Verslo ir rinkų naujienos » Volstrytas nusivylė J.Powell


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-03-05 01:29.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32257


Amerikos akcijų rinkoje pagilėjo išpardavimas. Vėl labiausiai krito technologijų bendrovių bendras indeksas, tačiau ir kiti du pagrindiniai indeksai fiksavo virš vieno procento siekiančius nuosmukius: Dow Jones 30924.14 (-1.11%), S&P500 3768.47 (-1.34%), Nasdaq 12723.47 (-2.11%).

Taigi, ketvirtadienio kritimo rezultatas yra tas, kad štai Nasdaq indekso pokytis nuo šių metų pradžios jau yra neigiamas, o nuo vasario dvyliktą dieną pasiekto piko jo reikšmė jau krito virš dešimt procentų. Tuo tarpu Dow Jones ir S&P500 šiais metais vis dar fiksuoja nedidelius prieaugius.

Be abejo, svarbiausias dienos įvykis, nulėmęs galutinę sesijos eigą, buvo Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovo Jerome Powell kalba. Ji nuvylė rinkos dalyvius gana švelniu požiūriu į pastarojo meto įvykius, įskaitant praėjusią savaitę buvusį JAV iždo obligacijų pajamingumo padidėjimą. FED prezidento komentarai buvo įvertinti kaip tam tikras leidimas toliau didinti obligacijų pajamingumą, o tai iškart lėmė obligacijų pajamingumo šuolį rinkoje. Dešimties metų trukmės skolos vertybinių popierių atveju jų pajamingumas pakilo iki 1,567 procento, tiesa, vis dar šiek tiek trūksta iki praėjusios savaitės piko - 1,614 procento.

Turėdami omenyje gana aukštą JAV iždo vertybinių popierių pajamingumą ir tuo pat metu šios obligacijos yra daug saugesnės nei akcijos, kai kurie investuotojai uždarė turėtas ilgas įmonių akcijų ir aukso pozicijas, vėl pervesdami lėšas į obligacijų rinką.

Aukso kaina biržoje krito iki žemiausio lygio nuo pat praėjusių metų birželio mėnesio, t.y. iki 1697.5 dolerių už Trojos unciją. Taip pat smuko saugių laikomų jenų ir Šveicarijos frankų vertė. Tuo tarpu brango doleris, kuris pasiekė aukščiausią lygį per pastaruosius tris mėnesius.

Šį kartą makro duomenys nelabai paveikė prekybininkų priimamus sprendimus, nors jie apskritai buvo teigiami. Naujų bedarbių per savaitę kiek padaugėjo, bet jų buvo mažiau nei prognozuota. Šiaip ar taip, pats Jerome Powell pabrėžė, kad vis dar trūksta apie 10 milijonų darbo vietų, kad galima būtų kalbėti apie vieno iš FED tikslų pasiekimą, kuris yra visiškas užimtumas.

Savo ruožtu sausio mėnesio užsakymų pramonėje padidėjimas pranoko rinkos lūkesčius, o ilgalaikio vartojimo prekių sutapo su prognozėmis.

Verta paminėti pastebimą naftos kainų padidėjimą, kuri yra brangiausia per metus. Šį šuolį lėmė OPEC+ sprendimas balandžio mėnesį nedidinti gavybos ribų, išskyrus Rusiją ir Kazachstaną, nors didelė rinkos dalis laukė, kad bus nuspręsta per dieną išgauti iki 1,5 milijono barelių daugiau žalios naftos.