Verslo ir rinkų naujienos » Nasdaq vėl krito daugiausiai


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-03-04 01:38.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32250


Viduryje savaitės Volstryte sulaukėme didelio technologinių milžinų akcijų išpardavimo, dėl kurio Nasdaq indeksas sumažėjo beveik trimis procentais. Kur kas geriau sekėsi tipiškų ciklinių bendrovių akcijoms.

Trečiadienį Nasdaq indeksas nukrito 2,7 procento žemiau 13 tūkstančių punktų, taip pasiekdamas vasario korekcijos žemumas. Tai yra trečias didelis šio indekso kritimas per vienos savaitės laikotarpį.

Nasdaq nuosmukį lėmė kritančios dabartinio bumo „generolų“, t.y. FANG +, vertės. Apple akcijos buvo diskontuotos 2,5 procento, Amazon - 2,9 procento, Alphabet - 2,6 procento ir Microsoft - 2,7 procento.

Platusis Amerikos akcijų rinkos indeksas S&P500 šįkart smuktelėjo 1,31 procento iki 3819.72 punktų, o štai stambiųjų JAV bankų ir įmonių indeksas Dow Jones krito mažiausiai, t.y. 0,39 procento iki 31270.09 punktų.

Volstryte sakoma, kad tai yra didžiulės rotacijos procesas, vykstantis nuo lapkričio, t.y. kapitalo perkėlimas iš madingų ir labai aukštai įvertintų „pandemijos“ technologijų kompanijų į labiau tradicines ir mažiau įvertintas pramonės šakas.

Tai buvo akivaizdu Dow Jones struktūroje, kur American Express ir Boeing akcijos pabrango po du procentus. Taip pat padidėjo pramonės bendrovių (3M), naftos bendrovės Chevron ir banko JP Morgan Chase rinkos vertės. Tai yra tų šakų atstovų, kuriems tikimasi turėtų atnešti naudos didžiulis fiskalinis paketas, didesnė infliacija ir aukštesnės rinkos ilgalaikės palūkanų normos.

Skiepijimas vyksta sklandžiai, o ekonomikos padėtis gerėja. Ir tai duoda didesnius obligacijų pajamingumus ir lūkesčius dėl didesnių palūkanų normų, o tai smogia augančioms įmonėms.

Skolų rinkoje toliau pigo iždo obligacijos. Dešimties metų trukmės JAV obligacijų pajamingumas padidėjo nuo 1.395 iki 1.484 procento. Vasario pabaigoje viršijus 1,5 procento lygį, tai sutrikdė akcijų investuotojus ir paskatino kritimą Volstryte.

Trečiadienį JAV ekonomikos duomenys nesužavėjo. ISM indeksas, vertinantis ekonominę situaciją paslaugų sektoriuje, vasario mėnesį netikėtai nukrito iki 55,3 punkto, o laukta, jog nepakis bei kaip ir sausį sudarys 58,7 punktus. Šis rezultatas rodo sulėtėjusį paslaugų sektoriaus atsigavimą. Be to, paaiškėjo, jog praėjusį mėnesį Amerikos privačiame sektoriuje naujų darbo vietų sukurta mažiau nei laukta.