Verslo ir rinkų naujienos » Gyventojai aktyviau skolinasi būstui ir įsigyja brangesnius pirkinius


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2021-05-06 12:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32581


SEB banko duomenimis, pirmą šių metų ketvirtį gyventojai ir toliau išliko aktyvūs būsto rinkoje – būstui įsigyti suteiktų paskolų vertė padidėjo 26 proc., paskolų būstui skaičius – 9 procentais. Daugiausiai būstui skolinosi vilniečiai ir kauniečiai – gyventojai pirko ir patogesnį būstą gyvenimui ar darbui savo mieste ir dairėsi turto, kur galėtų atostogauti ar derinti darbą su laisvalaikiu.

„Nuo pernai metų vidurio pastebimas vis didesnis gyventojų aktyvumas būsto rinkoje neslopsta, ypač Vilniuje ir Kaune. Šiuose miestuose pirmą ketvirtį suteikėme didžiausią dalį – beveik 80 proc. visų paskolų. Pastebime, kad Vilniuje ir Kaune dominuoja gyventojai, perkantys pirmą būstą, taip pat neretai paskola imama ir poilsio būstui pajūryje – praėjusių metų vasaros atostogų Lietuvoje patirtis ar daugelio per karantiną išbandytos vadinamosios darbostogos, kai galima derinti darbą su poilsiu iš kurortinėse zonose turimo būsto, toliau daro įtaką nekilnojamojo turto pirkimo tendencijoms“, – sako SEB banko valdybos narė ir SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

Būsto rinkoje aktyvūs gyventojai skolinosi ir didesnes sumas. Vidutinė būsto paskola Vilniuje pirmą šių metų ketvirtį siekė 83 tūkst. eurų, Kaune – 67 tūkst., Klaipėdoje – 60 tūkst. eurų, Šiauliuose – 54 tūkst. eurų. Palyginti su pirmu pernai metų ketvirčiu, vidutinė būsto paskola išaugo 16 procentų.

Vidutinė būsto paskola didėjo dėl kelių veiksnių: augančių nekilnojamojo turto kainų, gyventojų noro per pandemiją įsikurti didesniame ir patogesniame būste, kuriame šeimos gyvenimą būtų galima derinti su darbu. Be to, pastaruoju metu sparčiau augo individualių namų negu butų sandorių skaičius, o gyventojai, kurių pajamos per pandemiją nesmuko ir kurie sukaupė daugiau negu įprastai, turėjo didesnę pradinę įmoką ir galėjo įsigyti didesnės vertės būstą.

„Gyventojų vidutinės pajamos didėja panašiai kaip ir būsto kainos, o lūkesčiai dėl būsimų būsto kainos pokyčių pastaraisiais mėnesiais sparčiai augo. Tai irgi daro įtaką gausesniam sandorių skaičiui“, – mini S. Gutauskaitė-Bubnelienė.

Anot jos, panašias būsto paskolų tendencijas rodo ir SEB bankų Latvijoje ir Estijoje duomenys. Pirmą šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, Latvijoje SEB banko būstui suteiktų paskolų suma padidėjo 35 proc., Estijoje – 39 procentais. Brangiausius būstus iš Baltijos šalių gyventojų pirko estai – čia vidutinė būsto paskola siekė 97 tūkst. eurų, Latvijoje – 71 tūkst. eurų.

SEB banke beveik visos (90 proc.) būsto paskolos yra suteikiamos klientą konsultuojant nuotoliniu būdu ir sutartį sudarant internetu, jam net neišeinant iš namų.