Verslo ir rinkų naujienos » Atšokimas Volstryte


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-11-20 00:23.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31755


Po dviejų dienų nuosmukio S&P500 indeksas ketvirtadienio sesiją baigė šiek tiek ūgtelėjęs. Taip yra dėl to, kad JAV atnaujintos derybos dėl naujo fiskalinio stimuliacinio paketo.

Po pirmadienį pasiekto S&P500 rekordo, per kitas dvi dienas Volstryte fiksuotas kritimas. Ypač trečiadienio sesijos pabaiga nebuvo pernelyg teigiama. Buvo panašu, kad ketvirtadienis taip pat įneš raudonos spalvos į akcijų rinką.

Pirmiausia buvo nerimaujama dėl koronaviruso plitimo JAV. Stacionarinių pacientų skaičius sumušė atostogų rekordus, grasindamas, kad kai kuriose valstijose vėl bus grąžinti ribojimai. Tai būtų katastrofiškos naujienos Amerikos ekonomikai ir, kaip ir Europoje, greičiausiai sukels dar vieną recesijos bangą, bankrotus ir didėjantį nedarbą.

Pastarasis klausimas išlieka rimta problema, o apie tai ketvirtadienį priminė kiek pamiršti savaitiniai Darbo departamento duomenys. Paaiškėjo, kad pirmą kartą per pastarąsias penkias savaites Amerikos ūgtelėjo naujų bedarbių skaičius, kai laukta, jog šis rodiklis sumažės. Šiaip ar taip, šie rodikliai vis dar būdingi giliam nuosmukiui, o ne stipriam ekonomikos atsigavimui, matomam, pavyzdžiui, BVP duomenyse.

„Investuotojus vis dar veikia trumpalaikė koronaviruso perspektyva. Šios savaitės pradžioje mes matėme gerų naujienų apie vakcinas antplūdį, tačiau dabar visoje šalyje turime rekordiškai daug naujų atvejų, kurie keičia investuotojų nuotaikas ir sustabdo rotaciją augančių bendrovių atžvilgiu“ - sakė Bronson Meadows Capital Management vadovas Oliver Pursche.

Nepaisant visų šių negandų, po silpno atidarymo trys pagrindiniai Amerikos akcijų rinkos indeksai greitai sugebėjo atsitiesti bei išlikti žali iki dienos pabaigos. Stambiųjų bankų ir įmonių bendras indeksas Dow Jones pasistiebė 0.15 procento iki 29483.23 punktų, platusis rinkos indeksas S&P500 po 0.39 procento prieaugio atsidūrė 3581.87 punktų lygyje, o štai Nasdaq pakilo daugiausiai, t.y. 0.87 procento iki 11904.71 punkto.

Didėjantis COVID-19 infekcijos lygis nukreipė investuotojus į įmones, kurios anksčiau buvo atsparios pandemijai. Padidėjo mažmeninės prekybos tinklų, kai kurių gamybos įmonių, bankų ir, visų pirma, technologijų bendrovių akcijų kainos.

Trečiojo ketvirčio rezultatus jau paskelbė 472 bendrovės iš S&P500 indekso ir net 84,5 procento iš jų viršijo analitikų lūkesčius, kalbant apie pelną vienai akcijai (EPS). Apskritai EPS susitraukimas buvo maždaug tris kartus mažesnis, nei buvo laukta spalio pradžioje.