Verslo ir rinkų naujienos » Euras populiariausias


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-11-20 12:47.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31757


Praėjusį mėnesį euras buvo plačiausiai naudojama valiuta atliekant pasaulinius mokėjimus ir pirmą kartą per septynerius metus aplenkė JAV dolerį. Tačiau euro pranašumas yra nedidelis.

Pasaulio tarpbankinių finansinių telekomunikacijų asociacijos (SWIFT), tvarkančios daugiau nei vienuolikos tūkstančių finansų įstaigų tarpvalstybinius mokėjimus dviejuose šimtuose šalių, duomenys parodė, kad mokėjimams spalio mėnesį dažniausiai buvo naudojama Europos Sąjungos bendroji valiuta. Apie 37,82 procento grynųjų pinigų pervedimų SWIFT kliringo sistemoje buvo aptarnauta eurais. Palyginti su praėjusių metų pabaiga, tai daugiau nei šešių procentinių punktų prieaugis.

Taigi, euras pirmą kartą nuo 2013 metų vasario pagal populiarumą aplenkė JAV valiutą. Dolerio naudojimas, palyginti su gruodžiu, sumažėjo maždaug 4,6 procentinio punkto iki 37,64 procento, kas yra mažiausias rodiklis nuo pat 2013 metų rugsėjo. Rekordinis Amerikos valiutos naudojimas sandoriuose fiksuotas 2015 metų balandžio mėnesį ir siekė 45,3 procento visų sandorių.

Prekybos įtampa, pandemijos sukeltas nuosmukis ir politinis netikrumas JAV darė spaudimą doleriui, kuris nuo šiais metais pasiekto aukščiausiojo lygio jau susilpnėjo vienuolika procentų pagrindinių valiutų krepšelio atžvilgiu.

Tuo pačiu SWIFT skelbia, kad praėjusį mėnesį toliau reitinge pagal naudojimo populiarumą buvo Didžiosios Britanijos svaras (6,92 procento), Japonijos jena (3,59 procento) ir Kanados doleris (1,74 procento). Kinijos juanis yra šeštas su 1,66 procento dalimi, tačiau net tris ketvirtadalius sudaro prekyba su Honkongu, ypatingu Kinijos administraciniu regionu.

Kitą vertus, doleris išlieka svarbiausia valiuta pasaulyje kitais atžvilgiais - virš 60 procentų užsienio valiutų atsargų yra laikomos būtent šia valiuta, be to, jis dalyvauja net 85 procentuose sandorių forex rinkoje ir yra atsakingas už maždaug pusę tarptautinio skolų finansavimo (paskolos ar obligacijos).