Verslo ir rinkų naujienos » Bitkoino „kasybai“ sunaudojama 66 kartus daugiau energijos nei 2015 metais


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-04-16 15:07.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32470


Citigroup banko analitikai mano, kad anglies dvideginio klausimas, susijęs su bitkoinų „kasyba“, bus pradėtas vertinti kaip problema dėl kriptovaliutų „kasyklose“ sparčiai didėjančio energijos suvartojimo. Jis jau net 66 kartus viršija 2015 metais buvusį lygį.

Bitkoino „kasimas“ vyksta atliekant sudėtingas kompiuterines operacijas. „Kasybos“ pelningumui daugiausia įtakos turi bitkoino vertė ir elektros kaina. Vien nuo šių metų pradžios populiariausia kriptovaliuta pabrango 108 procentais.

Citigroup analitikai praneša, kad balandžio viduryje pasaulinė bitkoinų tinklo elektros sumetinta paklausa per metus siekė 143 TWh. Tai apie keturis procentus daugiau nei per 2019 metus Argentina pagamino energijos.

„Kai bitkoinas brangsta, tai lemia, kad sunaudojama vis daugiau energijos“ - pabrėžė bankas.

Anglies dvideginio klausimas „kasant“ bitkoinus vis dažniau iškeliamas tarp klimato gynėjų. Bet ne tik. Kinijos mokslų akademijos ekspertai neseniai paskelbė ataskaitą šiuo klausimu. Jie atkreipė dėmesį į kenksmingą bitkoino „kasyklų“ poveikį šalies provincijose, kur yra akmens anglių kasyklos ir pigi elektros energija. Jie nustatė, kad 2020 metų balandžio mėnesį ten įvyko daugiau nei 75 procentai pasaulinės bitkoinų „kasybos“.

Kinijos mokslų akademijos ekspertai apskaičiavo, kad jei nebus imtasi intervencijos, metinės bitkoinų pramonės energijos sąnaudos Kinijoje 2024 metais pasieks 297 TWh. Tuo pačiu metu jie atkreipė dėmesį, kad anglies dvideginio emisija dėl bitkoino veiklos Kinijoje iki 2024 metų gali pasiekti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį koks yra Čekijoje arba Katare.

Citigroup analitikai pabrėžia, kad bitkoinų „kasybos“ pramonė netrukus gali susidurti su didesniu reguliavimu dėl savo klimato poveikio.