Verslo ir rinkų naujienos » Ar JAV bus taikomas sandorių mokestis?


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-02-24 16:24.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32208


Joe Biden administracija mano, kad finansinių sandorių mokesčio klausimas yra vertas tyrimo, pranešė Baltųjų rūmų spaudos tarnyba.

Ji pripažino, kad galimo naujo mokesčio tyrimai bus susiję su neseniai įvykusia GameStop akcijų suirutė, kai smulkieji investuotojai susitarę kėlė kainą, kad tokiu būdu „išspaustų“ rizikos draudimo fondų turimas trumpąsias pozicijas minimos kompanijos vertybinių popierių atžvilgiu.

"Situacija su GameStop rodo, kokia rimta yra investuotojų apsaugos ir rinkos vientisumo problema. Galimas finansinių sandorių mokesčio poveikis prekybai, panašiai kaip ir GameStop akcijose, reikalauja papildomų tyrimų" - sako Baltųjų rūmų spaudos tarnyba.

Finansinių sandorių mokestis galėtų sulaukti kai kurių demokratų partijos politikų palaikymo - daugiausia iš kairiojo sparno. Jie vertina tai kaip galimybę ne tik apriboti „rinkos perteklių“, bet ir gauti papildomų pinigų federaliniam biudžetui.

„Mane tai labai domina ir atidžiai stebiu“ - sakė Atstovų rūmų finansinių paslaugų komiteto pirmininkas Maxine Waters.

Remiantis 2018 metų Kongreso biudžeto biuro (CBO) skaičiavimais, sandorių akcijų, obligacijų ir išvestinių finansinių priemonių rinkose mokestis siekiantis 0,1 procento federalinei vyriausybei per dešimt metų atneštų 777 mlrd. dolerių vertės pajamas.

Tačiau toks mokestis turi daug priešininkų finansų sektoriuje. Labiausiai tai gali paveikti įmones, prekiaujančias aukšto dažnio prekyba (HFT), t.y. itin greitos operacijos, atliekamos kompiuterių algoritmais. Būtinybė mokėti 0,1 procento mokestį už tūkstančius sandorių per mažiau nei sekundę, smarkiai pakenktų HFT pelningumui.