Straipsniai » Apžvalgos » Rekordai ir korekcijos

Per pirmąjį šių metų ketvirtį įvykių finansų rinkose iš tiesų netrūko. Buvo visko, tiek nauji rekordai, tiek korekcijos, t.y. judesių įvairiose finansų rinkų srityse buvo daug, tad tuo pačiu ir progų uždirbti.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-04-03 21:02.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32403


Per pirmąjį šių metų ketvirtį įvykių finansų rinkose iš tiesų netrūko. Buvo visko, tiek nauji rekordai, tiek korekcijos, t.y. judesių įvairiose finansų rinkų srityse buvo daug, tad tuo pačiu ir progų uždirbti. 


Trilijoniniai paramos paketai ir šoktelėjęs obligacijų pajamingumas

Amerikoje, kuri yra didžiausia pasaulio ekonomika, todėl svarbus veiksnys globaliu mastu, pagaliau sulaukėme žadėtų stimulų, t.y. per praėjusį ketvirtį buvo pristatyti net du paketai. Pirmasis, kurio vertė beveik du trilijonai dolerių ir jis jau oficialiai patvirtintas, bus skirtas konkrečiai amerikiečiams eilinių finansinių išmokų forma, kurių nemažą dalį dalis gyventojų, remiantis apklausomis, ketina investuoti į akcijų rinką, pirkti bitkoinus ir kitus aktyvus, kas yra gan svarbus veiksnys kalbant apie tolimesnę finansų rinkų perspektyvą, bei dalis pinigų iš minimo skatinamojo paketo bus skirta įvairioms šalies valdžios institucijoms. Tuo tarpu antrasis ekonomikos paramos paketas, kuris buvo pristatytas visai neseniai, t.y. kovo pabaigoje, ir kurio vertė virš dviejų trilijonų dolerių, bus orientuotas į JAV infrastruktūros atnaujinimą, t.y. ilgalaikis investicijų planas susijęs su statybomis ir modernizavimu.

Žinoma, tai reikšminga parama po pandemijos atsigaunančiai ekonomikai, ir teigiamas poveikis bus jaučiamas ne tik pačioje Amerikoje, tačiau ir visame pasaulyje. Tiesa, tuo pačiu verta paminėti, kad tokie stimuliaciniai paketai jau iš esmės buvo įvertinti įmonių akcijų kainose. Be to, šie papildomi lėšų įliejimai į didžiausią pasaulyje ekonomiką pagrindine bus finansuojami dar labiau didinant JAV skolą, tiesa, dalį reikiamų pinigų investicijoms į infrastruktūrą ketinama surinkti šalyje padidint pelno mokestį, kas nėra gera žinia verslui ir akcijų rinkai. 

Minimi papildomi skatinamieji veiksmai bei ir toliau Amerikos Federalinio Rezervų banko vykdoma itin švelni  arba  itin ekspansinė monetarinė politika rinkoje padidino su infliacijos augimu susijusius lūkesčius bei tuo pačiu sukėlė ir nerimą, kad kainų augimas gali itin paspartėti. Būtent tai ir buvo vienas iš esminių veiksnių, kuris lėmė tai, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį sulaukėme JAV valstybinių skolos vertybinių popierių pajamingumo augimo, kuris iš tiesų buvo pastebimas, t.y. dešimties metų trukmės obligacijų pajamingumas, kuris dar metų pradžioje siekė tik 0,945 procento, kovo pabaigoje jau sudarė net 1,726 procento. Obligacijas pardavinėti, kas lėmė jų pajamingumo augimą, skatino ir padidėjęs investuotojų noras rizikuoti susijęs su lūkesčiais, kad vakcinacijos procesas bus įgyvendintas sėkmingai ir atneš teigiamų rezultatų, t.y. ekonominės veiklos ribojimų pašalinimas ir tuo pačiu ekonomikos atsitiesimas ir spartus augimas.

Tiesa, Amerikos Centrinio banko atstovai pareiškė, kad laukiamas infliacijos padidėjimas antroje šių metų pusėje bus laikinas, ir jie nesitiki, kad per artimiausius kelis metus šalyje reikėtų griežtinti pinigų politiką, t.y. didinti bazinę palūkanų normą. Vis dėlto infliacija, ir galimas jos tvarus šuolis, tai yra naujas rizikos veiksnys finansų rinkoms, bei bet koks nukrypimas nuo prognozių gali gerokai padidinti nerimą ir lemti pokyčius rinkose.


Technologijos - žemyn, tradiciniai sektoriai - aukštyn

Ypač ryškus per praėjusį ketvirtį buvo lėšų perskirstymas iš gerokai išsipūtusio (rinkos verčių prasme) technologijų sektoriaus link tradicinių sektorių, kur akcijų vertės buvo pastebimai kuklesnės nei prieš tai minėtame sektoriuje, ir kurie turėtų gauti daugiausiai naudos iš šalių ekonomikų atvėrimų ir skatinamųjų veiksmų bei potencialaus spartaus atšokimo - augimo. Tiesa, verta pabrėžti, kad šis procesas prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje.

Galima drąsiai teigti, kad tai yra pozityvus reiškinys, rodantis kad rinka yra tikrąją to žodžio prasme sveika. Korekcija technologijų sektoriuje buvo itin reikalinga, tad jos labai laiku ir sulaukėme. Tuo pačiu nieko paniško arba baisaus neįvyko, tiesiog buvo nuleistas „prisikaupęs perteklinis garas“, t.y. dalis rinkos dalyvių realizavo pelnus ir nukreipė lėšas į su gamyba, žaliavomis, ilgalaikėmis vartojimo prekėmis ir kitais sektoriais susijusių įmonių akcijas. 

Amerikos akcijų rinkoje pagrindiniai indeksai per praėjusį ketvirtį ne kartą iš ne du fiksavo vis naujesnius savo visų laikų rekordinius lygius. To paties sulaukėme Europos bei kitose pasaulio akcijų rinkose. Žinoma, dabar investuotojai su nekantrumu laukia jau netrukus prasidėsiančio įmonių ir bankų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų skelbimo maratono ir jų skelbiamų lūkesčių, prognozių šiam ketvirčiui. Tai yra labai svarbu bei lems tolesnius įvykius finansų rinkose. Galima teigti, jog ir toliau šį ketvirtį turėtų vyrauti investuotojų lėšų perkėlimas iš technologinio sektoriaus link esančių tradicinių sektorių, tiesa, šis procesas tikrai nebus itin agresyvus - masinis.


Bitkoino rekordas ir augantis pripažinimas

Per pirmus tris šių metų mėnesius sulaukėme daug pranešimų susijusių su tuo, kad vis labiau auga populiariausios pasaulyje kriptovaliutos bitkoino bei tuo pačiu ir kitų pasaulinis pripažinimas. Vis daugiau ir daugiau kompanijų skelbia, kad priims atsiskaitymuose bitkoinus, t.y. leis atlikti mokėjimus, tuo tarpu finansų sektoriuje dirbančios institucijos praneša apie planus kurti su bitkoinu ir kitomis kriptovaliutomis susijusius investicinius produktus, kuriuos pasiūlys savo klientams.

Be jokios abejonės per pirmą šių metų ketvirtį pagrindinė naujiena tiesiogiai susijusi su bitkoinu ir tuo pačiu su visa kriptovaliutų rinka buvo tai, kad Amerikos elektromobilių gamintoja Tesla pranešė, kad milijardines sumas investavo į populiariausią virtualią valiutą bei kas dar svarbiau, kad tai ketina daryti ir ateityje. Be to, tuo pačiu paaiškėjo, kad jos elektromobilius pirkėjai galės įsigyti mainais už bitkoinus. Po šios informacijos pasirodymo sulaukėme minimos kriptovaliutos kainos šuolio iki visų laikų rekordinio lygio, tiesa, dalis rinkos dalyvių nusprendė tai išnaudoti pelnų realizacijai, tad bitkoino kaina pasikoregavo, ką taip pat reikėtų vertinti kaip sveiką reiškinį, nes po tokio didelio ir staigaus kainos šuolio tikrai jautėsi didelis rinkos įkaitimas.  Pastaruoju metu bitkoino kaina vėl laikosi netoli visų laikų rekordinio lygio.

Vėliau pasirodė naujienos, kad ne tik Tesla mano, kad kriptovaliutos perspektyvios ir padės apsaugoti nuo infliacijos, arba tradicinių pinigų - valiutų nuvertėjimo, t.y. dar keletas mažesnių įmonių pranešė, kad irgi investavo į bitkoiną, ir ne tik į jį. Tai dar viena pozityvi informacija kriptovaliutų fanams, kuri akivaizdžiai rodo, kad jų populiarumas ir pripažinimas vis labiau auga. Pagrindinė intriga, kalbant apie bitkoiną ir kitas kriptovaliutas, ar šį ketvirtį sulauksime naujo jų ralio, t.y. kainų šuolių iki naujų absoliučiai rekordinių lygių.