Straipsniai » Apžvalgos » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-05-15 18:53.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32630


Skandinavijos akcijų rinkoje išlieka puikios nuotaikos, nes nuo metų pradžios pabrango absoliučios daugumos OMX NORDIC 40 indekso atstovių akcijos, be to, daugelis iš jų pagerino savo veiklos rezultatus, o ypač šoktelėjo pelnai. Tuo tarpu pats minimas indeksas nuosekliai šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius.


OMX NORDIC 40

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose. Būtent šis indeksas ir bus pagrindinis orientyras šioje apžvalgoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Skandinavijos šalių (Švedijos, Suomijos ir Danijos) kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Carlsberg kompanija skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas. Pačio OMX NORDIC 40 indekso sudėtyje per praėjusį ketvirtį nebuvo jokių pokyčių.

Tarp keturiasdešimties stambiųjų Švedijos, Suomijos ir Danijos bankų bei įmonių, per praėjusį ketvirtį, palyginus su 2020 metų tuo pačiu laikotarpiu, savo pajamų ir pelnų augimą fiksavo aštuoniolika, kai prieš metus per tą patį laikotarpį - trylika, o per paskutinį praėjusių metų ketvirtį - dešimt. Pažvelgus į apskaičiuotas praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų pokyčių medianas, matome, kad palyginus su praėjusių metų pirmais trimis mėnesiais, faktiškai visais atvejais, išskyrus Suomiją, pajamų pokyčių medianos kiek smuktelėjo, o štai EBITDA pelnų pokyčių atveju ne tik kad faktiškai visais atvejais šios medianos procentine išraiška tapo teigiamomis, bet tuo pačiu gerokai išsipūtė, kitaip tariant, nors pajamos faktiškai nepakito, tačiau štai EBITDA pelnai, dalinai dėl sumažintų veiklos išlaidų, dalinai matyt dėl padidintų produkcijos/paslaugų kainų, gerokai pašoko, ypač paslaugų srityje ir finansų sektoriuje.

Labiausiai savo veiklos rezultatus tarp analizuojamų Skandinavijos šalių atstovių per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pagerino Danijos biotechnologijų sektoriaus narė Genmab, kurios EBITDA pelnas pašoko net 649,3 procento, lošimo paslaugas teikianti Evolution Gaming Group (pajamos ir pelnas pašoko daugiau nei dvigubai), logistikos ir transportavimo paslaugas teikiantis A.P. Møller - Mærsk, informacinių technologijų srityje veikianti legendinė Nokia, kurios EBITDA pašoko daugiau nei tris kartus, draudimo paslaugas teikiantis Sampo, papuošalus gaminanti Danijos bendrovės Pandora bei energetikos sektoriaus narė Fortum. Pabrėžiame, kad visais paminėtais atvejais, išskyrus Fortum, EBITDA pelnai pašoko pastebimai labiau nei augo pajamos. Tuo tarpu drabužių kūrimu, siuvimu ir prekyba užsiimančios Hennes & Mauritz bei pramonės atstovės Essity pajamos ir EBITDA pelnas per pirmus tris šių metų mėnesius smuktelėjo daugiausiai.

Tradiciškai buvo apskaičiuoti ir šių metų pirmojo ketvirčio OMX NORDIC 40 indekso narių EBITDA pelningumai. Paaiškėjo, kad lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, bendra šio rodiklio mediana pakilo nuo 18,4 iki 25,6 procento, tiesa, ketvirtį prieš tai ji buvo kiek didesnė. Tas pats pasakytina ir apie pramonės šaką bei Švedijos ir Danijos atstoves, o štai paslaugų srityje, finansų sektoriuje bei tarp Suomijos įmonių EBITDA maržų mediana paaugo tiek lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tiek ir su ankstesniu ketvirčiu. Šįkart savo minimą pelningumo rodiklį, lyginant su 2020 metų pirmu ketvirčiu, kilstelėjo net dvidešimt aštuonios analizuojamo indekso narės, dviejų nepakito, o likusių septynių - smuktelėjo. Didžiausias EBITDA maržas per praėjusį ketvirtį sugeneravo įvairių lošimų organizatorė Evolution Gaming Group bei du ir mūsų šalyje veikiantys bankai, t.y. SEB ir Swedbank, o štai tokių kompanijų kaip Vestas Wind Systems, kuri veikia vėjo jėgainių srityje, bei Fortum šis santykis finansinis santykinis rodiklis šį kartą buvo kukliausias.



Kalbant apie turto grąžą arba ROA pelningumo rodiklį, jo bendra mediana per pirmus tris 2021 metų mėnesius siekė 1,8 procento, kai prieš metus per tą patį laikotarpį sudarė 1,3 procento. Be to, ji pakilo ir lyginant su ankstesniu ketvirčiu. Tas pats pozityvus reiškinys fiksuotas paslaugų šakoje bei tarp Suomijos ir Danijos (didžiausia ROA mediana) atstovių. Pramonėje, finansų sektoriuje bei tarp Švedijos atstovių turto grąžos mediana paaugo tik lyginant su praėjusių metų pirmu ketvirčiu. Savo ROA rodiklius tarp trisdešimt devynių bankų ir įmonių, kurių duomenys žinomi, palyginus su 2020 metų pirmais trimis mėnesiais, kilstelėjo net dvidešimt aštuonios. Šįkart didžiausiomis turto grąžomis, kurios buvo dviženklės, gali pasigirti investicinės kompanija Investor bei tabako gaminių gamintojas Swedish Match. Tuo tarpu dviejų Skandinavijos kompanijų, t.y. Hennes & Mauritz bei Vestas Wind Systems, praėjusio ketvirčio ROA rodikliai buvo su minuso ženklu.

Kaip įprasta pateikiame naujausius analizuojamų įmonių ir bankų rinkos vertės rodiklius. Pažvelgus į bendrus medianinius P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir Div.y% rodiklius matome, kad jie iš tiesų šiuo metu yra gana aukšti, tad tikrai negali būti kalbos apie Skandinavijos akcijų rinkos per žemą vertinimą. Bent dabar iš esmės žemiausiais santykiniais finansiniais medianiniais rinkos vertės rodikliais, išskyrus dividendinio pajamingumo, kuris yra pats didžiausias, išsiskiria finansų sektoriaus narės. Tuo tarpu tarp trijų Skandinavijos šalių, Danijos atstovių minimi medianiai rodikliai, išskyrus dividendinio pajamingumo, yra patys didžiausi.

Nuo šių metų pradžios tarp keturiasdešimties stambiausių analizuojamų Skandinavijos bankų ir įmonių pabrango net trisdešimt trijų nuosavybės vertybiniai popieriai, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia keturiolika procentų. Per visus 2020 metus savo rinkos vertes kilstelėjo dvidešimt šešios analizuojamo indekso narės ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana irgi buvo teigiama ir siekė 12,6 procento. Kaip matome lentelėje pagal apskaičiuotas medianas, šiais metais labiausiai pakilo finansų sektoriaus ir Švedijos atstovių rinkos vertės, o štai mažiausiai pabrango Suomijos įmonių nuosavybės vertybiniai popieriai.
 
Bent kol kas daugiausiai 2021 metais uždirbo tie, kurie metų pradžioje įsigijo Evolution Gaming Group akcijų, kurių vertė pašoko net beveik septyniasdešimt dviem procentais, kai per praėjusius metus šoktelėjo beveik tris kartus, arba irgi daugiausiai tarp OMX NORDIC 40 indekso narių. Kiek daugiau nei trečdaliu ūgtelėjo transportavimo ir logistikos paslaugas teikiančios DSV Panalpina rinkos vertė, be to, virš trisdešimt procentų pabrango dviejų bankų Nordea Bank bei SEB vertybiniai popieriai. Tuo tarpu daugiausiai 2021 metais krito žalioje energetikoje veikiančio Ørsted rinkos vertė, kuri susitraukė beveik trisdešimt dviem procentais. Vestas Wind Systems, kuri veikia vėjo energijos srityje, kapitalizacija šiais metais krito virš dvidešimt vieno procento, be to, pastebimiau atpigo Neste ir Chr. Hansen Holding nuosavybės vertybiniai popieriai.


Po praėjusių metų kovo mėnesį pasiekto dugno, tęsiasi OMX NORDIC 40 indekso augimas ir naujų absoliučiai rekordinių lygių testavimas. Kol kas nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų, tačiau po tokio didelio šuolio anksčiau ar vėliau galime sulaukti didesnės korekcijos.




Evolution Gaming Group akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2019 metų pradžioje. Tačiau po tokio didelio jos šuolio tuo pačiu padidėjo korekcijos, arba pelnų realizavimo rizika.




DSV Panalpina akcijų kaina šiuo metu testuoja dabartinio augimo trendo liniją. Jei šis lygis atlaikys, tuomet kainos augimas ir naujų rekordinių lygių šturmavimas prasitęs, na o priešingu atveju lauktų korekcija, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Tęsiasi Nordea Bank banko akcijų kainos atšokimas po praėjusių metų pavasarį pasiekto korekcinio dugno. Vasarį pavyko tvariai pakilti virš nuosmukio trendo linijos.




SEB banko akcijų kaina po prieš metus kovą pasiekto dugno pajudėjo į viršų ir šiuo metu jau testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą piką. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Ørsted akcijų kaina išlieka korekciniame etape bei ši mėnesį pralaužė ilgalaikės augimo tendencijos liniją. Artimiausiu metu turėtų paaiškėti, ar tai yra tvarus reiškinys. Jeigu taip, tuomet korekcija gali pagylėti, na o priešingu atveju galime sulaukti atšokimo po prieš tai buvusio kritimo.




Vestas Wind Systems akcijų kaina po augimo periodo ir naujų rekordinių lygių pasiekimo, šiuo metu yra korekcinėje fazėje, kuri ir toliau tęsiasi.




Neste akcijų kaina praėjusių metų pabaigoje ištrūko pro viršutinę dalį iš ilgalaikio augimo kanalo, tačiau po to paaiškėjo, kad tai nebuvo tvarus reiškinys, tad sulaukėme sugrįžimo atgal į kanalą ir korekcijos, kuri ir toliau tęsiasi.




Po praėjusių metų rudenį buvusio nesėkmingo bandymo pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto piko, Chr. Hansen Holding akcijų kaina šiuo metu yra naujoje korekcinėje fazėje, kuri ir toliau tęsiasi.




Hennes & Mauritz akcijų kaina praėjusių metų pavasarį patestavo prieš tai suformuotą dugną, nuo kurio sėkmingai atšoko, t.y. susidarė taip vadinamas dvigubas dugnas. Šiuo metu ji testuoja ankstesnio atšokimo metu pasiektą piką. Jei pavyks tvariai pakilti virš šio lygio, tuomet augimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Pandora akcijų kaina po lokalios korekcijos bando pradėti naują augimo etapą, kas yra visai realus scenarijus. Jei augimas prasitęs, artimiausias pasipriešinimo lygis - tai prieš didelę korekciją buvęs pasiektas pikas.