Verslo ir rinkų naujienos » S&P500 pirmą kartą virš 4000 punktų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-04-02 01:13.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32398


Amerikos pramonės ISM indeksas pasiekė aukščiausią lygį per 37 metus. Platusis rinkos indeksas S&P500 nusprendė paminėti šį faktą pirmą kartą istorijoje viršydamas 4000 punktų lygį. Įdomu tai, kad augimą Volstryte paskatino pastaruoju metu ne itin mėgstamos technologijų kompanijų akcijos.

ISM indeksas, rodantis ekonominę situaciją Amerikos pramonėje, kovo mėnesį pakilo iki 64,7 punkto, o tai rodo greičiausią JAV gamybos sektoriaus atsigavimą per daugiau nei 37 metus. Paskutinį kartą toks didelis rodmuo buvo užfiksuotas 1983 metų gruodžio mėnesį, t.y. Reagan ekonomikos pakilimo pradžioje. Ilgalaikis ISM pikas atitiko „pramoninius“ PMI iš euro zonos, kur buvo užfiksuoti aukščiausi rodikliai per 24 metų šių tyrimų istoriją.

Nors pramonė išsivysčiusiose šalyse paprastai sukuria tik 15–20 procentų BVP, daugelis ekonomistų mano, kad būtent gamybos sektorius nustato viso ekonomikos ciklo ritmą. Taigi, pramonės atgimimas turėtų būti tik preliudija ekonominei veiklai atsigauti, kai tik valdžios institucijos atsisakys pandeminių apribojimų, saistančių verslininkus ir vartotojus.

Tačiau dar prieš paskelbiant ISM ataskaitą, S&P500 indeksas pirmą kartą istorijoje pralaužė 4000 taškų barjerą ir pasiekė naują visų laikų rekordą. Galiausiai ketvirtadienio prekybą minimas indeksas baigė padidėjęs 1,18 procento iki 4019,87 punktų.

Įdomu tai, kad per paskutinę šią savaitę prekybos sesiją augimą lėmė ne pramonės, o technologijų įmonės. Amazon akcijos pabrango daugiau nei dviem procentais, Microsoft - 2,8 procento, Alphabet - 3,3 procento, o Nvidia rinkos vertė ūgtelėjo 3,5 procento. Technologinis Nasdaq pakilo 1,76 procento, tačiau naujo rekordo neužfiksavo. Kaip ir Dow Jones Industrial Average, kuris augo tik 0,52 procento.

Didysis penktadienis yra diena be sesijos Niujorko vertybinių popierių biržose. Tuo tarpu penktadienį bus paviešinta kovo mėnesio Amerikos darbo rinkos ataskaita. Laukiama, kad palyginus su vasariu, bedarbystė sumažėjo nuo 6.2 procento iki šešių procentų, tuo tarpu sukurtų naujų darbo vietų skaičius paaugo nuo 379 iki 647 tūkstančių.