Verslo ir rinkų naujienos » Lietuvoje mažmeninė prekyba krito trečią mėnesį iš eilės


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-03-04 14:00.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32253


Lietuvoje mažmeninės prekybos apimtys krito trečią mėnesį iš eilės, tuo tarpu euro zonoje ir Europos sąjungoje taip pat fiksuotas šio rodiklio nuosmukis.

Sausį lyginant su ankstesniu mėnesiu, mažmeninė prekyba mūsų šalyje, kaip ir gruodį, smuktelėjo 5.1 procento. Tuo tarpu euro zonoje ji susitraukė dar labiau, t.y. 5.9 procento, kai laukta, jog kris tik 1.1 procento. Europos sąjungoje mažmeninės prekybos apimtys sausį krito 5.1 procento. Mėnesį prieš tai euro zonoje šis rodiklis pakilo 1.8 procento, o Europos sąjungoje - 1.4 procento.

Per pirmą šių metų mėnesį, remiantis Eurostat duomenimis, tarp sąjungos šalių mažmeninė prekyba labiausiai paaugo Švedijoje (3.5 procento) ir Bulgarijoje (1.8 procento), o daugiausiai smuko Austrijoje (16.6 procento) bei Airijoje (15.7 procento).

Euro zonoje per minimą laikotarpį ne maisto produktų pardavimai krito net dvyliką procentų, automobilinių degalų - 1.1 procento, o štai maisto, gėrimų ir tabako paaugo 1.1 procento. Europos sąjungoje ne maisto produktų pardavimai susitraukė 9.9 procento, o degalų - 0.3 procento, kai tuo tarpu maisto, gėrimų ir tabako padidėjo vienu procentu.

Lyginant šių metų sausį su tuo pačiu mėnesiu prieš metus, mažmeninės prekybos apimtys mūsų šalyje susitraukė keturiais procentais, kai mėnesį prieš tai metinis nuosmukis siekė tik 0.3 procento. Euro zonoje kritimas siekė 6.4 procento, o Europos sąjungoje - 5.4 procento, kai dar gruodį fiksuota, kad metinis prieaugis siekė abiem atvejais 0.9 procento.

Tarp sąjungos šalių per metus mažmeninė prekyba labiausiai smuko Austrijoje ir Slovakijoje - po 16.8 procento, tuo tarpu daugiausiai paaugo Estijoje (aštuoniais procentais) bei Belgijoje, kur ūgtelėjo 4.2 procento.

Sausį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, euro zonoje degalų pardavimai krito net 18.3 procento, ne maisto produktų - 13.6 procento, o štai maisto, gėrimų ir tabako pakilo 5.9 procento. Europos sąjungoje degalų pardavimai susitraukė 15.7 procento, ne maisto produktų - 11.5 procento, o maisto, gėrimų ir tabako pakilo 5.4 procento.