Verslo ir rinkų naujienos » Botai paskatino GameStop akcijų prekybą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-03-03 13:56.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32246


Tūkstančiai botų arba robotų skatino pirkti ir laikyti GameStop bei kitų kompanijų, dalyvavusių akcijoje „išspauskime trumpasias pozicijas“ socialiniuose tinkluose, akcijas, teigia Amerikos kibernetinio saugumo kompanija PiiQ Media.

Minimos įmonės ekspertai išanalizavo Twitter, Facebook, Instagram ir YouTube komentarus apie GameStop ir kitas „memų“ kompanijas. Jie pastebėjo, kad daugelis šių įrašų pasirodydavo laikantis konkretaus modelio, rodančio, kad juos paskelbė robotai. Dažniausiai šie pranešimai pasirodydavo maždaug JAV sesijos pradžioje ir jų pastebimas padidėjimas įvykdavo prieš uždarant biržas.

„Matėme aiškius dirbtinio veikimo modelius keturiose socialinės žiniasklaidos platformose. Kalbant apie įrašų turinį, jis keitėsi kiekvieną dieną. Tai nebuvo tas pats modelis kiekvieną mėnesio dieną“ - sakė Media PiiQ įkūrėjas Aaron Barr.

Jo nuomone, už botų arba robotų, dalyvavusių reklamuojant GameStop akcijas, tinklą galėjo stovėti didesni finansų rinkos dalyviai ar užsienio subjektai.

Tačiau Media PiiQ analitikai neanalizavo „Reddit“ įrašų, kuriuose daugelis mažmeninių investuotojų susitarė „išspausti“ trumpas rizikos draudimo fondų pozicijas. Reddit prezidentas Steve Huffman per Kongreso posėdį tikino, kad botai jo service nevaidino reikšmingo vaidmens.