Verslo ir rinkų naujienos » FANGMAN vertė krito 700 mlrd. dolerių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-03-05 14:49.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32260


FANGMAN (Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon, Nvidia) rinkos kapitalizacija nuo vasario pradžios sumažėjo 700 milijardų dolerių.

Tai daugiau nei visa Italijos rinkos kapitalizacija (665 mlrd. dolerių). Nieko neįprasto. Praėjusių metų gruodžio pabaigoje bendra Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon ir Nvidia rinkos kapitalizacija viršijo aštuonis trilijonus dolerių. Ir tokia netektis jiems nėra pirma. 2020 metų rugsėjo mėnesį septynios pagrindinės JAV technologijų kompanijos per tris sesijas prarado daugiau nei vieną trilijoną dolerių savo bendros rinkos vertės, kas atitinka Indonezijos BVP.

FANGMAN yra dar vienas akronimas, audringai užvaldantis investicijų pasaulį po FANG, FAANG ir MAGA. Bendra šių akcijų rinkos kapitalizacija, net ir sumažėjusi, viršija 7 trilijonus dolerių, tai yra apie 25 procentai visos S&P500 indekso įmonių rinkos kapitalizacijos. Bendra šių septynių bendrovių rinkos kapitalizacija viršija Japonijos, Vokietijos ir Indijos bendrojo vidaus produkto vertę, o tai atitinkamai yra trečia, ketvirta ir penkta pagal dydį pasaulio ekonomikos.

2020-ieji buvo metai, kuriuos žymėjo COVID-19 pandemija, dėl kurios kilo verslo ir kitos veiklos sutrikimų visame pasaulyje, kas sukėlė ekonominę krizę. Vertybinių popierių birža, turėdama ilgalaikį požiūrį, išgyveno krizę ir metus baigė pelningai.

S&P500 indeksas 2020-uosius baigė rekordiškai aukštai ir pasiekė 16,2 procento metinę grąžą. FANGMAN akcijos tame vaidino didelį vaidmenį, nes jos pranoko platesnę rinką. Facebook rinkos vertė išaugo 33 procentais, Amazon - 76,3 procento, Netflix - 67,1 procento, Alphabet - 30,9 procento, Microsoft - 42,5 procento, Apple - 82,3 procento, o galiausiai Nvidia akcijos pabrango 129,3 procento.

Atsižvelgiant į didelę įvairių indeksų svarbą, logiška FANGMAN akcijas vertinti kaip gerą rodiklį, kur eina platesnė rinka. Tiems investuotojams, kurie ieško didesnės nei bendra rinkos grąža ar „aukštos alfa“ vertės akcijų, FANGMAN gali būti geras pasirinkimas. Šios akcijos lenkia platesnę rinką, iš dalies dėl transformuojančių verslo modelių, stipraus augimo ir finansinių galimybių. Augimo, uždarbio potencialo ir perspektyvos požiūriu galite pastebėti, kad aukštas vertinimas yra pagrįstas. Didesnis kai kurių šių akcijų P/E daugiklis reiškia, jog investuotojai yra pasirengę mokėti priemoką, kad prisidėtų prie jų augimo.

Investuotojams šios kompanijos atrodo patrauklios, nes jos yra labiausiai linkusios į įsibėgėjančią skaitmeninę transformaciją. Tačiau aukštas šių akcijų vertinimas gali sukelti susirūpinimą dėl gilesnės korekcijos. Viena iš grėsmių šioms įmonėms yra reguliavimo kontrolė. Analitikai mano, kad valdžios pasikeitimas Baltuosiuose rūmuose yra neigiamas sektoriui.

„Tai yra aiškus Big Tech trūkumas, nes galiausiai su Senatu, kurį dabar kontroliuoja demokratai, galite tikėtis daug griežtesnės FANGMAN kontrolės ir priežiūros, galimų (nors vis dar nedidelių) galiojančių antimonopolinių įstatymų pakeitimų“ - pažymi Wedbush analitikas Daniel Ives.

Nepaisant to, jis išlieka optimistiškas technologijų įmonių atžvilgiu. Tačiau tuo pačiu pažymi, kad 2021 metais technologijų kompanijų akcijų augimas bus ne toks dinamiškas, kol Volstrytas neturės daugiau informacijos apie prezidento Joe Biden vadovaujamą teisėkūros darbotvarkę.

„Rinkoms geriausiai pasitarnauja korekcija, kurią mes matome dabar, kai aukšti technologijų kompanijų vertinimai ir padidėjęs pajamingumas veikia nuotaiką“ - sakė SpringOwl Asset Management generalinis direktorius Jason Ader.