinius rodiklius.

Nuo šių metų pradžios tarp analizuojamų dvidešimt keturių Baltijos šalių atstovių savo rinkos verčių kritimą fiksuoja vos dvi, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra pastebimai teigiama ir siekia 16,3 procento. Kai per praėjusius metus sumažėjo dvylikos, t.y. pusės kapitalizacija, o bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo tik nežymiai teigiama. Daugiausiai nuo metų pradžios pabrango finansų sektoriaus narių ir Estijos atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o štai mažiausiai ūgtelėjo paslaugų šakos narių rinkos vertės.

Labiausiai gali džiaugtis tie, kurie metų pradžioje įsigijo Arco Vara akcijų, kurių kaina pašoko net virš aštuoniasdešimt penkių procentų. Be to, net aštuoniasdešimt procentų šoktelėjo Estijos banko Coop Pank rinkos vertė, kelionių organizatoriaus Novaturo akcijos šiais metais pabrango beveik septyniasdešimt dviem procentais, o statybų bendrovės Merko Ehitus kapitalizacija išsipūtė 61,1 procento.


Balandžio mėnesį Arco Vara akcijų kaina pakilo virš ankstesnio piko, na o gegužę šis augimas prasitęsė. Tiesa, šiuo metu testuojama dabartinės augimo tendencijos linija, jei šis lygis neatlaikys, galime sulaukti korekcijos - pelnų realizacijos, kas būtų natūralus reiškinys po tokio pastebimo akcijų kainos šuolio.




Coop Pank akcijų kaina po balandžio antroje pusėje pasiekto rekordinio lygio, šiuo metu yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, kurios pabaigos kol kas nematyti.




Novaturo akcijų kaina po lokalios korekcijos kovo mėnesį pradėjo naują augimo etapą, kuris ir toliau tęsiasi. Tačiau tuo pačiu po tokio pastebimo kainos šuolio padidėjo korekcijos - pelnų realizacijos rizika.




Merko Ehitus akcijų kaina po augimo periodo šiuo metu yra atsidūrusi korekcinėje fazėje bei jau nusmuko žemiau dabartinio augimo trendo linijos. Jei paaiškės, kad tai tvarus reiškinys, gali laukti didesnė korekcija po prieš tai buvusio pastebimo kainos šuolio.




Pro Kapital Grupp akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš ilgalaikio nuosmukio linijos, na o po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei akcijų kainai pavyks išlikti virš minimos nuosmukio linijos, atšokimas po prieš tai suformuoto dvigubo dugno gali dar labiau padidėti ir įsibėgėti.




Klaipėdos Naftos akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar 2018 metų gegužę. Tiesa, pastaruoju metu testuojama šio nuosmukio kanalo viršutinė dalis. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, galime sulaukti didesnio atšokimo, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Olainfarm akcijų kaina bando ištrūkti iš dabarinio horizontalaus - konsolidacinio periodo pro viršutinę dalį, jei tai pavyks padaryti, tuomet galime sulaukti naujos augimo bangos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Aprangos akcijų kaina po korekcinio - konsolidacinio periodo auga trečią mėnesį iš eilės bei kol kas nematyti aiškių šios augimo tendencijos pabaigos ženklų.




Tallinna Kaubamaja Group akcijų kaina po atšokimo ir pakilimo virš nuosmukio trendo linijos, šiuo metu yra korekciniame - konsolidaciniame etape, kurio aiškių pabaigos ženklų kol kas nematyti.




Silvano Fashion Group akcijų kaina praėjusių metų pabaigoje patestavo prieš tai pavasarį suformuotą dugną, nuo kurio atšoko, na o dabar testuojame dabartinės nuosmukio tendencijos liniją. Jei pavyks virš jos tvariai pakilti, tuomet sulauksime dar didesnio atšokimo, kas yra tikėtina, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.