Verslo ir rinkų naujienos » Pozityvi pavasario pradžia Volstryte


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-03-02 00:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32234


Volstryte nauja savaitė prasidėjo kaip ir dera pavasariui ryškia augimą simbolizuojančia žalia spalva su solidžiais pagrindinių indeksų prieaugiais: Dow Jones 31535.51 (+1.95%), S&P500 3901.82 (+2.38%), Nasdaq 13588.83 (+3.01%).

Dar penktadienį galėjo atrodyti, kad Volstrytas pagaliau buvo subrendęs koreguoti pastarųjų mėnesių prieaugius, kurie pasiekė ekstremalius lygius. Buvo teigiama, kad itin aukštai vertinamos JAV akcijos tampa vis rizikingesne galimybe, atsižvelgiant į sparčiai augantį Amerikos valstybinių obligacijų pajamingumą.

Pirmadienį šiuo klausimu niekas nepasikeitė. S&P500 indekso įmonių vertinimai, palyginti su istoriniu ir numatomu pelnu, yra ties interneto burbulo lygiu. JAV vyriausybės dešimties metų obligacijų pajamingumas yra ties maždaug 1,5 procento lygiu, t.y. išlieka artimas aukščiausias lygiui per pastaruosius vienerius metus. Nepaisant to, rinkos nuosprendis buvo vienareikšmis - aukštyn!

Informacija, kad beveik dviejų trilijonų dolerių fiskalinis paketas nedidele balsų persvara buvo patvirtintas Atstovų Rūmuose, galėjo paskatinti žmones pirkti akcijas. Tačiau dar sunkiau jį bus patvirtinti Senate, kur demokratų ir respublikonų balsai pasiskirsto po lygiai, tačiau lemiamas balsas tenka viceprezidentei Kamala Harris. Tiesa, šis planas jau iš esmės yra įvertintas akcijų kainose.

Apie du procentus brango Johnson & Johnson akcijos. Federalinė maisto ir vaistų administracija (FDA) šeštadienį patvirtino bendrovės vakciną nuo Covid-19 naudoti JAV. Tai trečioji tokia vaisto forma, patvirtinta naudoti Amerikoje bei pirmoji skiriama tik viena doze. Naujoji vakcina žymiai padidins Amerikos galimybes kovoti su pandemija - kitą savaitę J&J vakcina galima bus paskiepyti keturis milijonus amerikiečių. Manoma, kad bendrovė į kovo pabaigos JAV pristatys 20 milijonų dozių.

Tarp naujos informacijos svarbiausia buvo ataskaita apie veiklą Amerikos pramonėje. ISM indeksas teigiamai nustebino, t.y. pakilo nuo 58,7 balo sausį iki 60,8 balo vasarį (laukta, jog ūgtelės tik iki 58,8 balo) ir taip pasiekė didžiausią vertę per 2,5 metų.

Tuo pačiu verta atkreipti dėmesį į kainų subindeksą, kuris pasiekė 86 balų vertę, o tai rodo itin spartų gamintojų kainų augimą. Paskutinį kartą tokie aukšti šio subindekso rodmenys buvo užfiksuoti 2008 metų vasarą, kai žaliavų rinkos klestėjo, o Brent žaliavinės naftos barelio kaina buvo beveik 150 dolerių. Tai gana aiškus signalas, kad per ateinančius kelis mėnesius galime tikėtis spartaus kainų augimo ir ne tik JAV.