Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

Padaugėjo Lenkijos WIG20 indekso atstovių, kurios šiais metais jau fiksuoja savo akcijų kainų prieaugius, o pats indeksas tęsia atšokimą po to, kai dar kartą patestavo pavasarį suformuotą kritimo dugną.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-12-05 01:59.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31828


Padaugėjo Lenkijos WIG20 indekso atstovių, kurios šiais metais jau fiksuoja savo akcijų kainų prieaugius, o pats indeksas tęsia atšokimą po to, kai dar kartą patestavo pavasarį suformuotą kritimo dugną. Labiausiai nuo šių metų pradžios ir toliau išlieka sumažėjusios šios šalies finansų sektoriaus narių rinkos vertės. 


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) ir dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

WIG20 indekso sudėtyje įvyko pokyčiai, t.y. vietoj telekomunikacijų įmonės Play ir banko mBank atsirado informacinių technologijų bendrovė Asseco Poland ir prekybos internetu tinklapio valdytoja Allegro.

Atkreipiame dėmesį, kad LPP paskelbė tik savo preliminarius neišsamius finansinius ketvirčio veiklos rezultatus.

Šįkart savo pajamų ir pelnų kritimą fiksavo devynios WIG20 indekso narės, kai ketvirtį prieš tai - dešimt, o per 2019 metų trečią ketvirtį vos keturios. Tad nieko stebėtino, jog per trečią šių metų ketvirtį bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos jau buvo neigiamos (prieš metus teigiamos), na o lyginant su ankstesniu šių metų ketvirčiu, pajamų pokyčių neigiama mediana sumažėjo, o EBITDA pelnų - padidėjo. Lenkijos pramonės atstovių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu ketvirčiu, tapo dar labiau neigiamos, tiesa, lyginant su antru šių metų ketvirčiu, pajamų pokyčių neigiama mediana sumažėjo, o štai EBITDA pelnų per antrą 2020 metų ketvirtį buvo teigiama. Paslaugų srityje ir tarp prekybos įmonių padėtis lyginant su 2019 metų trečiu ketvirčiu pablogėjo, tačiau palyginus su antru šių metų ketvirčiu, pagerėjo, o štai finansų sektoriuje iš esmės tas pats, tiesa, lyginant su 2020 metų antru ketvirčiu, neigiama pajamų pokyčių procentinė mediana padidėjo.

Kaip matome lentelėje, kur pateikti praėjusio ketvirčio analizuojamų įmonių ir bankų pajamų bei EBITDA pelnų pokyčiai procentine išraiška, labiausiai pablogėjo anglių kasybos bendrovės JSW (pajamos ir pelnas krito jau net septintą ketvirtį iš eilės), antros pagal dydį Lenkijos naftos perdirbimo bendrovės Lotos (penktą ketvirtį iš eilės) ir trijų stambių bankų (pajamos ir pelnai smuko antrą ketvirtį iš eilės) Bank Pekao, Santander Bank ir PKO BP veiklos rezultatai. Kitą vertus tradiciškai eilinį ketvirtį iš eilės savo pajamas ir EBITDA pelnus pastebimai kilstelėjo prekybos tinklų valdytoja Dino Polska bei Lenkijos kompiuterinių žaidimų kūrėjas CD Projekt, be to, abiem atvejais pelnai vėl paaugo sparčiau nei pajamos. Pastebimiau savo veiklos rezultatus per trečią šių metų ketvirtį pagerino ir nagrinėjamo indekso naujokė Allegro, tuo tarpu lenkų dujų tiekėjos PGNiG EBITDA pelnas pašoko net šešiasdešimt šešiais procentais.

Pažvelgus į apskaičiuotas WIG20 indekso narių EBITDA maržas  matome, kad bendra šio rodiklio mediana per praėjusį ketvirtį sudarė 24,1 procento, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo daugiau, tačiau lyginant su ankstesniu šių metų ketvirčiu, jau fiksuotas kritimas. Tas pats pasakytina apie lenkų paslaugų sritį, tuo tarpu pramonėje ir prekybos sektoriuje šis medianinis pelningumo rodiklis abiem lyginamais atvejais smuko, o štai finansų srityje paaugo tik palyginus su antru šių metų ketvirčiu. Tarp dvidešimties nagrinėjamo indekso atstovių, savo EBITDA maržas per trečią šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kilstelėjo mažiau nei pusė, t.y. devynios. Didžiausius EBITDA pelningumus per ketvirtį sugeneravo Santander Bank bankas, analizuojamo indekso naujokė Allegro bei kitas bankas PKO BP. Šįkart, kaip ir prieš metus, minimų neigiamų maržų nebuvo, kai ketvirtį prieš tai - du atvejai, na o trijų Lenkijos pramonės atstovių, t.y. Lotos, JSW bei PKN Orlen, šis rodiklis buvo mažiausias.



Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžą, jo bendra mediana (kaip ir pramonės atstovių atveju) per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2019 metų trečiu ketvirčiu, smuktelėjo, tačiau lyginant su anksteniu šių metų ketvirčiu, kiek pasistiebė į viršų. Lenkų paslaugų ir finansų srityse šis rodiklis lyginant su 2020 metų antru ketvirčiu nepakito, o štai palyginus su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, abiem atvejais susitraukė perpus. Prekybos sektoriuje abiem lyginamais atvejais padėtis pablogėjo, o pats medianinis ROA buvo su minuso ženklu. Tarp stambiųjų Lenkijos įmonių ir bankų savo turto grąžas per praėjus ketvirtį kilstelėjo tik septynios (ketvirtį prieš tai - vos keturios), o kritimą fiksavo - vienuolika. Per trečią šių metų ketvirtį trijų Lenkijos įmonių (Allegro, CCC ir JSW) ROA buvo su minuso ženklu, kai ketvirtį prieš tai buvo net septyni tokie atvejai, o prieš metus per trečią ketvirtį - tik vos vienas. Tuo tarpu absoliučiai didžiausia ketvirčio turto grąža gali pasigirti Lenkijos prekybos tinklų valdytoja Dino Polska, po to seka kompiuterinių žaidimų kūrėjas CD Projekt bei į analizuojamą indeksą sugrįžusi informacinių technologijų sektoriaus narė Asseco Poland.

Kaip įprasta pateikiame naujausius stambiųjų Lenkijos bankų ir įmonių, kurie analizuojamuojami šioje apžvalgoje, finansinius santykinius rinkos vertės rodiklius. Bendri medianiniai P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA rodikliai iš tiesų yra labai žemi, ypač lyginant su Vakarų (Vokietijos DAX ir Amerikos Dow Jones Industrial Average) ir Skandinavijos šalių atitinkamais rodikliais, o štai dividendinio pajamingumo apskritai lygus nuliui, nes tarp dvidešimties analizuojamo indekso atstovių, už praėjusius metus dividendus mokėjo vos penkios. Kaip matome lentelėje, kukliausiais medianininiais P/E ir P/BV rodikliais ir toliau išsiskiria finansų sektoriaus atstovės, iš kurių nei viena dėl kilusios pandemijos už 2019 metus nemokėjo akcininkams dividendų.

Tarp dvidešimties didžiųjų Lenkijos bankų ir įmonių, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje, šiais metais ūgtelėjo mažiau nei pusės, t.y. tik devynių rinkos vertė. Tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana 2020 metais yra neigiama, be to, minusinis procentinis rodiklis yra gerokai didesnis nei buvo per praėjusius metus, kuomet pabrango vos septynių WIG20 indekso narių nuosavybės vertybiniai popieriai. Kaip matome lentelėje,  absoliučiai labiausiai šiais metais ir toliau išlieka nuvertėjusios Lenkijos finansų sektoriaus atstovių akcijos, tuo tarpu mažiausiai krito prekybos sektoriaus ir pramonės šakos narių rinkos vertės. 

Labiausiai džiaugtis gali tie, kurie metų pradžioje įsigijo prekybos tinklų valdytojos Dino Polska bei Lenkijos vario ir sidabro kasybos bei gavybos kompanijos KGHM Polska Miedz akcijų, kurių vertė šoktelėjo atitinkamai net 84 procentais ir 83,5 procento. Be to, pastebimiau per minimą laikotarpį pakilo ir kompiuterinių žaidimų kūrėjo CD Projekt bei energetikos įmonės Tauron PE rinkos vertė. Tuo tarpu didžiausia 2020 metų autsaiderė tarp WIG20 atstovių yra Lenkijos antra pagal dydį naftos perdirbimo kompanija Lotos, kurios akcijos šiais metais nuvertėjo net penkiasdešimt septyniais procentais.  Po to eilėje pagal rinkos vertės kritimą seka trys šios šalies bankai, t.y. Bank Pekao, Santander Bank bei Alior Bank, kurių akcijų kainos krito apie keturiasdešimt procentų.


WIG20 indeksas spalio mėnesį dar kartą patestavo pavasarį po kritimo suformuotą dugną bei nuo jo sėkmingai atšoko ir jau pakilo virš pirmojo atšokimo lygio, kas yra pozityvus reiškinys. Artėjame prie dar vieno lygio, kol kas nematyti ženklų, kad šis atšokimas artėja prie pabaigos.




Dino Polska akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, tačiau po lapkričio viduryje pasiekto naujo absoliučiai rekordinio lygio, sulaukėme lokalios korekcijos, kuri iš esmės vis dar tęsiasi, tačiau po jos pabaigos tikėtinas naujas augimo etapas.




KGHM Polska Miedz akcijų kaina po lokalios korekcijos šį mėnesį pakilo virš prieš tai dar 2013 metų pradžioje pasiekto savo visų laikų rekordinio lygio. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




CD Projekt akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale. Po lokalios korekcijos, kurios metu buvo ištrūkta iš dabartinio trumpalaikio augimo kanalo pro apatinę dalį, akcijų kaina sugrįžo atgal į jį ir šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą visų laikų rekordinį lygį. Jei pavyks tvariai virš jo pakilti, tuomet augimas prasitęs.




Tauron PE akcijų kaina birželio mėnesį pakilo virš ilgalaikio nuosmukio kanalo viršutinės dalies, tačiau nesugebėjo įveikti ankstesnio dugno pasipriešinimo lygio bei sulaukėme korekcijos, kurios metu akcijų kaina sugrįžo atgal į nuosmukio kanalą. Tačiau praėjusį mėnesį ji vėl iš jo ištrūko pro viršutinę dalį. Jei paaiškės, kad tai yra tvarus reiškinys, akcijų kainos augimas prasitęs.




Lotos akcijų kaina spalio mėnesį ištrūko iš nuosmukio kanalo pro jo apatinę dalį, tačiau jau kitą mėnesį sugrįžo atgal į kanalą. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra naujo atšokimo pradžia, kurio metu gali būti patestuota nuosmukio kanalo viršutinė dalis.




Bank Pekao akcijų kaina spalio mėnesį dar kartą patestavo 2009 metų pradžioje suformuotą dugną, bei nuo jo vėl atšoko. Šis atšokimas ir toliau tęsiasi ir kol kas nematyti jo aiškių pabaigos ženklų.




Santander Bank akcijų kaina praėjusį mėnesį ištrūko iš nuosmukio kanalo pro jo viršutinę dalį. Šį mėnesį atšokimas tęsiasi. Jei per artimiausius kelis mėnesius paaiškės, kad tai tvarus reiškinys, tuomet atšokimas ir toliau prasitęs.




Alior Bank akcijų kaina lapkričio pradžioje dar kartą atšoko nuo balandžio mėnesį suformuoto dugno bei priartėjo prie ankstesnio atšokimo suformuotos viršūnės. Jei pavyks tvariai virš šio lygio pakilti, tuomet atšokimas prasitęs ir bus dar didesnis.