Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

Šiais metais pabrango didžiosios dalies analizuojamo WIG20 indekso atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o lyderiauja Lenkijos finansų sektorius, kuriam praėjusieji metai buvo itin prasti.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-04-11 00:39.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32435


Šiais metais pabrango didžiosios dalies analizuojamo WIG20 indekso atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o lyderiauja Lenkijos finansų sektorius, kuriam praėjusieji metai buvo itin prasti.


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusių metų metinius ir paskutinio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T), bendruosius likvidumus (BL) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme dividendų išmokėjimo (lentelėje D.p%), EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

WIG20 indekso sudėtyje įvyko pokyčiai, t.y. vietoj banko Alior Bank atsirado tikra praėjusių metų sensacija Mercator Medical, kuri gamina medicinoje ir kitose srityse naudojamas gumines pirštines ir kitas priemones.

Atkreipiame dėmesį, kad iki šiol savo praėjusių metų veiklos finansinės ataskaitos nepateikė  CD Projekt kompanija, kuri tą ketina daryti antroje balandžio pusėje, tad lentelėje ties veiklos rezultatų pokyčiais procentine išraiška ir santykiniais finansiniais rodikliais paliekame klaustukus. Tuo tarpu tiek CCC, tiek LPP kompanijos pateikė tik savo preliminarius neišsamius veiklos rezultatus.
 


Per 2020 metų ketvirtąjį ketvirtį tarp dvidešimties analizuojamo indekso atstovių tiek savo pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimą fiksavo septynios, kai ketvirtį prieš tai - aštuonios, o metais anksčiau - tik keturios. Kalbant apie bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas, matome, kad lyginant su  2019 metų ketvirtu ketvirčiu, pajamų pokyčių mediana smuktelėjo, o štai EBITDA pelnų tapo teigiama. Pažvelgus į kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas iškart matome, kad padėtis labiausiai pablogėjo Lenkijos finansų sektoriuje, kur tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos yra neigiamos (visi keturi šio sektoriaus atstovai fiksavo veiklos rezultatų kritimą, o labiausiai - Bank Pekao bei Santander Bank). Paslaugų srityje ir prekybos sektoriuje per lyginamąjį laikotarpį veiklos rezultatų pokyčių medianos smuktelėjo, o štai pramonėje buvo atvirkščiai, be to, EBITDA pelnų pokyčių mediana tapo gerokai teigiama. 

Tarp stambiųjų Lenkijos bankų ir įmonių per paskutinį praėjusių metų ketvirtį labiausiai savo veiklos rezultatus, kaip akivaizdžiai matome lentelėje stulpeliuose, kur pateikti pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai procentine išraiška, pagerino Mercator Medical, kurios pajamos pašoko beveik penkis kartus, o štai EBITDA pelnas pašoko net 5229 procentais! Žinoma, tai tiesiogiai susiję su koronaviruso pandemija ir gerokai šoktelėjusia šios kompanijos gaminamos produkcijos paklausa. Taip pat pastebimiau savo veiklos rezultatus pagerino Lenkijos vario ir sidabro kasybos bei gavybos bendrovė KGHM Polska Miedz (EBITDA pelnas pakilo beveik dvigubai), dvi šios šalies energetikos sektoriaus atstovės (PGE ir Tauron PE) bei prekybos srityje veikiančios Dino Polska ir Allegro. Tuo tarpu didžiausia Lenkijos naftos perdirbimo kompanija PKN Orlen, kuri savo veiklą vykdo ir Lietuvoje, savo ketvirčio EBITDA pelną kilstelėjo kiek daugiau nei dviem trečdaliais. Kitą vertus antros pagal dydį šios šalies naftos perdirbėjos Lotos veiklos rezultatai pastebimai smuktelėjo kaip ir drabužių kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimančios LPP, o štai anglių kasėjo JSW EBITDA apskritai buvo su minuso ženklu.



Pažvelgus į tą lentelės stulpelį, kur pateikti praėjusių metų paskutinio ketvirčio analizuojamų įmonių ir bankų EBITDA pelningumai, matome, kad bendra mediana siekė 19,8 procento, bei lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus - pakilo, tuo tarpu lyginant su ankstesniu ketvirčiu - jau fiksuotas kritimas. Lenkijos pramonėje šis rodiklis abiem lyginamais atvejais pasistiebė, tuo tarpu tiek paslaugų srityje bei finansų ir prekybos sektoriuose buvo priešingai. Tarp devyniolikos analizuojamo indekso narių, kurių duomenys žinomi, per paskutinį praėjusių metų ketvirtį, lyginant su 2019 metų ketvirtu ketvirčiu, savo EBITDA maržas kilstelėjo devynios. Didžiausius ketvirčio pelningumus šįkart sugeneravo guminių medicinių ir ne tik medicininių pirštinių ir kitų priemonių gamintoja Mercator Medical, internetinės prekybos platformos valdytoja Allegro bei didžiausias Lenkijos bankas PKO BP. Tuo tarpu anglių kasėjos JSW ketvirčio EBITDA marža buvo neigiama. 

Kalbant apie bendrą ROA rodiklio medianą, tai ji per paskutinį praėjusių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padvigubėjo iki 0,6 procento bei buvo tokia pati kaip ir ketvirtį prieš tai. Lyginant su 2019 metų ketvirtu ketvirčiu, pramonėje ROA mediana tapo teigiama bei prieaugis fiksuotas tiek paslaugų srityje, tiek ir prekybos sektoriuje, o štai tarp finansų atstovių šis rodiklis kiek smuktelėjo. Tarp analizuojamų Lenkijos bankų ir įmonių savo ketvirčio turto grąžas kilstelėjo aštuonios, dviejų nepakito, o likusių septynių - krito. Tokių bendrovių kaip JSW, Lotos, Orange Polska bei Tauron PE ROA rodiklis buvo su minuso ženklu, nes jos per 2020 metų paskutinį ketvirtį patyrė grynąjį nuostolį. Tuo tarpu absoliučiai didžiausią turto grąžą, kuri siekė net dvidešimt septynis procentus, sugeneravo jau ne kartą minėta analizuojamo indekso naujokė Mercator Medical.


Per praėjusius metus tarp devyniolikos šioje apžvalgoje analizuojamų Varšuvos biržos atstovių, kurių duomenys žinomi, savo veiklos rezultatų blogėjimą fiksavo aštuonios, kai per 2019 metus - vos dvi įmonės. Tad nieko stebėtino, jog bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos smuktelėjo, o pajamų atveju šis procentinis rodiklis netgi tapo neigiamu. Ypač padėtis pablogėjo Lenkijos finansų sektoriuje, kur abi veiklos rezultatų pokyčių medianos jau buvo su minuso ženklu, be to, EBITDA pelnų pokyčių neigiamas procentinis rodiklis yra gerokai didesnis nei pajamų. Paslaugų srityje bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos irgi tapo neigiamos, prekybos srityje pajamų pokyčių mediana kiek paaugo, o štai EBITDA pelnų tapo neigiama. Lenkijos pramonėje pajamų pokyčių medianinis rodiklis pavirto neigiamu, kai EBITDA pelnų atveju buvo atvirkščiai. 

Visų keturių Lenkijos finansų sektoriaus atstovių, t.y. trijų bankų ir draudimo milžinės, kuri savo veiklą vykdo ir mūsų šalyje, veiklos rezultatai per praėjusius metus pablogėjo, be to, verta pabrėžti, kad visais atvejais pelnai smuko pastebimai labiau nei pajamos. Tiesa, dar labiau pablogėjo dviejų šios šalies pramonės atstovių veiklos rezultatai, t.y. JSW ir Lotos. Žinoma, kilusi pandemija ir su tuo susiję ribojai neigiamai paveikė tiek batais prekiaujančios CCC, tiek drabužiais prekiaujančios LPP veiklos rezultatus. Tačiau kitą vertus, būtent pandemija gerokai išpūtė WIG20 naujokės Mercator Medical pajamas, o ypač pelnus. Tradiciškai eilinius metus iš eilės savo veiklos rezultatus pastebimiau pagerino prekybos tinklų, kuriuose prekiaujama maisto produktais ir ne tik valdytoja Dino Polska bei mažmeninės prekybos internetu tinklapio savininkė Allegro, tuo tarpu dujų tiekėjos PGNiG EBITDA pelnas pašoko daugiau nei dvigubai, tiesa, tai dalinai susiję su tuo, kad Gazprom po arbitražo teismo sprendimo grąžino kompanijai reikšmingos vertės permoką už dujas.

WIG20 indekso atstovių EBITDA maržų bendra mediana per praėjusius metus siekė 22,5 procento, kai 2019 metais šis rodiklis buvo kiek mažesnis ir sudarė 20,8 procento. Šio medianinio rodiklio prieaugis fiksuotas ir pramonės šakoje, tuo tarpu paslaugų srityje bei prekybos ir finansų sektoriuose šis pelningumo rodiklis per metus krito. Savo EBITDA maržas per 2020 metus kilstelėjo aštuonios nagrinėjamo indekso atstovės, o kritimą fiksavo didesnė dalis, t.y. vienuolika. Guminių pirštinių ir kitų priemonių gamintojos Mercator Medical metinis minimas pelningumo rodiklis buvo pats didžiausias, po to seka prekybos internetu tinklapio valdytoja Allegro ir didžiausias Lenkijos bankas PKO BP. Tuo tarpu Lenkijos anglių kasybos bendrovės JSW EBITDA marža šįkart buvo su minuso ženklu.

Kalbant apie ROA arba turto grąžos rodiklį, lentelėje matome, kad lyginant su 2019 metais, bendra šio rodiklio mediana susitraukė daugiau nei tris kartus, t.y. krito nuo 2,6 iki 0,7 procento, kas, žinoma, yra neigiamas reiškinys. Nuosmukis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais medianiniais atvejais išskyrus prekybos sektorių, kur šis rodiklis šoktelėjo, tiesa, dviejų prekybos įmonių duomenys nėra žinomi. Tarp analizuojamo indekso atstovių savo metinį ROA rodiklį per metus kilstelėjo septynios, vienos įmonės turto grąža nepakito, o likusių devynių - smuktelėjo. Šįkart trijų įmonių (JSW, Lotos ir Tauron PE) ROA buvo su minuso ženklu, kai prieš metus tokių atvejų buvo keturi. Absoliučiai didžiausią metinę turto grąža sugeneravo Mercator Medical (ji siekė net 72,6 procento!). Taip pat dviženkliais ROA duomenimis išsiskyrė PGNiG bei Dino Polska.

Kaip įprasta apžvelgiant metinius veiklos rezultatus pateikiame ir naujausius analizuojamų įmonių bei bankų įsipareigojimų ir turto santykinius finansinius rodiklius. Kaip matome, bendras medianinis rodiklis per metus smuktelėjo nuo 0,56 iki 0,51 reikšmės. Kritimas fiksuotas ir paslaugų šakoje bei tarp prekybos įmonių, tuo tarpu finansų sektoriuje įsipareigojimų ir turto santykinis rodiklis nepakito, o štai Lenkijos pramonėje kiek ūgtelėjo. Bendrai tarp analizuojamo indekso atstovių, kurių duomenys žinomi, savo minimą rodiklį per 2020 metus susimažino tik penkios, keturių nepakito, o likusių aštuonių - paaugo. Praėjusių metų pabaigoje Mercator Medical įsipareigojimų dalis turto struktūroje buvo pati mažiausia bei per metus gerokai susitraukė, t.y. nuo 0.65 iki 0.19 reikšmės, po to seka PGNiG, kurios atveju šis rodiklis krito nuo 0.36 iki 0.3 reikšmės. Kaip įprasta, finansų sektoriuje įsipareigojimų dalis turto struktūroje yra didžiausia.



Tuo tarpu bendra bendrojo likvidumo mediana per metus nežymiai smuktelėjo. Tas pats fiksuota ir pramonės šakoje, tuo tarpu prekyboje  šis medianinis rodiklis pasistiebė į viršų, o paslaugų srityje nepakito. Tarp WIG20 indekso narių, kurių duomenys žinomi, per  2020 metus savo bendrojo likvidumo rodiklius kilstelėjo šešios įmonės, dviejų nepakito, o štai likusių penkių - smuktelėjo. Didžiausiu minimu finansiniu rodikliu praėjusių metų pabaigoje išsiskyrė jau ne kartą šioje apžvalgoje minėta Mercator Medical, dujų tiekėja PGNiG bei Allegro. Tuo tarpu tokių bendrovių kaip telekomunikacijų milžinės Orange Polska ir prekybos maisto bei ne tik maisto produktais tinklų valdytojos Dino Polska bendrojo likvidumo rodiklis buvo mažesnis už vieną, o tai reiškia, kad 2020 metų pabaigoje jų trumpalaikiai įsipareigojimai viršijo trumpalaikį turtą.

Pateikiame ir dividendų išmokėjimo (lentelėje D.p%) rodiklį, tiesa, duomenys už praėjusius metus yra tik preliminarūs, nes dėl kompanijų ir bankų (Lenkijos finansų sektoriaus priežiūros komisija rekomendavo per pirmąjį šių metų pusmetį susilaikyti nuo dividendų mokėjimo) vadovybių pateiktų dividendų išmokėjimo arba nemokėjimo pasiūlymų dar turės balsuoti akcininkai, be to, dar ne visos įmonės paskelbė savo siūlymus dėl praėjusių metų pelnų paskirstymo (lentelėje padėti klaustukai). Iki šiol apie ketinimus mokėti dividendus pranešė tik informacinių technologijų milžinė Asseco Poland, televizijų transliavimo paslaugas siūlantis Cyfrowy Polsat bei didžiausia Lenkijos naftos perdirbimo įmonė PKN Orlen (visos trys dividendus mokėjo ir už ankstesnius metus). Kaip matome lentelėje, už 2019 metus absoliuti dauguma WIG20 indekso narių savo akcininkams, pagrinde dėl kilusios pandemijos ir dėl to atsiradusios nežinomybės, dividendų nemokėjo, be to, panašu į tai, kad analogiškai bus ir kalbant apie dividendus už praėjusius metus. 

Tradiciškai siūlome susipažinti su analizuojamų įmonių ir bankų naujausiais rinkos vertės rodikliais. Bendri medianiniai WIG20 indekso P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA rodikliai iš tiesų nėra itin aukšti, ypač lyginant su Vakarų akcijų rinkomis, tiesa, dividendinio pajamingumo apskritai lygus nuliui, nes daugelis minimo indekso atstovių, kaip buvo minėta, dividendų, skirtingai nuo Vakarų kompanijų, nemokėjo. Kukliausiais rinkos vertės rodikliais, bent šiuo metu, išsiskiria Lenkijos pramonės atstovės, o štai prekybos įmonių atveju - jie yra didžiausi.

Per praėjusius metus be jokios abejonės įspūdingiausiai šoktelėjo analizuojamo indekso naujokės Mercator Medical rinkos vertė - net 4120 procentų (čia tikrai nėra klaida ir tikrai nereikia kablelio tarp skaičių). Prekybos tinklų, kuriuose prekiaujama maisto produktais ir kitomis prekėmis, valdytojos Dino Polska akcijų kaina padvigubėjo, o štai Lenkijos vario ir sidabro išgavėjos bei kasėjos KGHM Polska Miedz kapitalizacija per 2020 metus pasistiebė net 91,5 procento. Bendra WIG20 indekso atstovių akcijų kainų pokyčių mediana per praėjusius metus vis dėlto buvo neigiama, nes kiek didesnės dalies, t.y. vienuolikos vertybiniai popieriai nuvertėjo, o devynių - pabrango. Per 2019 metus šis santykis siekė 12 ir 7 ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana irgi buvo su minuso ženklu. Kaip matome lentelėje, 2020 metais labiausiai nuvertėjo Lenkijos finansų sektoriaus atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, kai tuo tarpu pramonės ir prekybos įmonių akcijų kainų pokyčių medianos buvo teigiamos. Per praėjusius metus beveik penkiasdešimt procentų krito antros pagal dydį Lenkijos naftos perdirbėjos Lotos rinkos vertė, beveik po keturiasdešimt procentų atpigo  Santander Bank ir Bank Pekao akcijos.

Šiais metais bendra WIG20 indekso atstovių akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama, nes ūgtelėjo trijų ketvirtadalių jo atstovių rinkos vertės. Bent kol labiausiai pabrango Lenkijos finansų sektoriaus narių vertybiniai popieriai, tuo tarpu prekybos įmonių bendra akcijų kainų pokyčių mediana nuo šių metų pradžios yra neigiama. Iki šiol daugiausiai uždirbo tie, kurie metų pradžioje įsigijo anglių kasybos bendrovės JSW akcijų, kurių vertė pakilo kiek daugiau nei ketvirtadaliu. Bank Pekao kapitalizacija ūgtelėjo beveik penktadaliu, o štai CCC ir PGNiG nuosavybės vertybiniai popieriai pabrango virš šešiolikos procentų. Tuo tarpu 2021 metų autsaiderės yra kompiuterinių žaidimų gamintojo CD Projekt ir prekybos internetu tinklapio valdytojos Allegro akcijos, o praėjusių metų absoliučios lyderės Mercator Medical rinkos vertė krito virš penkiolikos procentų. 


WIG20 indeksas po metų pabaigoje buvusio augimo nuo šių metų pradžios yra horizonalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jo kryptis. Viršuje šalia yra pasipriešinimo lygis. Jei pavyks tvariai virš jo pakilti, tuomet sulauksime naujos augimo bangos.




Mercator Medical akcijų kaina po įspūdingo šuolio praėjusiais metais - pasikoregavo, kas yra tikrai sveikas reiškinys, nes dalis investuotojų realizavo iš ties solidžius pelnus. Ji šiuo metu ir toliau išlieka korekcinėje fazėje bei konsoliduojasi. Kol kas jokių aiškių naujų pirkimo signalų nematyti.




JSW akcijų kaina po to, kai praėjusių metų kovo mėnesį patestavo ilgalaikį dugną bei nuo jo sėkmingai atšoko ir toliau išlieka naujame augimo kanale, tačiau artėja prie jo apatinės dalies, po kurios tikėtino patestavimo paaiškės tolimesnė kryptis. Jei šis lygis atlaikys, augimas prasitęs.




Dino Polska akcijų kaina po įspūdingo augimo ir naujų rekordinių lygių šturmavimo, nuo šių metų pradžios yra korekcinėje fazėje. Kol kas nematyti aiškių šios fazės pabaigos ženklų.




KGHM Polska Miedz akcijų kaina po to, kai praėjusių metų pavasarį patestavo prieš tai suformuotą dugną bei nuo sėkmingai atšoko, pajudėjo į viršų bei 2020 metų pabaigoje pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio. Po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo bei akcijų kaina išlieka virš prieš tai buvusio pasiekto piko, kuris gali tapti nauju palaikymo lygiu, bei šiuo metu testuoja dabartinio augimo trendo liniją. Jei šis lygis atlaikys, galime sulaukti naujos augimo bangos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Bank Pekao akcijų kaina prieš metus patestavo ilgalaikį dugną bei jis atlaikė, na o spalio mėnesį šis dugnas vis gi buvo pralaužtas, tačiau paaiškėjo, jog tai nebuvo tvarus reiškinys, ir sulaukėme banko akcijų kainos atšokimo, kuris ir toliau tęsiasi.




CCC akcijų kaina po to, kai prieš metus patestavo ilgalaikį dugną bei nuo jo atšoko, nuo šių metų pradžios yra savotiškoje konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė kryptis, t.y. jei pavyks iš jos ištrūkti pro viršutinę dalį, augimas prasitęs.




PGNiG akcijų kaina, po to kai praėjusių metų kovą pastestavo ilgalaikį dugną bei nuo jo sėkmingai atšoko, ir toliau išlieka naujame augimo kanale bei šiuo metu priartėjo prie ilgalaikio augimo kanalo, iš kurio buvo ištrūkta 2019 metų gegužę. Jei pavyks sėkmingai įveikti šį lygį, tuomet augimas prasitęs.




Lotos akcijų vasario mėnesį pro viršutinę dalį ištrūko iš nuosmukio kanalo, kuris prasidėjo dar 2019 metų pabaigoje, bet vis dar išlieka žemiau kito pasipriešinimo lygio. Jei pavyks tvariai virš jo pakilti, tuomet augimas prasitęs.




CD Projekt akcijų kaina po įspūdingo kainos šuolio nuo praėjusių metų rudens yra korekcinėje fazėje bei vasarį pro apatinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo. Šiuo metu nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Allegro akcijų kaina nuo šių metų pradžios yra nuosmukio kanale, tačiau šiuo metu testuoja šio kanalo viršutinę dalį. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet galime sulaukti naujos augimo bangos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Santander Bank akcijų kaina po to, kai lapkritį pro viršutinę dalį ištrūko iš nuosmukio kanalo, pakilo iki naujo pasipriešinimo lygio ir ties juo šiuo metu konsoliduojasi. Jei pavyks tvariai šį lygį įveikti, tuomet augimas prasitęs.