Verslo ir rinkų naujienos » Euro zonos skola viršijo jos BVP


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-03-03 11:40.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32244


Tikėtina, kad Europos Komisija sustabdys ES skolų taisykles iki kitų metų, nes besitęsiančios blokados ir lėtas skiepų įgyvendinimas kenkia ekonomikos atsigavimui regione.

Euro zonos skolos ir bendrojo vidaus produkto santykis viršijo šimto procentų reikšmę. Tikėtina, kad trečiadienį Europos Komisija pateiks naujus parametrus, gegužės mėnesį priimdama sprendimus dėl ES išlaidų limitų perėmimo ar pratęsimo. Sprendimas gali būti priimtas praėjus metams po to, kai komisija pirmą kartą atidėjo reglamentus, vyriausybėms bandant sušvelninti pandemijos smūgį neįprastu palaikymu. Nutarimas susilaikyti nuo taisyklių įvedimo yra dar vienas signalas, kad ES šalys greičiausiai pasirenka laipsnišką požiūrį atsisakydamos tokios paramos, nors apskritai valstybių finansai pablogėjo.

Nors oficialus sprendimas bus priimtas po dviejų mėnesių, komisija teigia, kad indikatoriai rodo, jog taisyklės neturėtų būti atkurtos iki 2023 metų. Taisyklių atkūrimas pareikalautų, kad ES ekonomika sugrįžtų į 2019 metų lygį, o tai mažai tikėtinas scenarijus, nes vis dar egzistuoja suvaržymai padidėjus naujiems COVID susirgimams ir palyginti lėtoms vakcinacijos kampanijoms. Projektas vis dar diskutuojamas ir, pasak Europos komisijos pareigūnų, jis vis dar gali būti pakeistas.

Euro zonos ekonomika pernai sumažėjo 6,8 procento, o komisija prognozuoja, jog šiais metais augimas sieks 3,8 procento. Prognozės priklauso nuo pandemijos sulaikymo priemonių, kurios turėtų pradėti mažėti antrojo ketvirčio pabaigoje. Prognozuojama, kad ES ekonomika iki pandemijos lygį pasieks 2022 metų viduryje, tačiau valstybėse narėse padėtis labai skirsis, o tokių šalių kaip Ispanijos ir Italijos ekonomikos, greičiausiai nebus vertinamos kaip turinčios galimybių greitai atsigauti. Komisija turi pasakyti, kad net ir vėl jas įvedant, taisyklėse turėtų būti numatyta daugiau lankstumo šalims, kurios dar nepasiekė lygio iki pandemijos.

Diskusija dėl taisyklių laikino sustabdymo pratęsimo prasideda, kai Sąjunga pradeda svarstyti, kaip jos nariai galėtų pradėti pereiti nuo bendrų savo verslui ir darbuotojams skirtų paramos priemonių prie tikslingesnių priemonių. Vyriausybės, bandydamos nutraukti likvidumo paramos priemonės įmonėms, ruošiasi galimam bankrotų augimui ir tolesniam jų poveikiui blogam kredito lygiui.

Bloko fiskalinės taisyklės reikalauja, kad šalys siektų mažesnio nei trijų procentų biudžeto deficito, o skola būtų mažesnė nei 60 procentų bendrojo vidaus produkto vertės, nes priešingu atveju jie turi nustatyti metinius tikslus, kad parodytų, jog eina teisinga linkme. Komisija tikisi, kad šie skaičiai šiais metais viršys šešis procentus ir 100 procentų euro zonai. Taisyklės turėjo būti pakeistos prieš prasidedant pandemijai, nes jos dažnai buvo laužomos ir nebuvo daug įrodymų, kad jos prisidėjo prie stabilumo ar augimo. EK pareigūnai sako, kad derybos dėl sistemos peržiūros greičiausiai bus atnaujintos šių metų antroje pusėje.