Verslo ir rinkų naujienos » N.Roubini: „smulkiesiems prekybos nevykėliams“ bitkoinas vėl atneš nuostolius


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-02-23 17:06.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32203


Garsus amerikiečių ekonomistas Nouriel Roubini mano, kad mažmeniniai investuotojai, perkantys bitkoinus, bijodami, kad negaus naudos iš tolesnio jo kainos kilimo, vėl praras.

„Kaip ir 2017 metais, turime šimtus tūkstančių smulkiujų prekybos nevykėlių, kurie turi FOMO (baimė pražiopsoti) kalbant apie bitkoinus. Ir jie pirks viršuje, kaip tai atsitiko 2017 metų gruodžio mėnesį, kai kaina pasiekė 20 tūkstančių JAV dolerių, o tada nukrito iki 3 tūkstančių JAV dolerių iki kitų metų pabaigos. Tai tas pats reiškinys, išskyrus tai, kad žmonės eina dėl FOMO, maitina burbulą, manipuliaciją ir galų gale bus sutriuškinti” - tiesiai šviesiai rėžė jis.

Niujorko universiteto ekonomistas mano, kad pastaraisiais mėnesiais buvęs bitkoino kainos kilimas yra „didžiulės manipuliacijos“ rezultatas ir neturi nieko bendro su apsidraudimu nuo infliacijos. Jis teigia, kad tai įrodo ženklaus aukso ir su infliacija susijusių obligacijų kainų padidėjimo nebuvimas.

„Kaip įmanoma, kad tik bitkoinas yra apsidraudimas nuo infliacijos ir tradicinių pinigų nuvertėjimo? Už jo turi slypėti kažkas kitas. Ir tai yra didžiulė manipuliacija” - argumentavo Nouriel Roubini.

Jo nuomone, bitkoinas, kaip ir kitos kriptovaliutos, apskritai neturėtų būti tiek institucinio, tiek mažmeninio investuotojo portfelyje. Priežastis - didžiulis kainų nepastovumas.

„Tiesą sakant, niekas nežino šio pseudo turto vertės. Jie neturi jokios vertės, nes negauna pajamų, neturi jokio pritaikymo, neturi naudingumo. Todėl tai yra spekuliacinis žaidimas savaime besipučiančiame spekuliaciniame burbule” - sakė Amerikos ekonomistas.

Savaitgalį bitkoino kaina pašoko iki rekordinio 58346.64 tūkstančių dolerių lygio. Tačiau po to jo kaina pradėjo mažėti. Vakar ši kriptovaliuta atpigo apie šešis procentus, o šiandien pinga virš keturiolikos procentų iki 46515.81 tūkstančio dolerio, o vienu metu kaina buvo nukritusi ir iki 45016.9 tūkstančių dolerių.

Prieš metus kovo mėnesį bitkoino kaina buvo nukritusi žemiau penkių tūkstančių dolerių. Vien nuo šių metų pradžios jis dolerio atžvilgiu pabrango virš šešiasdešimt vieno procento.