Verslo ir rinkų naujienos » JAV bedarbystė krito labiau, tačiau naujų darbo vietų skaičius nuvylė


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-06-04 15:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32731


Per paskutinį šių metų pavasario mėnesį Amerikoje bedarbystės rodiklis smuktelėjo labiau nei laukta, tačiau tuo pačiu paaiškėjo, jog šalies ne žemės ūkio sektoriuose naujų darbo vietų buvo sukurta mažiau nei tikėjosi ekonomistai.

Gegužę palyginus su ankstesniu mėnesiu, bedarbystė JAV sumažėjo nuo 6.1 iki 5.8 procento, o laukta, jog šis rodiklis kris iki vidutiniškai 5.9 procento.

Tuo tarpu naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose šį kartą iš viso buvo sukurta 559 tūkstančiai. Tai daugiau nei balandį, kai šis rodiklis siekė 278 tūkstančius, arba dvyliką tūkstančių daugiau prieš tai skelbta, tačiau ekonomistai tikėjosi, jog gegužę naujų darbo vietų skaičius sieks vidutiniškai 650 tūkstančių. Kaip skelbiama, darbo vietų įmonės galėjo sukurti ir dar daugiau, tačiau JAV trūksta norinčių dirbti bei trūksta kvalifikuotų darbuotojų.

Vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje gegužės mėnesį, palyginus su ankstesniu, sumažėjo nuo 10.4 iki 10.2 procento, kai praėjusių metų balandį buvo pašokusi iki net 22.8 procento.

Amerikos privačiame sektoriuje, remiantis paskelbtais duomenimis, per penktą šių metų mėnesį atsirado 492 tūkstančiai darbo vietų, o prognozuota, jog šis skaičius sieks vidutiniškai šešis šimtus tūkstančių. Balandį sukurtų darbo vietų skaičius kilsteltas vienu tūkstančiu iki 219 tūkstančių.

Viešajame sektoriuje per gegužę darbo vietų padaugėjo 67 tūkstančiais, kai mėnesį prieš tai - 59 tūkstančiais, arba vienuolika tūkstančių daugiau nei prieš tai manyta.

Be to, paaiškėjo, jog per gegužę Amerikoje vidutinis valandinis atlyginimas pakilo 0.5 procento, arba daugiau nei dvigubai sparčiau nei laukta, nes prognozuota, jog šis rodiklis pasistiebs vidutiniškai tik 0.2 procento, kai balandį paaugo 0.7 procento. Tuo tarpu metinis šio rodiklio prieaugis praėjusį mėnesį, palyginus su ketvirtu šių metų mėnesiu, pakilo nuo 0.4 iki dviejų procentų, kai laukta, jog prieaugis sudarys vidutiniškai 1.6 procento.

Dalyvavimo Amerikos darbo rinkoje rodiklis per penktą mėnesį smuktelėjo nuo 61.7 iki 61.6 procento.

Gegužę JAV gamyklose sukurta dvidešimt trys tūkstančiai darbo vietų, arba vienu tūkstančiu mažiau nei laukta, kai balandį jų sumažėjo 32 tūkstančiais, arba keturiolika tūkstančių daugiau nei prieš tai skelbta.

Laisvalaikio ir svetingumo sektorius darbo vietų skaičių papildė 292 tūkstančiais, o didžioji dalis, t.y. 186 tūkstančiai naujų darbo vietų sukurta restoranuose ir baruose. JAV viešasis ir privatusis švietimas gegužę pridėjo 144 tūkstančius darbo vietų, sveikatos apsauga ir socialinė pagalba - 46 tūkstančius, informacinės technologijos - 29 tūkstančius, transportas ir sandėliavimas - 23 tūkstančius, didmeninė prekyba - 20 tūkstančių, o profesinių bei verslo paslaugų srityje sukurta 35 tūkstančiai naujų darbo vietų.

Kitą vertus statybos įmonės darbuotojų skaičių sumažino dvidešimt tūkstančių, o mažmeninės prekybos srityje panaikinta šeši tūkstančiai darbo vietų.