Verslo ir rinkų naujienos » Nasdaq pasiekė naują rekordą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-01-22 02:21.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32035


Ketvirtadienį Volstryte fiksuotas nedidelis augimas ir buvo pasiektas naujas Nasdaq indekso rekordas. Technologijų bendrovės antrą dieną iš eilės pasirodė geriau nei likusi rinkos dalis.

Daugiau to paties, nors ir mažesne doze - taip galima apibūdinti ketvirtadienio sesiją Niujorke. Kaip dieną prieš tai, trys pagrindiniai Amerikos akcijų rinkos indeksai pagerino savo istorines aukštumas, o lyderiavo Nasdaq, aprūpintas technologijų gigantais.

Minimo indekso vertė pakilo šįkart 0.55 procento iki 13530.92 punktų. Nors dienos metu tiek Dow Jones, tiek S&P500 pagerino savo sesijos rekordus, tačiau galiausiai dieną baigė užfiksavę tik nedidelius pokyčius.

Rinkos pasakojimas buvo toks pat, kaip ir ankstesnėmis dienomis ir savaitėmis: akcijų kainos kyla laukiant kito didelio stimulo paketo, šįkart Joe Biden pasiūlyto už 1,9 trln. dolerių (Donald Trump pasiskolino ir pavasarį, vasarą išdalino apie tris trilijonus dolerių). Investuotojai tikisi, kad vertybinių popierių biržos korporacijos gaus naudos iš fiskalinių paskatų ir 2021 metais savo pelnus vidutiniškai kilstels mažiausiai penktadaliu.

Tiesa, galima pamatyti tam tikrą atsitraukimą (ar bent korekciją) iš vadinamosios didžiosios rotacijos, vykusios nuo lapkričio. Dalyvaudami šiame trende investuotojai sumažino pozicijas technologijų sektoriuje ir pirko paprastai cikliškų bendrovių akcijas iš „tradicinių“ sektorių, tokių kaip bankininkystė, pramonė, žaliavos ir energetika, kurios ankstesniais mėnesiais buvo šiek tiek neįvertintos. Tačiau ciklinės kompanijoms kelias pastarąsias dienas sekėsi silpniau, o technologijų gigantų vertės vėl kyla į viršų.

JAV ekonomikoje taip pat išlieka specifinis dualizmas. Paslaugų sektorius išlieka prastos būklės, o tai daro įtaką darbo rinkai. Praėjusi savaitė atnešė net 900 tūkstančių naujų prašymų skirti bedarbio pašalpą - tai yra maždaug 200 tūkstančių daugiau nei buvo užfiksuota spalį ir lapkritį. Kita vertus, veikla būsto statyboje ir pramonėje vis dar sparčiai auga.