Verslo ir rinkų naujienos » Akcijų kainos patraukė aukštyn, obligacijų išpardavimas tęsiasi


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2021-02-25 10:17.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32211


Į akcijų biržas grįžo optimizmas. FED vadovo patikinimai, kad centrinis bankas toliau palaikys žemų palūkanų normų aplinką, panašu, davė rezultatą. Pagrindiniai JAV akcijų indeksai pirmą kartą nuo vasario 4 dienos pakilo daugiau, negu 1 proc. („S&P 500“ +1,14 proc., „Dow Jones“ +1,35 proc.), Europoje viršų irgi paėmė pirkėjai, nors pokyčiai buvo mažesni (Vokietijos DAX +0,80 proc., Prancūzijos „CAC 40“ +0,31 proc., Didžiosios Britanijos „FTSE 100“ +0,50 procento).

JAV labiausiai brango energetikos bendrovių ir bankų, Europoje – kelionių ir statybų sektoriams priskiriamų bendrovių akcijos. Antrą vizito JAV Kongrese dieną J. Powell‘as akcentavo, kad iki pilno užimtumo ir stabilaus kainų augimo tikslų įgyvendinimo lieka ilgas kelias, todėl FED toliau vykdys skatinamąją pinigų politiką. Tiesa, išpardavimo nuotaikų obligacijų rinkoje FED vadovo pasisakymai neišsklaidė – JAV vyriausybės 10-ies m. vertybinių popierių pajamingumas per vakar ir šįryt padidėjo dar 6 baziniais punktais ir viršijo 1,40 proc. ribą.

Prieš nepilnas tris savaites 60 JAV dolerių už barelį ribą pasiekusi „Brent“ tipo naftos kaina artėja prie 70 dolerių atžymos (vakar +2,55 proc., iki 67,04 JAV dolerių už barelį). Nafta per pastarąsias 20 prekybos sesijų pigo tik tris, o brango septyniolika kartų.

„Financial Times“ pranešė, kad Jungtinės Karalystės iždo sekretorius R. Sunak artimiausiu metu pristatydamas biudžeto projektą, ketina pranešti apie pelno mokesčio didinimą. Šalies vyriausybė šį veiksmą motyvuoja tuo, kad mokesčius verslui didins ir JAV, o didelėms biudžeto išlaidoms finansuoti reikia naujų pajamų šaltinių. Dabartinis 19 proc. tarifas yra žemiausias tarp G7 grupės šalių. Manoma, kad jis gali būti padidintas iki 23, ar net 25 procentų.

Baltijos šalių biržose aiškios krypties neatsirado. Nedirbant Talino biržai, OMXB indekso vertė beveik nepakito (-0,02 proc.), 100 tūkst. eurų apyvartą viršijo tik dvi bendrovės – Šiaulių bankas (+0,39 proc.) ir „Ignitis grupė“ (-0,24 procento). Investuotojai laukia penktadienio, kuomet ketvirto ketvirčio ir metinius rezultatus paskelbs to dar nepadariusios bendrovės („Šiaulių bankas“, „Tallinna Sadam“, „Ignitis grupė“, „Apranga“ ir keletas kitų).