Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-05-22 17:45.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32668


Nuo šių metų pradžios pabrango daugiau nei dviejų trečdalių DAX atstovių akcijos, be to, daugelis iš jų pagerino savo veiklos rezultatus, o sparčiau nei pajamos augę pelnai lėmė pelningumo rodiklių šuolius. Tuo tarpu pats DAX indeksas po balandžio antroje pusėje pasiekto rekordinio lygio, šiuo metu yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje.


DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankas. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir banko pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Per praėjusį ketvirtį DAX indekso sudėtyje pokyčių nebuvo. Atkreipiame dėmesį, jog Henkel bei Delivery Hero bendrovės skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.


Kaip matome lentelėje, kur stulpeliuose pateikti 2021 metų pirmojo ketvirčio nagrinėjamo indekso atstovių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai procentine išraiška, labai daug augimą simbolizuojančios žalios spalvos. Šįkart savo veiklos rezultatų augimą fiksavo aštuoniolika Vokietijos įmonių, kai prieš metus - tik dešimt, o per paskutinį 2020 metų ketvirtį - trylika. Tad akivaizdu, kad padėtis pagerėjo, o tą patvirtina ir bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos procentine išraiška, kur pajamų atveju ji daugiau nei padvigubėjo, o štai EBITDA - iš neigiamos tapo pastebimai teigiama. Pabrėžtina, kad visos apskaičiuotos EBITDA pelnų pokyčių medianos, palyginus su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, gerokai pasistiebė (pramonės, finansų ir automobilių gamintojų atveju iš neigiamų pasidarė teigiamos), tuo tarpu pajamų atveju prieaugis fiksuotas pramonėje, chemijos sektoriuje bei tarp automobilių gamintojų. 

Per pirmus tris šių metų mėnesius tarp stambiųjų Vokietijos įmonių ir banko labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino sportinių ir laisvalaikio drabužių, avalynės ir aksesuarų kūrėja bei gamintoja Adidas, chemijos srityje veikianti Covestro, lengvųjų automobilių ir kitų transporto priemonių gamintoja Daimler bei pašto ir transportavimo paslaugas teikiantis Deutsche Post. Verta pabrėžti, kad visais minimais atvejais EBITDA pelnai pašoko gerokai labiau nei augo pajamos. Be to, daugiau nei dvigubai pašoko ir Vokietijos draudimo bendrovės Munich Re EBITDA pelnas. Kaip matome lentelėje, labiausiai per pirmą 2021 metų ketvirtį pablogėjo variklius lėktuvams gaminančio MTU Aero Engines veiklos rezultatai, beje, šios bendrovės pajamos ir pelnas krito jau net ketvirtą ketvirtį iš eilės. Tuo tarpu Vokietijos energetikos milžinės RWE EBITDA pelnas per praėjusį ketvirtį susitraukė trečdaliu.

Nagrinėjamo indekso atstovių bendra EBITDA maržų mediana per pirmą šių metų ketvirtį sudarė 18,4 procento, kai prieš metus siekė 15,3 procento, tiesa, ketvirtį prieš tai ji buvo aukštesnė.  Kaip matome lentelėje, palyginus su 2020 metų pirmu ketvirčiu, visais atvejais, išskyrus paslaugų šaką, apskaičiuotos EBITDA pelningumų medianos ūgtelėjo, kas, žinoma, yra pozityvus reiškinys, o štai finansų sektoriuje šis rodiklis netgi pašoko daugiau nei dvigubai. Tuo tarpu lyginant su ankstesniu ketvirčiu, prieaugis fiksuotas finansų ir chemijos sektoriuose bei tarp automobilių gamintojų. Tarp dvidešimt aštuonių DAX atstovių, kurių duomenys žinomi, savo maržas per pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kilstelėjo net dvidešimt viena. Didžiausius pelningumus šįkart sugeneravo Vokietijos nekilnojamo turto projektų plėtotoja Vonovia, biržos operatorė Deutsche Boerse, telekomunikacijų milžinė Deutsche Telekom bei kita nekilnojamo turto srityje veikianti įmonė Deutsche Wohnen. Tuo tarpu tokių įmonių kaip Munich Re, kuri veikia draudimo srityje, bei Siemens Energy minimas pelningumo rodiklis buvo kukliausias.



Kalbant apie dar vieną apskaičiuotą pelningumo rodiklį, t.y. turto grąžą arba ROA, tai jo bendra mediana per pirmus tris šių metų mėnesius, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padvigubėjo iki vieno procento bei buvo didesnė nei per paskutinį praėjusių metų ketvirtį. Šio medianinio rodiklio prieaugis abiem lyginamais atvejais fiksuotas ir Vokietijos pramonėje, finansų bei chemijos sektoriuose, tuo tarpu paslaugų srityje bei tarp automobilių gamintojų ROA mediana paaugo tik lyginant su 2020 metų pirmu ketvirčiu. Tarp analizuojamo indekso atstovių, kurių duomenys žinomi, savo turto grąžas per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kilstelėjo devyniolika, dviejų nepakito, o tik penkiais atvejais fiksuotas kritimas. Stambiausias turto grąžas per praėjusį ketvirtį sugeneravo chemijos srityje veikianti Covestro bei puikiai visiems žinoma Adidas kompanija. Deutsche Bank ir Siemens Energy ROA pelningumo rodiklis šįkart buvo pats mažiausias.

Pažvelgus į lentelėje pateiktas apskaičiuotas naujausias rinkos vertės rodiklių bendras medianas matome, kad jos šiuo metu tikrai nėra itin aukštos, bet tuo pačiu negalima sakyti, kad ir itin žemos. Tačiau štai palyginus P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA medianinius rodiklius su atitinkamais Skandinavijos NORDIC 40 indekso atstovių rinkos vertės medianiniais rodikliais, Vokietijos DAX atveju jie yra žemesni, t.y. šios šalies akcijų rinka vertinama kiek mažiau. Bent šiuo metu automobilių gamintojų ir finansų sektoriaus (išskyrus dividendinio pajamingumo finansų srityje, kur jis yra aukščiausias) atstovių rinkos vertės medianiniai rodikliai yra iš esmės patys kukliausi.  

Tarp trisdešimties DAX atstovių šiais metais pakilo daugiau nei dviejų trečdalių, t.y. dvidešimt vienos rinkos vertė, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia šešis procentus, tačiau ji beveik dvigubai mažesnė nei buvo 2020 metais, kuomet savo akcijų kainų prieaugius fiksavo irgi tiek pat minimo indekso narių. Pažvelgus į lentelėje pateiktas apskaičiuotas akcijų kainų pokyčių medianas akivaizdžiai matome, kad šiais 2021 metais labiausiai šoktelėjo Vokietijos automobilių gamintojų rinkos vertė, o štai mažiausiai pabrango šios šalies finansų sektoriaus narių nuosavybės vertybiniai popieriai.

Daugiausiai uždirbo tie, kurie metų pradžioje investavo į Vokietijos automobilių gamintojo Volkswagen akcijas, kurių vertė pašoko net beveik keturiasdešimt dviem procentais. Kiek daugiau nei trečdaliu pakilo Deutsche Bank rinkos vertė, be to, pastebimiau pabrango kito Vokietijos automobilių gamintojo Daimler bei pašto ir transportavimo paslaugas teikiančio Deutsche Post nuosavybės vertybiniai popieriai. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė maistą į namus užsisakyti siūlanti Delivery Hero, kurios akcijos atpigo šiais metais aštuoniolika procentų, arba daugiausiai tarp visų DAX narių. Be to, pastebimiau krito energetikos srities atstovams savo produktus siūlančios Siemens Energy bei nekilnojamo turto kompanijos Vonovia kapitalizacija.




DAX indeksas išlieka dabartinėje augimo fazėje, kuri prasidėjo dar praėjusių metų kovo pabaigoje. Tačiau po šių metų balandžio mėnesį pasiekto naujo rekordinio lygio sulaukėme korekcinio - konsolidacinio etapo. Praėjusią savaitę buvęs bandymas pakilti virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko buvo nesėkmingas, tad ir toliau tęsiasi šis korekcinis - konsolidacinis etapas, tačiau artimiausiu metu vėl galime sulaukti bandymo pakilti virš visų laikų rekordinio lygio. Jei šis bandymas bus sėkmingas - tvarus, kas yra tikėtina, tuomet tai reikš naujos augimo fazės pradžią.




Volkswagen akcijų kaina po augimo fazės metu kovo mėnesį pasiekto naujo rekordinio lygio - pasikoregavo, t.y. sulaukėme pelnų realizacijos. Šiuo metu ji ir toliau išlieka korekcinėje fazėje, tačiau bando atsitiesti po buvusio kritimo. Artimiausiomis savaitėmis paaiškės, ar tai tvarus reiškinys, ar tik atšokimas po prieš tai buvusio kritimo.




Tęsiasi Deutsche Bank akcijų kainos atšokimas po prieš tai buvusio ilgaikio kritimo ir praėjusių metų kovo mėnesį pasiekto dugno. Šiuo metu nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Tęsiasi įspūdingas Daimler akcijų kainos augimas po praėjusių metų kovo mėnesį pasiekto korekcinio dugno. Šį mėnesį sulaukėme dabartinės augimo tendencijos linijos patestavimo, kuris buvo sėkmingas, t.y. akcijų kaina atšoko. Vis dėlto po tokio didžiulio pakilimo tuo pačiu ūgtelėjo didesnės korekcijos rizika, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Deutsche Post akcijų kaina po praėjusių metų kovą suformuoto korekcinio dugno tęsia augimą ir absoliučiai naujų rekordinių lygių šturmavimą.




Delivery Hero akcijų kaina balandžio pabaigoje pabandė pakilti virš prieš pirmąją korekciją pasiekto piko, tačiau tai nepavyko, tad susiformavo taip vadinama dviguba viršūnė ir sulaukėme antrosios korekcijos bangos. Šiuo metu ji jau pasiekė pirmosios korekcijos metu suformuotą dugną, kas yra labai svarbus lygis. Jei jis neatlaikys, t.y. bus tvariai pralaužtas, tuomet korekcija pagylės.




Siemens Energy akcijų kaina korekcijos metu pasiekė Fibo 61,8 procento lygį, po ko sulaukėme bandymo atšokti. Tai labai svarbus momentas, kuris gali užbaigti nuo metų pradžios buvusią korekcijos fazę. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai naujo augimo etapo pradžia.




Po praėjusių metų rugsėjį pasiekto rekordinio lygio sulaukėme Vonovia akcijų kainos korekcijos. Ji šiuo metu testuoja ilgalaikio augimo kanalo apatinę dalį. Jei šis lygis neatlaikys, t.y. bus tvariai pralaužtas, akcijų kaina dar labiau pasikoreguos žemyn.




RWE akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2016 metų pradžioje. Tiesa, ji artėja prie šio kanalo apatinės dalies, tad artimiausioje ateityje galime sulaukti jos patestavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis. Jei akcijų kainai pavyks išlikti augimo kanale, tuomet galime sulaukti naujos augimo bangos, o priešingu atveju lauktų didesnė korekcija.




Fresenius akcijų kaina praėjusį mėnesį ištrūko iš nuosmukio kanalo pro jo viršutinę dalį, na o šį mėnesį augimas prasitęsė. Labai tikėtina, kad su laiku galime sulaukti dar didesnio atšokimo po prieš tai buvusio kritimo.




Po prieš metus kovo mėnesį pasiekto korekcinio dugno tęsiasi BMW akcijų kainos atšokimas. Tiesa, praėjusį mėnesį sulaukėme korekcijos, tad esame dabar korekcinėje fazėje.