Verslo ir rinkų naujienos » Volstrytas nenori matyti grėsmių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-01-12 18:00.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31987


Jeilio universiteto ekonomistas ir buvęs Morgan Stanley Asia vadovas Stephen Roach tikina, kad Volstrytas teikia per didelę reikšmę tam, jog FED išlaiko nulinę bazinę palūkanų normą, kas tariamai turi apsaugoti JAV ekonomiką nuo kitos recesijos.

„Tai reiškia, kad rinka nemato praktiškai jokių grėsmių, pradedant politiniu susiskaldymu ir baigiant antruoju nuosmukio dugnu bei mažėjančia „V“ atšokimo tikimybe. Panašu, kad rinkai tai nerūpi“ - tikino jis.

Stephen Roach mano, kad JAV ekonominė padėtis pradeda blogėti, nes COVID-19 epidemija ir tolesni apribojimai tęsiasi. Jis prognozuoja, kad pirmąjį ketvirtį BVP gali sumažėti maždaug penkiais procentais.

„Lapkritį pastebėjome netikėtai didelį mažmeninės prekybos sumažėjimą, vartotojų pasitikėjimo silpnėjimą, ir tada buvo didelis neigiamas netikėtumas gruodžio mėnesio nedarbo duomenyse. Ekonomika silpsta akyse“ - teigė minimas ekonomistas.

Jo nuomone, tolesnė valstybės parama ekonomikai yra itin svarbi. Kartu jis pripažįsta, kad tai turi neigiamų pasekmių.

„Biudžeto deficitas, kuris jau yra rekordiškai didelis, bus dar didesnis. Tai padarys spaudimą namų ūkių santaupoms, einamajai sąskaitai ir galiausiai doleriui, kuris pastaraisiais mėnesiais gana greitai susilpnėjo“ - sakė Stephen Roach.

Jo nuomone, dolerio indeksas šiais metais gali nukristi 15 – 20 procentų ne tik dėl didėjančio einamosios sąskaitos deficito, bet ir dėl euro stiprėjimo ir, visų pirma, dėl to, kad FED laikosi nulinės palūkanų normos.