Verslo ir rinkų naujienos » Vokietijos ZEW indeksas vėl pakilo daugiau nei prognozuota


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-01-19 14:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32017


Pirmąjį šių metų mėnesį Vokietijos ZEW indeksas, kuris atspindi investuotojų ir analitikų lūkesčius bei kuris yra skirtas numatyti ekonominius pokyčius per artimiausius šešis mėnesius, po prieš tai buvusio kritimo pakilo antrą kartą iš eilės bei daugiau nei prognozuota.

Sausį palyginti su paskutiniu praėjusių metų mėnesiu, minimas rodiklis ūgtelėjo nuo 55 iki 61.8 reikšmės, kai laukta, jog pakils mažiau, t.y. iki šešiasdešimties reikšmės. Tai antras mėnesį iš eilės kai auga Vokietijos ZEW indeksas, prieš tai jis du kartus iš eilės smuko.

Tuo tarpu Vokietijos dabartinės situacijos vertinimo ZEW indeksas šį mėnesį palyginti su gruodžiu, nelauktai kiek atsitiesė. Jo neigiama reikšmė sumažėjo nuo 66.5 iki 66.4. Šiuo atveju laukta, kad indekso neigiama reikšmė pakils iki vidutiniškai 68.5.

Analogiškas euro zonos ZEW indeksas, kuris atspindi šios zonos investuotojų ir analitikų lūkesčius, per minimą laikotarpį ūgtelėjo nuo 54.4 iki 58.3 reikšmės.

„Nepaisant netikrumo dėl tolesnės veiklos apribojimo eigos, Vokietijos ekonomikos perspektyvos šiek tiek pagerėjo. Sausio mėnesio ZEW finansų rinkos tyrimo rezultatai rodo, kad ypač padidėjo eksporto lūkesčiai“ - sakė ZEW instituto prezidentas Achim Wambach.