Verslo ir rinkų naujienos » Europoje ir Lietuvoje ūgtelėjo mažmeninė prekyba


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-12-03 13:29.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31819


Remiantis naujausiais Eurostat duomenimis, tiek mūsų šalyje, tiek Senajame žemyne spalį fiksuotas mažmeninės prekybos apimčių prieaugis po mėnesį prieš tai buvusio kritimo.

Lietuvoje minimą mėnesį mažmeninė prekyba paaugo 1.3 procento, kai mėnesį prieš tai nepakito. Euro zonoje ir Europos sąjungoje ji ūgtelėjo po 1.5 procento, kai rugsėjį smuko atitinkamai 1.7 ir 1.3 procento.

Ekonomistai laukė, kad spalį mažmeninė prekyba euro zonoje paaugs vidutiniškai tik 0.8 procento.

Euro zonoje minimą mėnesį maisto produktų ir ne maisto produktų pardavimai pakilo po du procentus, o štai degalų smuko 3.7 procento. Europos sąjungoje ne maisto produktų pardavimai pakilo dviem procentais, maisto, gėrimų ir tabako padidėjo 1.9 procento, o degalų susitraukė 3.4 procento.

Remiantis Eurostat duomenimis, labiausiai tarp sąjungos šalių mažmeninė prekyba per antrą rudens mėnesį paaugo Danijoje (8.3 procento) ir Kroatijoje (6.5 procento), o didžiausias kritimas fiksuotas Slovėnijoje (1.4 procento) bei Slovakijoje (1.2 procento).

Metinis mažmeninės prekybos prieaugis Lietuvoje spalį, palyginus su ankstesniu mėnesiu, padidėjo nuo 6.6 iki 8.5 procento, euro zonoje - nuo 2.5 iki 4.3 procento (laukta, jog prieaugis padidės tik iki 2.7 procento), o štai Europos sąjungoje šis rodiklis paaugo nuo 2.4 iki 4.2 procento.

Šių metų spalį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, euro zonoje ne maisto produktų pardavimai pakilo 5.4 procento, maisto, gėrimų ir tabako padidėjo 5.1 procento, o degalų sumažėjo 9.6 procento. Europos sąjungoje ne maisto produktų pardavimai pakilo 5.7 procento, maisto, gėrimų ir tabako paaugo 4.6 procento, o štai degalų sumažėjo 9.5 procento.

Per metus mažmeninė prekyba labiausiai paaugo Airijoje (13.8 procento) ir Danijoje (12.5 procento), o daugiausiai smuko Slovėnijoje (11.1 procento) bei Maltoje (7.2 procento).