Verslo ir rinkų naujienos » Prieštaringi Amerikos darbo rinkos duomenys


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-12-04 15:38.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31827


Paviešinus lapkričio mėnesio Amerikos darbo rinkos ataskaitą paaiškėjo, jog bedarbystė krito labiau nei laukta, be to, atlyginimas taip pat pakilo daugiau nei prognozuota, tačiau nuvylė naujai sukurtų darbo vietų skaičius, kuris buvo mažiausias nuo pat gegužės.

Praėjusį mėnesį palyginus su spaliu, bedarbystė smuktelėjo nuo 6.9 iki 6.7 procento, kai laukta, jog kris iki vidutiniškai 6.8 procento. Priminsime, kad balandį per koronaviruso piką šis rodiklis buvo pašokęs iki net 14.7 procento.

Šįkart ne žemės ūkio sektoriuose iš viso buvo sukurta tik 245 tūkstančiai naujų darbo vietų, o ekonomistai tikėjosi, jog šis rodiklis sudarys vidutiniškai 469 tūkstančius. Spalio duomenys po korekcijos buvo sumažinti nuo 638 iki 610 tūkstančių, o rugsėjo padidinti 39 tūkstančiais iki 711 tūkstančių. Lapkritį sukurtų naujų darbo vietų skaičius buvo mažiausias nuo pat gegužės mėnesio, kai darbo rinka pradėjo po truputį atsigauti po dėl koronaviruso patirto šoko kovo ir balandžio mėnesiais.

Tuo tarpu vidutinis valandinis atlyginimas JAV per trečią šių metų rudens mėnesį paaugo net 0.3 procento, arba tris kartus sparčiau nei laukta bei nei fiksuotas augimas spalį. Palyginus su praėjusių metų lapkričiu, šio rodiklio prieaugis siekė 4.4 procento, bei buvo toks pats kaip ir mėnesį prieš tai, nors anksčiau skelbta, jog jis spalį siekė 4.5 procento. Šiuo atveju laukta, jog metinis vidutinio valandinio atlyginimo prieaugis sumažės iki vidutiniškai 4.3 procento.

Vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje lapkričio mėnesį, palyginus su ankstesniu, krito nuo 12.1 iki dvylikos procentų, kai balandį buvo pašokusi iki net 22.8 procento.

Lapkritį Amerikoje dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis krito nuo 61.7 iki 61.5 procento, kai spalį augo, o kovą siekė 62.7 procento.

Šios šalies privačiame sektoriuje per vienuoliktą šių metų mėnesį atsirado 344 tūkstančiai darbo vietų, o laukta, jog šis rodiklis bus didesnis ir sieks vidutiniškai 589 tūkstančius. Spalio sukurtų darbo vietų skaičius buvo sumažintas nuo 906 iki 877 tūkstančių. Tuo tarpu Amerikos viešajame sektoriuje per praėjusį mėnesį darbo vietų sumažėjo 99 tūkstančiais, kai mėnesį prieš tai krito 267 tūkstančiais, arba vienu tūkstančiu mažiau nei prieš tai manyta.

JAV fabrikuose šįkart atsirado 27 tūkstančiai naujų darbo vietų, arba net šešiolika tūkstančių mažiau nei laukta, o spalį sukurtų darbo vietų skaičius šioje srityje sumažintas penkiais tūkstančiais iki 33 tūkstančių. Tuo tarpu statybose sukurta tik tūkstantis naujų darbo vietų.

Šįkart daugiausiai, t.y. net 145 tūkstančiai darbo vietų buvo sukurta transportavimo ir sandėliavimo srityje. Profesionalių ir verslo paslaugų srityje atsirado 60 tūkstančių naujų darbo vietų, sveikatos priežiūros sektoriuje - 46 tūkstančiai, o finansų srityje darbo vietų padaugėjo penkiolika tūkstančių.

Neigiamai paveiktas svetingumo sektorius, kuri per pandemiją prarado daugiausiai darbo vietų, jų skaičių lapkritį padidino tik 31 tūkstančiu (spalį - 270 tūkstančių), o štai mažmeninė prekyba prarado 35 tūkstančius darbo vietų.

Darbo rinkos perspektyvos tebėra sudėtingos, nes koronaviruso susirgimų vis daugėja ir vis daugiau valstijų įvedė apribojimus, o naujas skatinamasis paketas, kuris teiktų paramą milijonams amerikiečių, dar nepatvirtintas.