Verslo ir rinkų naujienos » Amerikoje sumažėjo darbo vietų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-01-08 15:31.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31974


Per paskutinį praėjusių metų mėnesį Amerikos ne žemės ūkio sektoriuose sumažėjo darbo vietų skaičius, kai laukta, jog šis rodiklis nors ir nežymiai, bet paaugs. Tai nutiko pirmą kartą nuo pat balandžio. Tačiau bedarbystė nepakito.

Gruodį darbo vietų skaičius šioje šalyje krito 140 tūkstančių, kai prognozuota, kad padidės vidutiniškai 71 tūkstančiu. Tiesa, lapkričio duomenys po korekcijos buvo pastebimai kilstelti, t.y. nuo 245 iki 336 tūkstančių. Be to, spalį sukurtų darbo vietų skaičius taip pat buvo padidintas nuo 610 iki 654 tūkstančių.

Tuo tarpu bedarbystė Amerikoje nepakito ir siekė 6,7 procento, kai ekonomistai laukė, kad pakils iki 6,8 procento.

Vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje gruodžio mėnesį, palyginus su ankstesniu, krito nuo dvylikos procentų iki 11,7 procento, kai balandį buvo pašokusi iki net 22,8 procento.

Gruodį Amerikoje dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis nepakito ir siekė 61,5 procento, kai spalį krito, o kovą siekė 62,7 procento.

Vidutinio valandinio atlyginimo metinis prieaugis Amerikoje gruodį, palyginus su lapkričiu, pašoko nuo 4,4 iki 5,1 procento. Kai laukta, jog šis rodiklis nepakis. Per patį paskutinį praėjusių metų mėnesį šioje valstybėje vidutinis valandinis atlyginimas paaugo net 0,8 procento, arba keturis kartus sparčiau nei laukta. Lapkričio prieaugis siekė 0,3 procento.

JAV privačiame sektoriuje per dvyliktą praėjusių metų mėnesį darbo vietų sumažėjo 95 tūkstančiais. Šiuo atveju laukta, jog darbo vietų padaugės vidutiniškai 98 tūkstančiais. Lapkričio rodiklis buvo kilsteltas nuo 344 iki 417 tūkstančių. Viešajame sektoriuje darbo vietų gruodį sumažėjo 45 tūkstančiais, o lapkričio kritimas siekė 81 tūkstantį, arba septyniolika tūkstančių mažiau nei prieš tai skelbta.

Tuo tarpu Amerikos gamyklose darbo vietų sukurta daugiau nei laukta, t.y. 38 tūkstančiai, o prognozuota, jog šis rodiklis sieks vidutiniškai dvidešimt tūkstančių. Be to, lapkričio rodiklis kilsteltas aštuoniais tūkstančiais iki 35 tūkstančių.

Užimtumas baruose ir restoranuose sumažėjo 372 tūkstančiais, kai klientai nustojo lankytis ir daugelis valstijų vėl pritaikė verslo apribojimus, siekdamos sulėtinti rekordinį koronaviruso atvejų skaičiaus augimą visoje šalyje. Darbo vietų skaičius poilsio srityse (pramogų parkuose, kazino ir pan.) taip pat sumažėjo 92 tūkstančiais, o viešbučių sritis panaikino 24 tūkstančius pozicijų. Privačiose mokymo įstaigose darbo vietų sumažėjo 63 tūkstančiais.

Kitą vertus gruodį profesionalių ir verslo paslaugų srityje darbo vietų padaugėjo 161 tūkstančiu, mažmeninėje prekyboje - 121 tūkstančiu, statybų sektorius darbo vietų skaičių padidino 51 tūkstančiu, o štai transportavimo ir sandėliavimo srityje darbo vietų padaugėjo beveik keturiasdešimt septyniais tūkstančiais.