Verslo ir rinkų naujienos » Lietuvoje ir Europoje antrą mėnesį iš eilės augo mažmeninė prekyba


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-05-06 13:41.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32583


Remiantis naujausiais Eurostat duomenimis, tiek mūsų šalyje, tiek ir euro zonoje bei Europos sąjungoje antrą mėnesį iš eilės augo mažmeninės prekybos apimtys.

Kovą palyginus su ankstesniu mėnesiu, Lietuvoje mažmeninė prekyba pakilo 7.7 procento, kai vasarį prieaugis siekė 5.9 procento. Euro zonoje mažmeninė prekyba šįkart paaugo 2.7 procento, o laukta 1.5 procento prieaugio. Tuo tarpu Europos sąjungoje šis rodiklis ūgtelėjo 2.6 procento. Mėnesį prieš tai prieaugis siekė atitinkamai 4.2 ir 3.8 procento.

Tarp sąjungos šalių per pirmą šių metų pavasario mėnesį labiausiai mažmeninė prekyba augo Danijoje (22.5 procento) bei Nyderlanduose (8.4 procento), o daugiausiai krito Kroatijoje, kur smuktelėjo keturiais procentais bei Lenkijoje (2.2 procento).

Euro zonoje per kovą ne maisto produktų pardavimai pakilo 4.6 procento, maisto, gėrimų ir tabako ūgtelėjo vienu procentu, o štai automobilinių degalų smuko 2.9 procento. Tuo tarpu Europos sąjungoje ne maisto produktų pardavimai augo 4.2 procento, maisto, gėrimų ir tabako - 0.8 procento, o degalų smuko 2.3 procento.

Šių metų kovą lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, Lietuvoje mažmeninės prekybos apimtys pašoko net 18.9 procento, kai dar mėnesį prieš tai fiksuota, jog jos nepakito. Euro zonoje metinis prieaugis siekė net dvyliką procentų, kai laukta, jog sudarys 9.6 procento. Dar vasarį fiksuota, kad palyginus su tuo pačiu mėnesiu prieš metus, mažmeninė prekyba smuko 1.5 procento. Europos sąjungoje per pirmą šių metų pavasario mėnesį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, mažmeninės prekybos apimtys pasistiebė 11.6 procento, kai dar mėnesį prieš tai fiksuotas vieno procento kritimas.

Tarp sąjungos šalių per lyginamąjį laikotarpį šis rodiklis labiausiai šoktelėjo Slovėnijoje (24 procentais) bei Danijoje (22.6 procento), o didžiausias nuosmukis fiksuotas Vengrijoje (2.1 procento) bei Portugalijoje (1.1 procento).

Euro zonoje šių metų pirmą pavasario mėnesį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, ne maisto produktų pardavimai pašoko net ketvirtadaliu, degalų šoktelėjo 17.1 procento, o štai maisto, gėrimų ir tabako sumažėjo 1.1 procento. Tuo tarpu Europos sąjungoje per minimą laikotarpį ne maisto produktų pardavimai pašoko 23.6 procento, degalų - 14.1 procento, o maisto, gėrimų ir tabako mažmeniniai pardavimai smuko 1.2 procento.