Straipsniai » Apžvalgos » Išskirtiniai ir įspūdingi metai

2020 metai finansų rinkose buvo istoriniai. Turėjome tiek greičiausią visų laikų meškų rinką akcijų srityje, tiek po to tuo pačiu užfiksuotas visų laikų greičiausias atsigavimas arba išėjimas iš jos.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-01-02 20:50.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31939


Tai buvo iš tiesų išskirtiniai, įspūdingi bei tuo pačiu beprotiški metai, kurių metu vėl pasitvirtino visiems puikiai žinoma klasikinė taisyklė - pirk, kai jau dauguma bijo ir panikuoja bei parduoda. 


Greičiausia meškų rinka ir atsigavimas po jos

2020 metai finansų rinkose buvo istoriniai. Turėjome tiek greičiausią visų laikų meškų rinką akcijų srityje, tiek po to tuo pačiu užfiksuotas visų laikų greičiausias atsigavimas arba išėjimas iš jos. Viskas šiais laikais vyksta labai greitai, aišku, su įspūdingų stimuliantų pagalba.

Žinoma, pagrindinis katalizatorius išpardavimams, kurie vėliau peraugo į paniką ir desperaciją, be jokios abejonės buvo visus gerokai išgąsdinusi ir tuo pačiu visiems gerokai įgrisusi korona. Šis virusas, kurio kilmė, kaip skelbiama oficialiai buvo Kinijoje, metų pradžioje nuosekliai po truputį ėmė plisti po visą pasaulį, na o pikas fiksuotas pavasarį (kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo tik pirmoji banga). Tiek Europoje, tiek Amerikoje bei Azijoje šalių valdžios siekdamos sustabdyti arba bent iki minimumo apriboti koronaviruso plitimą ėmėsi itin griežtų priemonių, t.y. įvedė karantiną ir faktiškai iki minimumo apribojo ekonominę veiklą ir judėjimą. Žmonėms buvo liepta būti namuose bei dirbti esant galimybėms iš namų.

Tokios griežtos priemonės ir potenciali viruso plitimo žala gerokai išgąsdino investuotojus, kurie suskubo pardavinėti akcijas ir kitus rizikingus aktyvus. Kaip įprasta tokiais atvejais, šoktelėjo taip vadinamo saugaus uosto, t.y. saugių aktyvų paklausa. Kadangi padėtis tiek Senojo žemyno, tiek už Atlanto esančiose finansų rinkose darėsi vis labiau blogesnė ir pavojingesnė, t.y. „kraujas liejosi vis gausiau“, arba kitaip sakant išpardavimas vis labiau intensyvėjo ir panašėjo į tai, kad taps nebevaldomas, scenoje pasirodė Amerikos Federalinis Rezervų bankas bei kiti pasaulio Centriniai bankai. Tiesa, iš pradžių jų pradiniai pasiūlymai ir sprendimai ne itin sužavėjo rinkos dalyvius, nes buvo akivaizdu, jog jie norėjo ir tikėjosi daugiau, tad atsikratymas akcijomis prasitęsė ir vis labiau ėmė įgauti panišką atspalvį. Ne kartą kovą buvo fiksuojama, kad pagrindiniai indeksai prekybos sesijas baigdavo dviženkliu procentiniu kritimu, pasirodė itin pesimistinės prognozės ir buvo piešiami juodžiausi scenarijai, tad panika vis labiau peraugo į desperaciją. Kaip paaiškėjo vėliau - būtent tai buvo pats geriausias laikas pirkti akcijas ir kitus rizikingesnius aktyvus, kurie tuo metu jau buvo gerokai nuvertėję ir daugeliui nereikalingi.

Galiausiai Amerikos Centrinis bankas nuleidęs bazinę palūkanų normą iki istorinio minimumo pareiškė, kad supirks rinkoje aktyvus už tokią sumą, už kokią reikės, kitaip tariant kiekybinio skatinimo programos apimtis bus neribota, be to, buvo išplėstas aktyvų supirkimo spektras bei monetarinės politikos vykdytojai paskelbė, kad siekiant palaikyti ir skatinti ekonomiką suteiks įvairią finansinę pagalbą ir paskolas tiek verslui, tiek ir valstybinėms institucijoms. Tai buvo lūžio momentas akcijų rinkoje, be kurio, akivaizdu, nesulauktume tokio greito ir įspūdingo atšokimo po buvusio didžiulio išpardavimo. Na o prie atšokimo tuo pačiu itin svariai prisidėjo ir JAV valdžios įspūdingas ekonomikos skatinimo paketas, kuris buvo skirti tiek eiliniams gyventojams, tiek ir verslui.

Verta pabrėžti, jog ir monetarinė, ir fiskalinė paskata Amerikoje bei visame pasaulyje pasiekė iki tol nematytus istorinius lygius. Daug ką pasako vien tas faktas, kad 2020 metų pavasarį vos per maždaug tris mėnesius FED įliejo į rinkas tiek (t.y. išpūtė savo balansą iki absoliučiai rekordinio lygio) lėšų, kiek per ankstesnę pasaulinę finansų ir ekonominę krizę įliejo per maždaug trejus metus. Iš ties įspūdinga ar ne. O jei prie to pridėtume tai, kad per 2020 finansinius metus JAV biudžeto deficitas buvo daugiau nei tris kartus didesnis nei per krizinius 2009 finansinius metus, vaizdelis dar įspūdingesnis. Ne ką atsiliko ir Europos bei kiti Centriniai bankai ir atskirų šalių valdžios.

Kaip ir buvo prognozuota, rudeniop sulaukėme antrosios koronaviruso bangos ir Europoje, ir Amerikoje bei kitose pasaulio dalyse. Tačiau ji jau neturėjo tokio neigiamo - destrukcinio efekto finansų rinkoms, kaip tai buvo vasarį ir kovą. Tiesa, buvo tam tikras išpardavimas, tačiau tai labiau sveika korekcija. Be jokios abejonės nuotaiką ne tik finansų rinkos dalyviams, bet ir visiems kitiems pasaulio žmonėms gerokai pagerino pasirodžiusi informacija apie sėkmingus vakcinų nuo koronaviruso bandymus, kas tapo pagrindu naujai augimo bangai finansų rinkose.


Tesla ir bitkoinas bei neigiama naftos kaina

Be jokios abejonės 2020 metų dvi pagrindinės žvaigždės buvo Amerikos elektromobilių gamintojos Tesla akcijos ir atgimusi kriptovaliuta bitkoinas. Jie abu į juos investavusiems investuotojams sugeneravo daugiau nei solidžią bei iš tiesų itin įspūdingą ir pavydėtiną grąžą, kuri skaičiuojama kartais.
 
Po praėjusių metų pradžioje pasiekto naujo absoliučiai rekordinio kainos lygio, Tesla vertybiniai popieriai taip pat neišvengė išpardavimo ir jų vertė gerokai driokstelėjo žemyn. Tačiau kovo pabaigoje prasidėjęs ralis tęsiasi iki šiol, o visi kritikai ir Tesla akcijų šortintojai buvo tikrąją to žodžio prasme pastatyti į vietą. Dar labiau šios elektromobilių gamintojos nuosavybės vertybinių popierių kainos augimą paskatino tai, kad jos veikla tapo pelninga, t.y. paskutinius penkis ketvirčius iš eilės Tesla baigė uždirbusi grynojo pelno bei lūkesčiai, kad ji bus įtraukta į vieną iš pagrindinių Amerikos akcijų rinkos indeksų S&P500 (ko galiausiai metų pabaigoje ir sulaukėme), kas turėjo dar labiau padidinti jos akcijų paklausą tarp fondų ir stambių investuotojų. Galiausiai Tesla rinkos vertė tapo pati didžiausia tarp visų pasaulio automobilių gamintojų. Nors jos automobilių gamybos ir pardavimo mastai vis dar nėra dideli, tačiau procentinis augimas gerokai lenkia konkurentus, o kur dar tas faktas, jog pasaulis vis labiau orientuojasi į taršos mažinimą. Žinoma, akcijų vertinimas paremtas būsimu potencialu, tačiau po tokio ralio padidėjo ir korekcijos grėsmė.

Kitas aktyvas, kurį 2020 metais iš naujo atrado investuotojai, buvo populiariausia pasaulyje kriptovaliuta bitkoinas, kurio kaina metų pabaigoje sugebėjo viršyti prieš trejus metus irgi metų pabaigoje užfiksuotą ankstesnį visų laikų piką. Pagrindinės priežastys, kurios lėmė šios virtualios valiutos brangimą be jokios abejonės buvo tai, kad esant masiniam dolerių, eurų ir kitų valiutų kiekio didinimui, bitkoino bendras kiekis išliko ribotas, t.y. fiksuotas, be to, išaugo susidomėjimas šia kriptovaliuta ir tarp stambių institucinių investuotojų ir noras rizikuoti, bei padaugėjo galimybių kur galima šią valiutą panaudoti atsiskaitymams. Tiesa, verta prisiminti, kad po didelių bitkoino kainos šuolių, kaip rodo praeities įvykiai, labai dažnai po to seka ne ką mažesnė ir įspūdingesnė korekcija.

Žinoma, verta paminėti ir tai, kad pirmą kartą istorijoje praėjusiais metais sulaukėme neigiamos naftos ateities sandorių kainos biržoje. Tai iš tiesų buvo šokiruojantis įvykis. Tiesa, dalinai jį lėmė sumažėjęs likvidumas besibaigiant kontraktų galiojimo terminui, kuo pasinaudojo spekuliatyviai nusiteikę rinkos dalyviai bei rinkoje buvusi panika, kad dėl korona pandemijos apribojus ekonominę veiklą visame pasaulyje, bei dėl to sumažėjus naftos paklausai, nebebus kur talpinti šios žaliavos atsargų. Vis dėlto, galiausiai paaiškėjo, kad tai nebuvo tvarus reiškinys, ir atsigaunant ekonomikai ir paklausai po pirmosios koronaviruso bangos, tuo pačiu aukštyn pajudėjo ir šio energijos ištekliaus kaina. 

Taip pat pastebimai per praėjusius metus pabrango nemažos dalies farmacijos sektoriaus atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, be to, tarp investuotojų buvo populiarios naujųjų technologijų sektoriaus atstovių akcijos. 


Pagrindiniai 2021 metų įvykiai bei rizikos

Koronaviruso eiga ir vakcinų efektyvumas bus vienas iš esminių veiksnių, kurie veiks investuotojų nuotaikas bei sprendimus ir šiais naujaisiais 2021 metais. Jei vakcinos iš tiesų bus efektyvios, tai bus papildomas impulsas augimui akcijų bei kitose finansų rinkose. Žinoma, egzistuoja tikimybė, kad galiausiai šis virusas atlikęs savo juodą darbą, arba suvaidinęs jam skirtą vaidmenį, išnyks lygiai taip pat netikėtai, kaip ir atsirado. Bet kokiu atveju, koronavirusą galima vertinti kaip itin naudingą šaltą dušą, kuris nors ir yra nemalonus bei kai kam buvo itin skausmingas, tačiau greitai atgaivino ir sugrąžino į realybę. Didesni sukrėtimai, ir recesijos fazės yra neišvengiama ekonomikos ciklo dalis.

Ar toliau prasitęs augimas po praėjusių metų kovo pabaigoje pasiekto dugno? - tai klausimas, kurį šių naujųjų metų pradžioje be jokios abejonės užduoda sau kiekvienas rinkos dalyvis. Nors įvairios rizikos išlieka, ir jos beje visuomet egzistuoja, tačiau ko gero bendrąją prasme blogiausia jau praeityje. Žinoma, mažesnės ar didesnės korekcijos augimo fazėje yra neišvengiamos bei netgi pageidautinos, tad jas reikėtų vertinti kaip tiesiog natūralų reiškinį. Tikėtina, kad atsigavimas po koronaviruso sukelto chaoso bus kur kas spartesnis nei daugelis laukia.


Gerų ir pelningų jums Naujųjų metų!!!

Pastaba, lentelėse 10m.vid.% - tai pastarųjų dešimties metų metinės grąžos, vertės ar kainos pokyčio vidurkis.